Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Raw roláda z kešu ořechů a dýňových semen

Toto cukroví je „friendly“ pro chuť i k vašemu tělu. Jestli jste si mysleli, že vás stran sladkostí nemůže nic překvapit, pak zbystřete. Všechno může být jinak.

Hit zdravo-výživové stravovací alternativy je jíst RAW. Tedy syrovou, tepelně neopracovanou stravu (povolena je teplota do 42 st.C). Nejíst vůbec nic tepelně upraveného se může zdát nemožné, ale někteří jedinci se takhle fakt stravují a fakt jim to prospívá.
Není to tak úplně můj případ. Nedokážu si sebe, jakožto milovnici horkých polívek v téhle syrové roli představit. Přesto chápu, že na tom něco je (zachování řady vitamínů a minerálů, přirozená podoba potravin atp.) a někomu taková strava může vyhovovat.

My ostatní, co nejíme tak docela „raw“ si z tohoto směru můžeme vzít aspoň něco. Teď třeba nepečené cukroví. Mrknu tuhle do Gurmetu na brambůrky, šípkové nebo višňové kuličky a ve všem je máslo a nebo moc moc cukru – jedno jestli cukru bílého nebo tmavého, pořád je to sacharóza se vším všudy (ve třech jmenovaných dohromady neuvěřitelných 800 gramů!). Gurmet byl na ráně, ale tento styl cukroví se vyskytuje i v dalších food časopisech. Na med jakoby se zcela zapomnělo. Ale jistě, taky obsahuje sacharózu, ale úplně minimálně. Tady máte krásné SROVNÁNÍ MEDU S CUKREM.

Za čtvrt hoďky hotovo

Nepečená záležitost se dá vyrobit bez živočišného másla a dokonce i bez cukru, takže – i když je to slovo teď až moc v kurzu, nemůžu neříct – zdravěji. Hlavní kouzlo spočívá ve formuli z ořechů a semen všeho druhu. Světe div se, bude stačit spojit je s medem a celé to utužit.. třeba kakaovým máslem. A kdo nemusí být úplně „raw“ jako pojidlo a sladidlo zároveň použije rozvařené datle, čímž se zbaví nutnosti použití KAKAOVÉHO MÁSLA.

Kakaové máslo a raw roláda z kešu ořechů a dýňových semen

Kakaové máslo a raw roláda z kešu ořechů a dýňových semen

Já na to svoje kakaové máslo

narazila v obchůdku s krmivem pro psy, přes který se dá dojít do oddělení s bylinkami, sirupy, sušenými plody, kořením, mošty a vším možným, co si z hlediska alternativy dokážete představit. Naposledy mě zaujala přítomnost šungitu a pak produkty z kakaa. Prodávají tam velké dózy z Čokoládovny Troubelice a kakaovou hmotu mi hned nadšeně dávala ochutnat paní vedoucí. Kakaem se prý teď dopuje v pošmourných dnech pro dobrou náladu. Tenhle obchod je tak trochu jako zjevení mezi paneláky.
Jestli je troubelické kakaové máslo správně „raw“ jako třeba tohle, nevím. Každopádně obojí přijde draho: troubelické 10 g asi na 5,40 Kč, lifefoodové 10 g na 11,60 Kč (živočišné máslo 10 g asi 1,80 Kč).

Kakaové máslo je rostlinný tuk vznikající lisováním pražených kakaových bobů. Má příjemnou čokoládovou vůni a chuť. Jeho konzistence je tuhá, ale taje už při 35 st.C. Příjemné je, že se jen tak nezkazí (vydrží až pět let). Méně příjemná je jeho cena. Neobsahuje cholesterol, má menší podíl nasycených mastných kyselin ve prospěch těch nenasycených a je bohaté na antioxidanty.

Inspirací pro předvánoční hrátky se semeny, ořechy a různými sladidly mi byly odkazy Margit Slimákové a taky stránky Cecílie Jílkové. Dvě resp. tři rychlé, nepečené dobroty s trochou osvěty. Jsou bezlepkové, veganské a raw. Pro předvánoční i vánoční hosty, ale především pro vás. Pěkné svátky!

