Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Bezinkový sirup a moje vychytávky

Sirup z květů černého bezu

Neobejdeme se bez něj žádný rok. Nakřápnutí v zimě, jako když jej najdeme. Tady je sirup z květů černého bezu jak jej dělám já a moje tipy na to, co funguje, aby celou zimu vydržel.

Především potřebujete květy černého bezu. Při sběru dejte pozor na záměnu s bezem chebdí. Bez chebdí na rozdíl od bezu černého není keř, nýbrž vytvrvalá bylina pouhé 1 až 2 m vysoká, nemá kůru a jeho květy jsou červenavě bílé.

Na kašel i rýmu

Bezový sirup je fajn na osvěžující limonádu, ale dávkujte jej s rozumem. Vyplatí se přistupovat k bezu, jako k léku, protože jedině tak vám může pomoct. S čím? S kašlem, rýmou a při horečce, teplý ve formě čaje podporuje totiž pocení a vykašlávání. Vlažný bezový čaj je močopudný, používá se při nemocech ledvin, cévních onemocněních a také podporuje kojení. Odvar z květů se dá použít jako kloktadlo při bolestech v krku.

Květy obsahují vitamíny C, A, P a skupinu B. Léčivé jsou i listy bezu, které mají údajně protinádorový účinek. Čaj z listů čistí krev, tak si jich pár natrhejte, až půjdete na květy.

Výroba sirupu je hračka a když dodržíte PRAVIDLA, vydrží vám uskladněný v lednici klidně do dalšího léta. Beru zpět, nevydrží, ať jej uděláte kolik chcete, stejně se rychle vypije :)

Sirup z květů černého bezu

Na zhruba 2,5 l sirupu potřebujete asi 30 velkých květenství, které operete pod tekoucí vodou a vyženete všechny broučky. Dá se použít i neopraný, to v zásadě nedoporučuji, omezíte tím množství pylu a ušetříte případnou alergickou reakci (kterou jsem si takto zkusila i já, coby naprostý nealergik, inu čeho je moc…).

Svaříte 2 l vody = přivedete k varu a necháte chvíli bublat. Svařenou vodu necháte vychládnout a květenství do ní ponoříte. Celé to dáte luhovat do lednice (do chladu) na asi 24 hodin. V této fázi můžete přidat třeba jeden na plátky nakrájený citron s chemicky neošetřenou kůrou, ale není to nutné.

Pak vodu už pěkně bezově ovoněnou slijete přes sítko vyložené gázou/plátýnkem do hrnce. Matky, co znají látkové pleny, klidně použijí místo gázy separační ubrousky, fungují báječně. K ovoněné vodě přidáte zhruba 1,8 – 2 kg cukru (krupice, může být i třtinový – sirup bude pak tmavší), šťávu ze 4 pěkných citrónů (lijte taky přes gázu/plátno) a 2 lžíce kyseliny citrónové. Ověřila jsem, že to jde i bez kyseliny citrónové. Občas se některý sirup předčasně zkazí – kvůli absenci kyseliny citrónové? kvůli špinavé sklenici? kvůli netěsnosti? co já vím, ztráty činí tak jednu skleničku na celou dávku.

Pokračujeme dál. Celý lektvar lehce zahřejte na sporáku a míchejte tak, aby se cukr dobře rozpustil. Zahřívejte opravdu lehce tzn. šťávu přivedete z chladného stavu do pokojové teploty (max. 30 st.C). Případnou bílou pěnu na povrchu zkuste sesbírat, ono se vám to stejně důkladně nepovede.
Sirup v tomto stavu liju prostřednictvím cedníku, který ještě vyložím gázou/plátnem do čistých v myčce mytých sklenic – teplota v myčce zajistí sterilnost (OPRAVA: myčka nestačí, je třeba sklenice i vršky naplnit vroucí vodou a pak nechat obojí důkladně vysušit). Druhá možnost je sterilizace při 100 st.C v troubě na plechu s trochou vody asi 15 minut. Víčka poté musíte nechat důkladně vyschnout.

Na vršek sirupu kápnu pár kapiček tvrdého alkoholu (vodka, slivovice) a to stejné kápnu i do víčka – víčko pak nechám vyschnout. Uzavřu a sklenice přesouvám do lednice/sklepa. Výroba sirupu ukončena.

