Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

K svačině jedině...

Svačina - obložené chleby

… pramen zdraví z vlastní kuchyně :) Mezi mračnem tipů na svačinové tousty budou mé svačiny nejspíš vyčnívat. Já sama chci svačit dobře a zdravě. Prostě tak, aby mi to myslelo. A chci to naučit i své děti.

Rohlíkáři si nechají svoje rohlíky a my si tu dáme slušnější mix sacharidů. V tomto článku chci načrtnout praktický týdenní rozpis na svačiny, ale taky vysvětlit, proč takové svačiny mít v jídelníčku a co je na nich vlastně tak DOBRÉ A ZDRAVÉ.

Varování a jdem dál

Nemůžete si ale myslet, že uděláte první zdravou svačinu, nacpete ji dětem do školy a ony budou hned jasát. Jestli vaše děti nejsou na takovou stravu zvyklé a nemají stejný vzor doma, zřejmě následující svačiny nepřijmou. Aspoň ne hned.

Takže buď budete doma takto svačit všichni, nebo se vraťe k rohlíkům 😉 S nedostupností (surovin/času/peněz) na mě nechoďte. Všechno pořídíte na zahradě (ano, pěstování chce vlastní čas a práci), VYROBÍTE DOMA V KUCHYNI a nebo koupíte u farmáře, případně ve zdravé výživě (omezte uzeniny a ušetřené peníze utraťte ve zdravce).

Sezónní, podzimní svačinky do ruky pěkne den po dni na celý týden. Dětem řekněte, že jsou cool a taky in. Těm malým je to asi fuk, ale ti větší budou za frajery, protože starat se o svůj look (ten s jídlem velmi souvisí) je přece důležité a nakonec i sexy. Nebo ne?

Pondělí

  • Tmavý chléb s domácím sýrem, olivovým olejem a prachem z dýňových semen, vejce natvrdo, lichořeřišnice, rajče (a taky se tam hodí kopr)
  • Hruška
  • K pití citrónová voda

Teorie nikoho nezabije

Tmavý celozrnný chléb (a jakékoliv další pečivo) je zdrojem sacharidů.

Sacharidy

jsou pohotovým zdrojem ENERGIE PRO TĚLO, hlavním krmivem pro mozek a jediným zdrojem energie pro červené krvinky a ledvinovou a kostní dřeň. Také REGULUJÍ METABOLISMUS v játrech.

Dělí se na na mono a disacharidy – glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr) a sacharóza (řepný cukr) – tedy sladkosti a sladidla všeho druhu, a pak oligosacharidy (hlavně v luštěninách) a polysacharidy (škroby, v obilovinách, luštěninách, rýži, bramborách atd.) –  obojí pro zdraví významné. Tělu dodají energii postupně a jsou přínosem také díky vláknině, která je třeba pro správný chod střev a ten je zase třeba pro správné vylučování. Správné vylučování = včasný odchod škodlivin z těla.

Bílkoviny

zajistí přítomný sýr (a přidá vápník a vitamíny A, D, E) a to stejné učiní ještě lépe učiní vaječný žloutek. Bílkoviny POTŘEBUJEME K RŮSTU A OBNOVĚ všech tkání a buněk v těle, k činnosti svalů a tvorbě hormonů, enzymů a dalších látek v těle.

Dýňová semena zase obsahují hojně minerály jako hořčík, zinek, měď, mangan, draslík a železo. Prach z nich vyrobíte, když je semelete v mlýnku na kávu a nebo tyčovým mixérem. Lichořeřišnice je příjemně pikantní a působí jako rostlinné antibiotikum, je skvělá jako prevence zánětů. Klidně si ji zasaďte do truhlíku na balkón. O prospěšnosti rajčat píšu v článku O POLÉVCE GAZPACHO.

Ovoce rovná se přírodní sladkost s vitamíny a vlákninou. Citrónová voda je zásada až do morku kosti. Ano, voda s citronem působí v těle zásaditou reakci a to my ve století překyselení potřebujeme. Jako bonus berte vitamín C a schopnost tohoto nápoje skvěle OSVĚŽIT A UHASIT ŽÍZEŇ.

