S pohankovou moukou, javorovým sirupem a kokosem. Chutnají dětem a rodiče se u toho musí držet, aby ratolestem vůbec něco zbylo.
Původní recept Hanky Zemanové jsem transformovala pro naše bezlepkové a kokosu žádoucí potřeby. Sušenky jsou tedy bez lepku, vajec a bez mléčných produktů, takže vegan. Hodí se i pro nejmenší děti, klidně hned po ukončeném 6. měsíci věku.
U nás se sní téměř okamžitě potom, co k nim po vychládnutí uvolním přístup. Když se ale zadaří, schovám jich pár na ozdobu dezertů a vůbec největší radost dokážou udělat hladovým dětem na hřišti. Prostě sušenky, kterých není nikdy dost.
Bezlepkové sušenky (cookies)
- 150 ml řepkového oleje smíchaného s olivovým
- 60 g javorového sirupu
- 200 g hladké pohankové mouky
- 50 g jemně strouhaného kokosu
- 1 lžíce kypřícího prášku z vinného kamene
- volitelně nalámané malé kousky kakaové hmoty nebo min. 70% čokolády
-
Troubu předehřejte na 150 stupňů Celsia.
-
Olej metličkou vyšlehejte s javorovým sirupem.
-
V jiné míse vidličkou promíchejte mouku s kypřícím práškem a kokosem. Pak směs přimíchejte k tekuté části. A případně přidejte malé kousíčky kakaové hmoty nebo čokolády.
-
Na plech vyložený pečícím papírem tvořte libovolné tvary – kolečka, oválky.
-
Pečte asi 15 minut.
-
Vytáhněte z trouby a nechte sušenky na plechu zcela vychládnout – zprvu jsou křehké, zpevní až chládnutím. Teprve poté ochutnávejte.
Mohlo by vás zajímat:
Salátová polévka | Pampeliškové recepty a já v ČT | Raw košíčky z ořechů s kakaem |
---|
Jano, tento recept jsem nedávno upravovala, tak zkuste tohle http://blog.veruska.cz/pohankove-cookies-vol-2/
To, že pískově křupou je nejspíš dílem pohanky. Ano, dělají to i mé sušenky. Ten druhý recept se mi zdá o poznání lepší díky tomu, že směs zjemníte namletými semínky. Zkuste.
Dobrý den,
já bych se připojila k dotazu ohledně konzistence – sušenky jsou opravdu hodně křehké a při prvním skousnutí se vytvoří takový divný pocit, jako by člověk jedl písek…. Pak se to zlepší, člověk objeví i chuť, ale ten první dojem je celkem nepříjemný. A tak se chci zeptat, čím to může být? Může to být jen špatnou moukou? Mám pohankovou mouku Natural… Já osobně nemám zkušenosti, bezlepkově jsem chtěla péct jako dárek pro kamarádku, která lepek nesmí, tak nevím, jestli není tahle ,,konzistence“ normální.
Děkuji za odpověď
Pavlo, ano, každá mouka se chová jinak a ještě ke všemu, mouka od každého výrobce se chová jinak. Pokud se sušenky více rozpadají, pomůže jim vlhkost. Zavřete je do nádoby společně s rozkrojeným jablkem. Vydržte do druhého dne, natáhnou vlhkost a budou držet pohromadě. A pardon za zdržení s odpovědí, měla jsem moc napilno s vařením pro jóga víkend.
Dobry den a dekuji za bezva recept:) Susenky chutnaji temer jako linecke cukrovi:) Jediny problem bych videla v konzistenci, nahradila jsem pohanku moukou spaldovou a pekla susenky o 10 min dele. Chutove vyborne, jen jsou velice krehke a memu 1-letemu prckovi se v ruce temer okamzite rozdroli. Muze to byt zmenou mouky?
Dekuji a doufam ve vice receptu pro prcky
Tak som zistila,zd moja muka je hladka a susienkmy su hit!najma u dcery,tak som rada,ze konecne nieco bezlepkove.coskoro bude aj druha davka.dakujem za recept a skutocne inspirativny blog.
hana: zkuste,ale připravte se na hrubší konzistenci těsta, který bude ve výsledku možná i trochu křupat.
Verusko,je mozne pouzit aj celozrnnu pohankovu muku?tu hladku som tusim estenevidelapredavat.vdaka.