Limonáda se sirupem z květů černého bezu

Se sirupovým tancem v kuchyni se musíte přizpůsobit období kvetení. Bez obvykle začíná kvést koncem května a pokračuje do půlky/konce června – záleží, v jak teplém pásmu naší republiky se zrovna nalézáte.  Sbírejte samozřejmě za slunečného dne, ne po dešti. Část si můžete i nasušit, to kvůli zmiňovaným léčivým čajům. Sirup se hodí v létě do osvěžujících nápojů a v zimě do bylinných čajů. Je vhodný i pro děti, těhotné a kojící, přičemž platí staré známe všeho s mírou.

Mohlo by vás zajímat:
BezovkaBezovka Jahodová zmrzlina s hroznovým olejemJahodová zmrzka Třešňová bublaninaNejvláčnější třešňová bublanina

68 komentářů k Bezinkový sirup a moje vychytávky

  • Petro to tedy nemám. Asi to není problém ovšem když se oprostíte od toho, že stran pet lahví není jasno, zda se do obsahu neuvolňují z plastu látky, které do těla nepatří…

  • avatar Petra

    Dobrý den, prosím, máte zkušenosti s uchováváním v petkách ? Děkuji

  • Lado, zcela určitě. Ze zákona musí být na všem, co nemá speciální schválení pro dětskou výživu ta věta od 3 let uvedena. Skutečnost je ovšem mnohem barvitější, než mohou zákony pojmout 😉 Takže nebojte, dětem sirup neublíží.

  • avatar Lada Chalupská

    Dobrý den,já bych se chtěla zeptat jestli tento sirup můžou užívat i malé děti.Mám dvouletého syna a na všech sirupech co se prodávají v lékárnách se píše od 3 let.Děkuji

  • Zdeno, ano, to se děje běžně. Sraženina není na závadu, toho se nebojte.

  • avatar Zdena

    Sirup se mi povedl, je moc dobrý, chutná celé rodině. Teď jsem ho chtěla nést do sklepa, stojí na kuchyňské lince dnes třetí den a najednou koukám, že některé skleničky jsou zakalené, jsou tam takové jakoby lehce sražené kousky, tak se bojím, aby se to nekazilo, to bych nerada :-(. Stalo se Vám to také někomu?

  • Michala 18.6.: nejraději ty „zatemněné“ od olejů – například oleje z dm drogerie olivový nebo řepkový. Řádně vymyté jsou ideální jak do lednice, tak do sklepa. Sirup mi ale vydržel i ve skleničkách od zákysu – tuším zákys od farmáře Němce, těch mám ale jen pár.

  • avatar Michala 18.6.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké skleničky na sirup používáte když je pak celou dobu skladujte v lednici? Sklep nemám :( Díky Michala

  • avatar Míša

    Ahoj, já dělávám šťávu takto: Svařím vodu s cukrem, až se rozpustí, poté do teplého (ne horkého) dám luhovat ve dřezu omyté květy, mezi květy vkládám kroužky citronu, kterýma nešetřím. a pak už jen nechám den louhovat. Nedávám tam žádné kyseliny citronové ani žádné jiné ,,konzervanty“. Šťávu mám naprosto přírodní a stejně vydrží v chladu velmi dloduho. Včera jsem dělala dva hrnce :) Tak ať se i vám daří a krásné léto!

  • Martino, je to celkem žádoucí. Luhováním dostanete všechny prospěšné látky z bezových květů do vody, a to včetně vůně. Já letos luhovala dokonce 48 hodin. Pozor je třeba dát na teplotu, aby voda při luhování nezačala kvasit, takže luhovat rozhodně v chladu.

  • avatar Jarmila

    Ted jsem dokončila sirup. povedlo se!!!!! díky super!!!

  • avatar Martina

    dobrý den, zajímalo by mě zda se musí luhovat 24 hodin?