Tuky

do naší stravy patří, víc, než si myslíme. Jsou ZÁSOBÁRNOU ENERGIE, CHRÁNÍ TĚLO a orgány (také před chladem) a rozpuští se v nich některé vitamíny (A,D,E,K). Je však třeba si vybírat ty vhodné. Vám postačí, když budete vědět, že nejméně vhodné jsou nasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy v živočišných tucích – především tucích savců (sádlo, máslo) a také v kokosovém tuku, palmojádrovém oleji, palmovém tuku a v kakaovém másle.

Ty další mastné kyseliny (mono a polynasycené) jsou pro organismus daleko příznivější, najdete je v rostlinných olejích, takže ANO PATŘÍ OLEJI slunečnicovému, olivovému, řepkovému atd. Ze všech rostlinných olejů má nevyrovnanější poměr mono a polynasycených mastných kyselin právě olej řepkový. Samozřejmě hovořím o olejích kvalitních, které neprošly rafinací a ideálně jsou panenské.

Přehledně ve zkratce:

  • PEČIVO ANO, ale celozrnné a nejlépe i bezlepkové (protože lepek = možná alergie na kdeco a bílá mouka = zrno zbavené obalu, tedy bez přirozených živin)

  • SLADIT ANO, ale přírodně (med od včelaře, javorový sirup, agávový sirup, datlový sirup atd.) a s rozumem. Omezit rafinovaný bílý cukr (tedy sacharózu).

  • BÍLKOVINY ANO, ale kvalitní a ne příliš tučné. Nejméně vhodné jsou uzeniny a tučné vepřové. Ze sýrů je celkem zbytečné cpát dětem ty plísňové.

  • lijte PANENSKÉ OLEJE (hlavně řepkový, lněný a olivový) s mírou všude, kde to jde.

  • ke svačině přidávejte dětem oříšky a semena všeho druhu. V létě preferujte čerstvé ovoce, v zimě přidejte sušené a pokud možno nesířené.

Svačina - tmavý chléb s pomazánkou a lichořeřišnicí

Úterý

  • Pohanková palačinka plněná povidly a mákem, vlašské ořechy (bezlepkové)
  • K pití studený čaj z křížal

Pohanka je dokonalá, bezlepková a šmrncovní. Je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů (hořčík, mangan, měď, fosfor, zinek, selen, železo a draslík). Má vysoký obsah škrobu a lehce oříškový nádech. Ve spojení s povidly a mákem dodá tělu super dávku vápníku (z máku) a také vlákniny (z pohanky). Velmi důležitým vitamínem v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Takže osvěžíte kosti i cévy a nakonec i mozek, ten díky vlašským ořechům.

K pití místo aromatizovaných rádoby ovocných čajů vyluhujte v horké vodě křížaly. Dobrý a sladký samo o sobě.

POHANKOVÁ PALAČINKA (4 velké a 1 menší kus)

100 g pohankové hladké mouky, 300 g mléka (pozor, nikoliv ml), špetka soli, lžička dýňového oleje, 1 vejce velikosti M

Těsto metličkou promíchejte a nechejte zakryté odležet v lednici aspoň půl hodiny, ideálně přes noc. Smažte palačinky na trošce oleje (řepkového) – klidně je usmažte večer a ráno už jen zarolujete s náplní. U nás nebyly povidla, tak se hodila i jahodová zavařenina s mákem.

Pohankové palačinky

Středa

  • Houska s cizrnovou pomazánkou obložená rajčetem, okurkou nebo zelenými listy (báječná je rukola nebo polníček)  NEBO cizrnová pomazánka s rýžovými chlebíčky a zeleninou (bezlepkové)
  • Jablko a sušené datle
  • K pití citrónová voda

Cizrna (jinak taky římská hrách) je luštěnina mimořádně oříškové chuti. Když ji dokážete správně ochutit, budete ji chtít mít na talíři každý týden aspoň jednou. Cizrna disponuje vysokým obsahem polysacharidů, bílkovin a vlákniny a je považována za nejkvalitnější luštěninu vůbec. Z minerálů obsahuje nejvíce vápníku a železa, hodí se tedy perfektně pro těhotné ženy a pro děti.

