Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Kozí sýr na brokolicovém pyré

Kozí sýr na brokolicovém pyré

Můžou se člověku sbíhat sliny, když mixuje jídlo pro batole? Jasně, můžou! To když si prcek smlsne na brokolicovém pyré a vy si k tomu stejnému přidáte ještě česnek a správně křupavý kozí sýr.

Pyré pro celou rodinu

Když jsem nedávno ladila recept na batolecí zeleninovou míchanici, najednou mi svitlo. Dostala mě zásadní myšlenka, nad kterou jsem se za celou svoji rodičovskou éru zatím nepozastavila. Došlo mi, že základní kámen prckova jídelníčku vlastně stojí na sezónnosti a především jednoduchosti zvýrazňující přirozenou chuť dané suroviny. A to naprosto geniálně obyčejně.

Když jablko s hruškou přibere k dušení skořici a hřebíček, vznikne chuťově čisté ovocné pyré. K dušené mrkvi, přidáte fenykl a pohanku s červenou čočkou. Na světě je báječná zeleninová polévka, co si ji s radostí dá k obědu celá rodina.

Otázkou zůstává, proč ty jednoduché chutě časem začneme přebíjet všemožnými dochucovadly a instatními vylepšovadly, abychom se později s velkou slávou k těm jednoduchým chutím vrátili (ne náhodou v luxusních restauracích a za patřičné peníze).

Slané a pálivé jen pro dospěláky

Samozřejmě, že do batolecího jídelníčku nepatří pikantní koření ani příliš soli. To je ale drobnost, kterou lehce vyřešíte. Já pokaždé část jídla „dospělácky“ ochutila a ta menší část bez dráždivého koření putovala k dítěti. Dítě bylo spokojené, že jí dospěláckou stravu a my se zase pyšnili tím, že děláme něco víc pro zdraví (nás všech).

Období pyré u nás doma lehce vyšumělo, a tak je na čase si jej trochu připomenout. Na hlavní batolecí nálož se můžete těšit v květnovém Apetitu (vyjde ve středu 20.dubna) a co zbylo, z toho si teď spolu připravíme lehkou postní večeři. Držíte přece půst do Velikonoc, nebo ne 😉

Kozí sýr na brokolicovém pyré

(1 porce pro batole, 1 pro hladového dospěláka nebo 2 dospělácké porce)

80 g brambor, 70 g růžiček brokolice, voda, panenský olej, 1 kozí sýr (já použila tento), 4 plátky slaniny, špeku nebo pancetty, pečivo k podávání (pro celiaky bezlepkové), muškátový oříšek a česnek k dochucení (v jarní sezóně česnek medvědí)

Postup:
  • Bramboru pokrájenou na kostky dejte do hrnce, zalijte 300 ml vody, lehce osolte a přiveďte k varu. Vařte 8 minut, pak přidejte na drobno rozebrené růžičky brokolice. Vařte 5 minut.
  • V tomto stavu rozmixujte. Zakápněte kapkou oleje a takto podávejte batoleti.
  • Porci pro dospěláka dochuťte čerstvě strouhaným muškátovým oříškem, drceným česnekem (nebo sekaným medvědím česnekem) a případně dosolte.
  • Kozí sýr podélně rozpulte a každý kus zabalte do dvou plátků slaniny. Položte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby zapéct (já horkovzdušně na 180 stupňů asi 5 minut). Až bude slanina křupavá, je hotovo.
  • Kozí sýr podávejte na podkladu z brokolicového pyré, to vše zakápnuté vaším oblíbeným olejem.

Kozí sýr na brokolicovém pyré

PS: takto hrozně dopadne focení, když mám už vážně hlad a nechce  se mi vytahovat fotící „nádobíčko“.

Mohlo by Vás zajímat:

5 komentářů k Kozí sýr na brokolicovém pyré

  • no jo, jsem se sekla, štítek přesouvám k masu – aspoň mi tady lehce dorovná vegetariánskou převahu. A díky za upozornění i komentář. Těší mě, že se vždy najde někdo, kdo dokáže vše naprosto bez předsudků odhadnout 😉

  • avatar .MichaL

    ten štítek „vegetariánské“ je v kontextu s pancettou, chmmm.. úsměvný:) Svědčí to o profesionalitě.

  • Nad takovou večeří bych zajásala! Barevné, lehké a chuťově úžasně sladěné :-))) Prostě bomba :-)
    P.

  • Olinko, jasně, kvalitní surovina je základ. A mrkev navíc funguje báječně protiprůjmově, osvědčeno, doporučeno :)

  • Mmm, něco takového mám přesně v plánu udělat! Tento týden mi totiž bylo mírně šoufl a po jednom dni na suchém tousťáku a hroznovém cukru jsem si uvařila mrkev s bramborama a rozmixovala s trochou vody z vaření ochucené mletým kmínem a solí. Říkala jsem si, bůhvíjaké to bude, ale hold jsem potřebovala něco teplého a extra dietního. A bylo to naprosto super! Možná dáno i použitím výborných brambor od prarodičů. Tudíž potvrzuji, že čistá chuť zeleniny umí člověka příjemně překvapit:-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>