  • avatar MartinPrerov

    Zdravim sirupáře :) každy rok se mi podaří udělat pro svou potřebu 50 litru sirupu bezinkoveho. že bych se potil vice-to určo ne. Potim se ale když čtu složeni sirupu v obchodech :) Ve sklepe-kde mame spiš jak ve skleniku-panelak-mam sirup již třetí rok schovany a je lepší jak archivovane vino :) Vše je jen o čistotě sklenic-použivam lahve od alkoholu-uzaviratelne vrškem kovovym..klasika. Bezinky 40-55 kvetu zaleji 3 litrama vody,necham 24-48 hodin odstat. Pak přecedit-štavu mužete uložit do lednice (sirup je pak tmavši-medovy) a nebo zpracovat ihned po přecedeni a vymačkani. Přivedu k varu v 6 litrovem hrnci,pak přidam 4 kg cukru,po přivedeni k vyšší teplote přidam 2 sačky (celkem 40g) kyseliny citronove. Trochu štavy z citronu-již koupenou s podilem 99,97% citronu (Billa-cca 45 kč). Pozor pokud mate hladinu sirupu tesne u okraje hrnce-přidejte prvni davku kyseliny citronove jen v malem množstvi-třeba 5-10g. Dojde k procesu reakce kyseliny :) a tradaaa-hotovo.pokud se tvoři pena-odebrat. Začne mizet sama v momentě kdy je hotovo.
    Pak nalit do flašek,rychle zatahnout než začne flaša palet. Da se přidat i mata do vyluhu k bezinkam.Je to pak vice osvežujici.

  • avatar Martina

    Dělala jsem tento recept minulý rok a zítra budu zkoušet zase, šťáva byla bezkonkurenční a ještě nyní (rok) mám jednu lahvinku a chuť sirupu stále skvělá.

  • Hanko a jaký konzervant máte na mysli? Kromě citrónové šťávy a kyseliny citronové nic jiného nepoužívám. Takže nezkoušela.

  • avatar Hanka

    Dobrý den, letos poprvé budu dělat bezinkový sirup.Snad se podaří :-)
    CHtěla bych se zeptat jestli jste nezkoušela dávat korzervant?? Kapku alkoholu do skleniček nedávám a ani jsem to nezkoušela.
    Děkuji Pěkný den Hanka

  • avatar Regina

    Super recept. Delala jsem loni, letos se chystam. Prave jsem natrhala kvety. Dekuji.

  • Světluš, díky za tip! Hned vyzkouším.

  • Mám malou vychytávku -jelikož se sirup kazí díky vzduchu ( netěsnící víčko) stačí dobře uzavřít a hodně pevně omotat elektrikářskou pružnou páskou, nebo namočit víčko do vosku. Šťávu dělám už spoustu let, a ještě mi žádná nezplesnivěla. Alkohol nedávám.

  • Lenko, toť otázka. Nějaká kyselina by v sirupu být měla, byť třeba jen šťáva z citrónů. U svých sirupů jsem si všimla, že se obvykle plíseň objeví ve skleničce, která má méně těsný například plastový uzávěr. Každopádně kapka alkoholu nahoru těsně před uzavřením neublíží a proti plísním rozhodně pomůže.

  • avatar LENKA

    dělala jsem sirup zatím jednou a když byl jen v lednici chytal nahoře plíseň,nedávala jsem tam ale kyselinu citronovou,může to být tím?

  • avatar veruska

    Dobrý den,dá se smažit květy černého bezu ale musíte udělat těstíčko s vajíček a hl.mouhy kterou i osolíte.

  • O listí třeba tady http://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-bylinkach—humorny-special/bez-cerny.html – celkem vyčerpávající popis, co s bezem ku zdraví.

  • avatar Daniel

    AHOJ, kde se vzala informace o tom, že listy bezu černého čistí Krev? jsou plné solí kiseliny dusičné, a to je vážení mírně jedovatý humus. leda na kompost. snad to není hnidopišství,každopádně je to pravda.

  • Já ji vždy měla taky a nikdy se sirup nezkazil, tak myslím v poho.

  • avatar JIRKA

    no já mám sedlinu nahoře, je taková doběla a když s tím jemně zatřepu tak se rozmíchá dolů
    mám obavy aby to nebyla nějaká plíseň, ale mám to na všech lahvích tak nevím

  • Jirko, máte na mysli, že je sirup na povrchu takový kalnější? To závada není. Stejně také během skladování – byť je v chladu – se v sirupu vyskytne sedlina u dna. To také není nic špatného.