CIZRNOVÁ POMAZÁNKA

Šálek suché cizrny namočte přes noc do vody. Druhý den slijte, propláchněte a v osolené vodě uvařte doměkka (můžete vodu ještě ochutit majoránkou). Uvařenou cizrnu nechte lehce zchládnout a rozmixujte společně s trochou vody, ve které se vařila. Přidejte sůl, mletý kmín, hladkolistou petrželku, česnek a olivový olej. Dobře to celé rozmixujte a uchovávejte v uzavřené nádobě v chladu.
Komu to něco připomíná… ano, je to skoro hummus.

Čtvrtek

  • Pita placka plněná pečenou zeleninou (cuketa, lilek, červená řepa) se sýrem balkánského typu
  • Švestky
  • Domácí limonáda

PEČENÁ ZELENINA

Na plech vyložený pečícím papírem dejte na tenoučká kolečka krájenou červenou řepu, cuketu a lilek. Zalijte hojně olivovým olejem a osolte. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 st. Celsia, dokud zelenina nezměkne. Můžete dochutit pepřem, chilli papričkou nebo bylinkami.

Domácí limonádu vyrobíte z domácího sirupu a vody 😉

Amlou - pasta z mandlí, medu a panenského oleje

Pátek

  • Pasta ze slunečnicových a dýňových semen (nebo z mandlí – amlou) s panenským olejem (hroznový, meruňkový, makový, lněný,…), slazené medem, případně ještě ovoce (bezlepkové) – podávejte ve formě kuliček nebo v kelímku. Eventuelně k tomu croissant (tam už je lepek).
  • K pití citrónová voda

PASTA ze semen nebo mandlí: semelte 100 g na pánvi orestovaných slunečnicových nebo dýňových semen – pozor trvá to malou chvilku a rychle se dokážou spálit. Přidejte  1 až 2 lžíce tekutého medu a špetku soli. Do směsi nakonec postupně zamixujte 20 ml kvalitního oleje (k dýni zkuste dýňový s meruňkovým, ke slunečnici hroznový a lněný). Použijete-li mandle, postupujete stejně, jen mandle orestujte v troubě na plechu, jde to tak lépe. K mandlím se nejlépe hodí arganový olej, ten je však těžko k dostání.
Můžete je klidně nachystat týden dopředu, vydrží v pohodě v lednici. Skladujte v uzavřené nádobě.

Celá záhada stravování tkví v tom, že jaké tělu dáte palivo, takový očekávejte výsledek. Krmíte-li dobře, bude v kondici mozek i tělo. Krmíte-li špatně, dostaví se chatrné zdraví a špatná koncentrace. Každý jsme však originál, co sedí jednomu, nesedí druhému. Když přijdete na to správné dobro pro vás, bude vám moc fajn. A můžete to pak naučit i své děti.

Mohlo by vás zajímat:
Švédský jablečný koláčŠvédský jablečný koláč Dýňová pomazánka, v pozadí dýňový dezertPomazánka a dezert z dýně Domácí tvarohový sýrDomácí tvarohový sýr

8 komentářů k K svačině jedině…

  • Dobré tipy na zdravé svačinky. Ty pohankové palačinky se mi moc líbí a dají se chutně vymyslet i ve slanou variantu.

  • avatar Jitka

    Taky jsem si myslela, že konzumace másla a sádla je v dnešní době téměř pohroma :-). Ale nakonec jsem se k nim s opravdovou pokorou a omluvou po 8 letech nepoužívání opět vrátila (po přečtení těch článků z toho blogu). I moji rodiče se velmi divili, že si opět z domu vezu „proklínané“ sádlo, nebo že přepouštím máslo a skoro tomu nechtěli věřit. Oboje nasycené tuky tak získaly zpátky čestné místo vedle panenských olejů a určitě se nebudu bát občas našemu malému dát na svačinu chléb s máslem a pažitkou nebo chléb se sádlem, solí a kmínem. Z mé malé místní zkušenosti se generace mých známých (třicátníci) nasycenům tukům vyhýbá jako čert kříži :-) a stejně tloustnou, protože hlavní problém je spíše v přemíře cukrů a nízkotučných sladkých pochoutek :-), nasycené tuky v tom jsou spíše poněkud nevinně (což se snaží vysvětlit ta autorka blogu vyživující tradice), minimálně nenesou takovou míru zavinění, jaká je jim přikládána.

