Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Recenze: Život bez lepku - kuchařka pro pevné zdraví

Život bez lepku - obálka

Trápí vás potíže s koncentrací? Máte deprese a bolesti hlavy? Nebo trpíte alergií a nevysvětlitelnými kožními projevy? Za tím vším může být lepek. A pokud jste úplně fit, budiž vám inspirací alespoň recept na pečené batáty.

Netrpím celiakií, nemám cukrovku, vysoký krevní tlak ani žádnou alergii. Přesto si dávám pozor na cukr a lepek. Dvě složky tvořící většinu z přijímané stravy dnešního civilizovaného člověka. Dva problémy, na které se kniha Život bez lepku zaměřuje.

Proč bez lepku a cukru

Objasnění pro mnohé poněkud zamotané problematiky kolem konzumace cukru a především lepku se autorky věnují hned v první třetině knihy. Recepty sice pak následují, ale jsou dost poplatné zemi svého vzniku, tedy Americe. Pro dodatečný ohřev jídla je například doporučena mikrovlnka. O prospěšnosti/škodlivosti mikrovln můžeme diskutovat, každopádně takovou radu v knihách se zdravotně-stravovací tématikou najdete jen málokdy.

Život bez lepku - stránky v knize Skočme ale zpět na začátek knihy, který je velmi poučný z hlediska objasnění funkce metabolismu a složení naší stravy. Klíčové odpovědi na palčivé otázky (proč je třeba vyhnout se lepku a proč tělu vlastně škodí cukr) se nachází hned v úvodu a od nich pak autorky odvíjí soubor rad, jak se dopracovat k pevnému zdraví bez postižení některou z civilizačních chorob. Dozvíte se konkrétní tipy na neutrální jídla, tedy to, jak vyvážit kyselé a zásadité potraviny a tím neutralizovat zánět v těle (přispět k ochraně imunitního systému).

Jsem si jistá, že za poměrně polopatického vedení s knihou v ruce zvládne teorii bezlepkového stravování i dosud naprostý laik. V čem bych si už tak jistá nebyla, je následné vaření podle uvedených receptů. Život bez lepku - stránky v knize Jsou zde sice vysvětleny základní kuchyňské techniky (co je pečení, dušení apod.), v receptech pak ale figurují polotovary (byť vysoké kvality), které tady uprostřed Evropy v supermarketu běžně k dostání nejsou (na rozdíl od Ameriky). Takže hned na straně 59 musí toho stejného – nyní teorií nabitého – laika odradit už jen pohled na středomořský talíř a hrnek pomazánky baba ghanoush u níž je v závorce uvedeno: k dostání v oddělení sýrů a lahůdek.

Dodatek v podobě možnosti použití pomazánky z lilku považujme za bezpřednětný. Stejně tak je nutné mít při vaření s touto kuchařkou dostatek zásob čerstvého koriandru a zapomenout na středoevropskou a pro dnešní dobu tak typickou sezónnost. Přesto se najde pár receptů, kterými se lze dobře inspirovat. Mě zaujala kapitola Pečená zelenina, což je zrovna téma v naší zemi celkem opomíjené. Mrkneme se podrobně na batáty, tedy sladké brambory, které jsou běžně k dostání v supermarketu. A jestli je u vás v obchodě nemají, použijte běžné brambory nebo plátky mrkví.

Pečené batáty

3 lžíce extra panenského olivového oleje, 3 velké oloupané batáty nakrájené na plátky, 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 1/4 lžičky mletého chilli (lze nahradit mletým kmínem nebo kari)

Troubu předehřejeme na 220 st.Celsia, rošt vložíme do spodní části. Plech vyložíme alobalem. Ve velké misce pokapeme batáty olejem tak, aby byly po celém povrchu omaštěné. Přidáme sůl, pepř a chilli a znovu namočíme do oleje.
Plátky batátů poklademe na plech v rovnoměrné vrstvě, necháme mezi nimi místo, aby byly křupavé ze všech stran. Je-li to třeba, použijeme dva plechy. Plech vložíme na 10 minut do trouby a pak batáty obrátíme. Pečeme dalších 10 minut. Vevnitř by měly být měkké a na povrchu zbarvené dohněda. Podáváme teplé.

Moje poznámka: vynecháte-li pepř, chilli a kari, můžete batáty podávat i dětem od 8. měsíců. V knize navíc chybí jakékoliv obrázky, takže bych ji více, než jako kuchařku, doporučila jako studijní materiál těm, kterým lepek v životě zastoupil cestu. Ale také těm, kteří se chtějí o této problematice více dozvědět. Praktické jsou totiž především rady, jak se s absencí lepku ve stravě a v kuchyni vypořádat.

Život bez lepku – kuchařka pro pevné
zdraví Annalise G. Roberts a Claudia Pillow, PhD

Vydalo nakladatelství Anag, 2013 +

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>