  • avatar JIRKA

    DOBRÝ DEN MÁM V SIRUPU NA POVRHCU NĚJĚKOU SEDLINU, JDE TO ZÁVADA??

  • avatar Andrea

    Tak i já bych se chtěla s Vámi podělit o mou zkušenost,protože ze všech sirupů co jsem z bezu pila,mě i mé rodině ten náš chutná nejvíc.
    Do převařené vody 3l dám 40g kys.citronové.Po vychladnutí 3-4 citrony nakr.na kolečka a také 1 pomeranč.Přidám i několik lístků máty.A neoprané,jen oklepané květy a to 40ks.Protože pyl z květů dodá sirupu lepší chuť.Dám na den až dva do chladna.Poté přecedím přes plátno a poctivě vymačkám veškerou šťávu.Přidám 2kg cukru a zahřeji.Horké plním do sklenic.Letos už dělám 3.dávku :-)A nejvíc nám chutná v létě,s ledem a lístky máty nemá prostě chybu :-)

  • Káčo, to je prostě paráda!

  • avatar Káča

    Dobrý den,
    předevčírem jsem „stočila“ váš sirup a uskladnila v lednici, snad tedy vydrží – ikdyž, možná nevydrží proto, že by se kazil…
    Chci se podělit o můj včerejší hit: v horkých dnech, jako jsou tyto, rádi pijeme vodu „ovoněnou“ bylinkami – mátou, meduňkou. Včera ráno jsem do džbánu s vodou dala 2 celé stonky máty a dala do lednice. Odpoledne jsem mátu vyndala, přidala bezinkový sirup a trochu čerstvé citronové šťávy (sladké sirupy vůbec nepijeme, tak mi to bez citronu přišlo dost sladké, ikdyž jsem toho bezinkového nedala zase tak moc)- chutná to báječně!!!
    Podělila jsem nejen děti a manžela, starou tetu, sousedy, prostě všechny, kteří se v tom vedru ukázali venku. Škoda, že u nás bez už odkvetl, hned bych udělala druhou várku sirupu – budeme muset přibrzdit :-).

  • Romano, to nevím. Nezkoušela jsem mrazit… a když o tom uvažuju, snad to ani není možné.

  • Petře, použijte kávový filtr bez problémů.

  • avatar ROMANA

    DAJI SE ZAMRAZIT KVETY Z CERNEHO BEZU _

  • avatar Véna ze Skrej

    Zdravím. Sirup podle takového receptu děláme léta, je to výborná věc. Ale teď něco pro naprosté maniaky – loni se manželka „zbláznila“ a s božskou trpělivostí zbavila květy VEŠKERÉ ZELENĚ. Udělali jsme zkušební várku jen z toho bílého (nažloutlého) a je to naprosto ÚŽASNÉ! Ta práce za to stojí. Zkuste. Částečně se to setřepe samo, a pak už je třeba to dootrhat. Další postup už normální.

  • avatar Petr V.

    Dobrý den,tak sirup udělán a je super,děkuji.Chtěl bych se ale zeptat,jestli můžu přecedit přes papírový filtr-co je do kávovarů?Petr

  • Milu, díky za tip! To letos zkusím.

  • avatar Milu Kubáčková

    Já, jelikož máme v rodině cukrovku, jen zaleju vodou, nechám 24 hodin, pak sliju přes sítko, přidám vymačkané citrony a naplním sáčky na led. V létě použiju ledové kuličky na limonádu, sladím sirupem z Agáve, v zimě zaliju teplou vodou nebo přidám do čaje. Stačí mít jen místečko v mražáku. Milu

  • Zdenko, největší pozor si dejte na sterilitu skleniček. To je slabé místo jakéhokoliv zavařování. Doplnila jsem v textu info o tom, že teplota v myčce nestačí a jak tedy postupovat. Zjednodušeně: vroucí voda do sklenic i víček, chvíli stát, vylít, nechat důkladně oschnout – víčka především (klidně na 50st. v troubě). Sklenice by měly být při plnění nahřáté. Do víček můžete ještě kápnout alkohol a zase nechat oschout. Pak teprve plnit. Ať se zadaří!