  • Jitko, díky za odkazy, kouknu se. Máte pravdu, s tuky to není tak černobílé navíc každý jsme jedinečný a tělo každého zpracovává potraviny svým způsobem. O prospěšnosti panenských rostlinných olejů není pochyb a nemám ani pochyb o tom, že máslo je součástí vyváženého jídelníčku. Doporučovat ale konzumaci másla a sádla v dnešní době se mi nechce, ony totiž i tak tyto tuky v domácnostech vedou, hned v závěsu s margarínem.
    Ale ještě zkuste srovnat fyzickou práci našich předků a tu naši dnešní. Práce obvykle spočívá v sezení u počítače či za pokladnou, pohybu málo zato stresu hodně. Takový živostní styl si s nasycenými tuky moc nerozumí.
    Jinak mě těší, že jste si našla tu svoji správnou cestu a cítíte se po zhubnutí zdravě. To je přesně to, kam chci i své čtenáře směrovat :)

  • avatar Jitka

    S těmi nasycenými tuky bych to neviděla tak černobíle. Především děti je ke svému vývoji potřebují – ke správnému růstu, vývoji zubů atd. Když se zeptáte babiček a dědečků, co jedli jako malí, tak tam často máslo a sádlo figuruje, nebo minimálně velmi tučné kvalitní mléko. I můj táta jedl často chléb se sádlem a na zdraví mu to nijak naubralo, spíše naopak.

    Já jsem svůj názor na nasycené tuky přehodnotila především na základě blogu http://vyzivujicitradice.cz/ – je tam na to spousta článků, především ze začátku, např. http://vyzivujicitradice.cz/2011/05/14/tuky/ a http://vyzivujicitradice.cz/2011/09/09/politicky-nekorektni-maslo-a-cholesterol/ a http://vyzivujicitradice.cz/2012/01/08/tuky-ii/ a dávají mi smysl. I tyto a nejen tyto informace a změna životního stylu mi pomohly zhubnout 11 kilo a zase se cítit zdravě.

    Samozřejmě kvalitní oleje taky používám, například olivový a chystám se vyzkoušet některé tipy na oleje od Vás. Ale zatím mám pár zkušeností osobních i z okolí, že například po oliv. oleji se nabírá na váze rychleji a snadněji než po másle a sádle (samozřejmě ne, když je použijete jen na smažení a do sladkých buchet :-) ).

    Jinak zajímavou kritiku na řepkový olej naleznete v článku http://vyzivujicitradice.cz/2013/01/03/ceska-strava-lidova-ii/ někde uprostřed, asi se to týká toho rafinovaného, ale obecně to bylo zajímavé čtení. Jen už si nepamatuji, zda tam byly i odkazy na nějaké zdroje, kde by si člověk ty informace ověřil.

  • avatar Aniette

    Zdravá a vyvážená snídaně nebo svačinka představuje pro mnoho dětí velký problém. Buď vůbec nesnídají a nesvačí, nebo vytáhnou o přestávce čokoládové tyčinky, kupované bagety a koblihy. Při takovém způsobu stravování přijmou však více energie, než je potřeba. A pokud se jedná o dlouhodobý stav, hrozí jim nadváha nebo dokonce obezita. Tělo si totiž přebytečnou energii začne ukládat. Nejen toto téma probíráme na stránkách http://www.komunita111.cz nebo http://www.trijednicky.cz
    Pojďte se inspirovat….

  • :) Moc krásné tipy na svačiny. Pohankovou mouku jsem (právě kvůli cevám) nedávno koupila, tak palačinky vyzkouším :)

  • Ano, jenže na vině toho všeho může být právě lepek. Alergikům doporučuji zajímat se o svou alergii i jinde, než jen u svého odborného moderního lékaře.

  • avatar Lenka

    Děkuju za zajímavou inspiraci.

    Ale pohybuju se mezi alergiky a myslím si, že ořechy, madle, med a citrón vadí dětem častěji než lepek…

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>