Roláda z kešu ořechů a dýňových semen

  • 150 g kešu ořechů pomelte najemno a rozdělte na dvě části. Do první části zamíchejte 20 g mleté směsi chia a lněných semen (nebo pomelte jen lněná semena) a 4 lžičky karobu. Do druhé části přimíchejte 40 g jemně mletých dýňových semen.
  • Ve vodní lázni rozpusťte 30 g kakaového másla, přidejte 4 lžíce medu a dobře promíchejte. Sladidlo rozdělte do dvou sypkých částí a obojí dobře promíchejte.
  • Na pracovní desku rozprostřete kuchyňskou fólii, na ni dejte tmavé těsto a na něj opět fólii. Vyválejte placku jako na roládu. To stejně proveďte zvlášť se zelenou hmotou, akorát zelenou placku vyválejte o trošku menší, než placku tmavou.
  • Z povrchu obou placek odstraňte vrchní fólii a zelenou placku přeneste na tmavou. Pečlivě zarolujte a dejte do mrazáku na chvíli ztuhnout. Stačí max. 30 minut. Pak nakrájejte na plátečky a skladujte v lednici v otevřené nádobě.
Raw roláda s kešu ořechy a dýňovými semeny

Raw roláda s kešu ořechy a dýňovými semeny

Makovo-mandlové koule

asi 10 kusů

  • Pomelte postupně 80 g mandlí, 20 g máku, 15 g dýňových semen a 15 g konopných semínek.
  • V první misce smíchejte mandle s mákem. Přidejte 2 lžičky medu a 20 g rozpuštěného kakaového másla. Důkladně promíchejte, až se vytvoří celistvá hmota.
  • Ve druhé misce smíchejte dýni s konopím. Přidejte lžičku medu a 5 g rozpuštěného kakaového másla. Důkladně promíchejte, až se vytvoří celistvá hmota. Pomoct si můžete rukou.
  • Ze zelené hmoty tvořte menší kuličku, kterou obalte tmavou hmotou. Koule položte na talíř a skladujte v lednici.
Raw makovo-mandlové koule

Makovo-mandlové koule slazené datlemi a s vyšším podílem máku

Varianta bez kakaového másla a medu:
Použijte vypeckované sušené datle, které  povařte chvíli v rendlíku s trochou vody. Nasají vodu a změknou, než je ale použijete dále, nechte je zchládnout. Pak je rozmixujte společně s podrcenými semeny a ořechy.

Mohlo by vás zajímat:
Mořský vlk podle MánkaMořský vlk podle Mánka Pečený čajDaruji pečený čaj Arganový olej a pasta z mandlí AmlouArganový olej a pasta z mandlí Amlou

6 komentářů k Na poslední chvíli? Roláda z kešu ořechů a dýňových semen a Makovo-mandlové koule

  • Hana: klidně nahraďte ve stejném poměru.

  • avatar hana

    Veruško,môžem nahradiť karob rovnakým množstvom kakaa?alebo ho treba dať menej/viac?ďakujem.

  • Petro, taky tam nakupuji a ráda. Lea je moc fajn, umí poradit a kakaové máslo a produkty z Troubelic tam taky má. Jen je neprodávala v době, kdy tento článek vznikal. Takže pro úplnost: pro všechno zdravé a nejen sladké v Kohoutkách honem za Leou.

  • avatar Petra Černa

    Když už je řeč o Kohoutovicich tak já ho kupuji v Lipsku pod poštou tuším že se ten obchod jmenuje Zdravá výživa LEA.Je tedy primárně určen pro „lidskou stravu“ a mají tam úžasný výběr všeho možného co se toho týka a paní vedoucí je také velice ochotná a erudovaná.Petra

  • Moniko,je na konečné troleje 37 na Libušině třídě hned kousek od Brněnky.

  • avatar Monika

    Verusko date mi adresu toho obchodu s kakaovy maslem?Predpokladam ze to bylo nekde v Brne 😉

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>