  • Dano, ať se podaří i várka druhá a zdravím do chřestových Ivančic!

  • Báro, sirup není hustý, takže je to správně. Sladký by ale měl být dost.

  • avatar Zdenka

    Dobrý den, na sirup se chystám poprvé, měla jsem pravidelného dodavatele – tetu – bohužel vloni zemřela, ale recept jsem si od ní nevzala. Tak snad se mi to podaří podle toho Vašeho. Je něco, na co si při výrobě sirupu dát obzvlášť pozor?
    Děkuji

  • avatar Dana Doleželová

    Dobrý den Věrko,
    předem podotýkám, že bezový (ani jiný) sirup jsem nikdy nedělala. Kdysi dávno med z bezových květů, ale to už si ani nevzpomínám, jak chutnal. Nicméně narazila jsem na Váš super blog a hlavně na „vychytaný“ recept na sirup. Pak už jen stačilo brnknout manželovi, aby na procházce s naším pejskem Matýskem natrhal potřebných 30 květů. Já nakoupila citrony a třtinový cukr. No zkrátím to. Sirup se povedl, je úžasně lahodný. Takže se chystám na druhou várku.
    Hezký den a spoustu dalších „vychytaných“ receptů.
    Dana z Ivančic.

  • avatar Bára

    Dobré ráno, takže jsem vyrobila 6 sklenek a tři mi nechytly. Nezbývá, než je zavařit. A ještě dotaz – sirup se mi zdá řídký, je to správný výsledek? Díky.

  • avatar Bára

    Zdravím, tak jsem také neodolala vůni bezu. Jen mám strach, zda víčka chytnou, když šťáva byla vlažná. A také jsem víčka i sklenice jen vypláchla rumem. Takže budu doufat, že vše dobře dopadne, protože vzorek je vážně moc dobrý :) Děkuji za recept.

  • avatar Lenka Jaborníková

    Sirupek je hotový 3 týdny,ale chtěla bych zeptat, jak se používá když jsme v tomto „létě“ nachlazení? polžičkách?? :-)

  • No vidíte Gábino, já mám zase problém s přemírou pylu. A to sbírám v přírodě nejčistší :) Je to otázka vkusu, někdo omývá, někdo ne, hlavně že chutná.

  • avatar Gabina

    Dobry den, Verko..
    diky za super recept, zkusila jsem pridat vice kvetu a misto cukru med a byl vyborny..
    Jen me zarazlo to umyvani kvetu, delam sirup uz nekolik let v ruznych obmenach a uz babicka rikala, ze bez se sbira pred destem, aby se nesmylo to nejcennejsi, co tomu dava prave chut a to je pyl..myslim, ze nejdulezitejsi je sbirat bez „mimo civilizaci“, aby se predeslo nejvetsi koncentraci alergenu..dalsi vec je pouzivat chemicky neosetrene citrony, nejlepe v kvalite bio, protoze ja mam zase zkusenost s prudkou alergii na citrony, resp. citronovou kuru..
    Mejte se hezky a diky!

  • Všem díky za milá slova a vězte, že já letos sirup ještě nedělala… mám nejvyšší čas, v Brně už odkvetl, ale na Vysočině právě rozkvétá.

  • Zdravím.
    Letos jsem udělala sirup zase podle Vás.Je vynikající.Loni jsem měla 5 litrů a letos v únoru nám došel.
    Podělili se o něj hlavně moje děti. Co pijeme bezinky ať tento sirup,či bezinkové víno,či msladíme bezinkovým medem tak nevíme co jsou to horečky,rýma a angína.
    Když jsem s bezinkama začínala,taky se mi sirup zkazil.Můj původní recept na sirup se mi ztratil a tak jsem dlouho nemohla žádný najít až tento. Je fakt skvělý.
    Bezinky jsou tak typické,že je nelze s ničím zaměnit.Ale asi jsou tací kteří si to pletou.Jeno staré přísloví.PŘED LÍPOU KLEKNI PŘED BEZEM SMEKNI.
    Všem krásné léto přeje Věra

  • Na bezový sirup se letos chystám prvně a trochu se stydím, že ještě není v mém repertoáru :-) Váš návod mi v té změti všech možných návodů přijde jako nejsmysluplnější!

  • Zavařuje se,aby déle vydržel,nicméně nám vydrží v lednici až do dalšiho jara,pokud se nevypije dřív.Zavaření sirupu je podle mě zbytečné.

  • avatar Marlen

    Dobrý den, chystám se na sirup podle vašeho receptu. Vy sirup už nezavařujete? Moje tchýně mi dala svůj recept, který je téměř stejný s vaším s tím rozdílem, že ona sklenice na závěr zavařuje. Nikdy jsem nezavařovala,takže s tím nemám zkušenosti a moc se mi do toho nechce,ale když nebude zbytí….. Můžete mi prosím poradit? Děkuji

  • avatar Anitep

    Výborné,dělám letos již druhou várku. Zavařit asi nemá cenu.Vypijeme :-)

  • no tak jsem možná taky špatně počítala, každopádně je fajn, že sirup chutná :)

  • avatar Magda

    Tak jsem to udělala přesně podle Vás, ale výsledný objem je o dost větší, skoro 4l. Podle mě to po přidání toho udaného množství cukru ani nemůže být 2,5l. Ale to je jedno, sirup chutná výborně, pokud se nezkazí, tak to bude super :-)

  • no jo, i kdyby, tak horkem se zničí všechno dobro, co v květech sídlí a i kdyby to nevadilo, tak co ta chuť?

  • avatar milcca

    To snad nevadí,když to zhnědne,asi voda byla moc teplá.

  • magdaleno, nejspíš vyhodit a začít znovu. Něco nebylo v pořádku…jinak si to nedokážu vysvětlit.

  • avatar karelkavka

    Tak to hned řeknu ženě, dal bych si ten bezinkový sirup. V nové kuchyni od http://www.ci-kuchyne.cz/ ho bude mít hned. Prostorná, prosvětlená kuchyň s ostrůvkem je pro ni jako ráj na zemi.

  • avatar magdalena

    prosim o radu ,kvety jsem dala do vychladle vody,ale vsechny kvety mi zhnedly,co mam ted delat?

  • md: aha, no tak chebdí, aspoň víme jak to je :)

  • Terezo, určitě, akorát je třeba s ním zacházet jako s každou léčivou bylinou, tedy opatrně. Určitě nedoporučuji k dlouhodobému pití každý den.

  • avatar md

    Nikoli bez chedbí, ale chebdí. :-)

  • avatar Tereza J.

    Dobrý den,
    chtěla bych se jen zeptat zda se tento sirup dá používat jako klasická šťáva? Minerálky ani limonády nekupujeme a pijeme „pouze“ vodu s kupovanou šťávou(Jupí apod..)
    Děkuji moc za odpověď.

  • avatar kutílek

    Mohu posloužit návodem na výrobu ze zralých bezinek .Otrháte kuličky a tyto přeženete přes pasterační hrnec (dříve výrobek NDR ) . Vyluhovanou šťávu doplníte cukrem (0.5 kg na 1 litr ) a z jedné třetiny dále doplníte alkoholem (dávám slivovici ) . Je té=ž možno trochu dolít SILNÝM VÝVAREM Z KLÁÍVY . Tím získáte vysoce lahodný a léčivý likér .
    Hodně štěstí

  • Určitě si počkejte, až květy trošku oschnou, snad už se slunce konečně dočkáme. Jestliže je většina na trsu květů rozkvetlá, pár nerozkvetlých nevadí, klidně je tam nechte.

    Z plodů jsem dělala zatím jen zavařeninu, taky bych letos chtěla zkusit sirup. Tak s tímto zatím nemůžu sloužit :)

  • avatar Ivana Rárová

    Hodně mě zaujala výroba sirupu.Chystám se vařit,ale je problém,pořád prší,tak nevím…A také prosím,celé květy nejsou rozkvetlé.Nevadí tytokvěty??Nobo se musí odstranit?Děkuji.
    budu vařit i pak z plodů(jako černý rybíz)nevíte,nebo nemáte prosím taky nějaký osvědčený recept???Ivana

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>