Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

První automat na mléko v Brně

Automat na mléko v brněnské Olympii

Konečně! Máme jej tady. Sněhově bílé, zaručeně čerstvé a pěkně tučné mléko přímo od krav. Po blízkých Rosicích a Vyškově se na řadu dostalo i Brno. Tedy ne tak docela, „brněnské“ nákupní centrum Olympia totiž patří k docela jinému městu, k mým milým Modřicím.

První brněnský automat na mléko začal nyní fungovat u vchodu do hypermarketu Albert v nákupním centru Olympia. Centrum leží na okraji Brna u výpadovky na Bratislavu a územně skutečně náleží blízkému městu Modřice. Jak je automat úspěšný se dá po pár dnech provozu zatím jen lehce odhadovat, faktem je, že mlékomatům v dalších městech se dostává nebývalé pozornosti. A to je dobře!

Automat na mléko v brněnské Olympii

Nákupní centrum Olympia je bezkonkourenčně nejnavštěvovanějším centrem v Brně. Už po dvou dnech provozu místního mlékomatu si u něj počkáte, fronta lidí ale velmi rychle postupuje. Ovládání automatu je „user friendly“ a o víkendu u něj dokonce fungovala nápověda. Na zákazníky dohlížel, radil a diskutoval sám pan jednatel společnosti taico, která distribuuje italské Latteria. Princip je stále stejný – lahev si buď přinesete svoji nebo koupíte místní za 7 Kč z lahvového automatu, ten vhozené mince i rozměňuje. Do mlékomatu pak už házíte přesně odpočítanou částku 16 Kč za litr, otevřete dvířka, nastavíte lahev a stisknete čudlík. Lahev je dobré nastavit tak, aby mléko stékalo po stěně a tolik nepěnilo. Mléko dodává ZEMAX Štibořice, a.s. a s podobnými mlékomaty ve Vyškově a Rosicích nemá tento nic společného. Jde o novou (brněnskou) síť. Další automaty na mléko se brzy objeví u obchodních center – u Avion shopping parku, ve Vaňkovce, v Albertu v Líšni a na Lesné a taky na Ečerové v Bystrci.

Automat na mléko v brněnské Olympii

Latteria hlásá, že je mléko třeba převařit. Ano, z hygienických důvodů, pro váš klid a především pro malé děti jej podrobte pasterizaci, tedy prožeňte osmdesáti stupňovým „varem“ po dobu alespoň deseti sekund. Mléko se pasterizací nikterak nezmění – vitaminy a prospěšné látky zůstanou beze změny. Díky pasterizaci se rovněž prodlouží doba trvanlivosti. Samozřejmě skladujte v lednici a spotřebujte co nejdříve. Procento tuku v čerstvém mléce je 3,8 o čemž vás hned přesvědčí typická tučná chuť skutečného mléka. Taková, jakou jsem naposledy chutnala v dětsví.

Čerstvé mléko

A jestli máte z prvního nákupu mléka obavu, můžete se dopředu kouknout na instruktážní video na stránkách ProMeteA (odkaz v pravém sloupci pod nadpisem Video).

AKTUÁLNĚ 14.4.2010
Další mlékomat byl instalován na ulici Oblé v brněnské části Nový Lískovec. Najdete jej kousek od novinového stánku u zastávky Oblá. Je pěkně označen černo-bílou kravičkou u silnice. Dodavatelem mléka a provozovatelem je Agros, a.s. Vyškov Dědice. Litr stojí 16 Kč, plastovou lahev si můžete v automatu koupit za 10 Kč.
Aktuální cena litru mléka v mlékomatu u Olympie se zvedla na 18 Kč.

16 komentářů k První automat na mléko v Brně

  • Lenko, díky za info! Ráda bych se dostala ke srovnání mléka z automatů Brno versus Vyškov/Bučovice. V Brně mlékomaty provozuje výše uvedená společnost, nikoliv farmář sám, jak je tomu v okolních mlékomatech. Podle ohlasů se kvalita mléka v Brně od ostatních míst liší a mě nenechává chladnou 😉 Čas je ale pro tuto chvíli můj nepřítel :)

  • avatar dosk62

    včera nám nainstalovali automat na mléko na Vinohradech(u Alberta)..byla jsem nadšená do té doby než jsem zjistila že se všude prodává za 16Kč a unás za 17kč.Rozhodně však tu neplatí co je dražší je kvalitnější.Lenka

  • avatar anitech

    Včera jsem si koupila mléko v lahvi v Tescu. Mělo to značku Farmářské mléko a mělo to být rovněž nijak neupravované rovnou z farmy. Protože se mi nechtělo až k Hyper,Tak jsem si ho koupila. Ale je to stejné mléko bez smetany za 24 korun litr. Bez jakékoliv smetanové vrstvičky po odstátí. Po přečtení zdejších příspěvků jsem usoudila, že zřejmě vada bude v jednotlivých dodavatelích.Jsem ráda, že jsem si ušetřila dalekou cestu. Třeba ostatní automaty budou mít i různé dodavatele. Ale viděla jsem v Intersparu litrovou lahev mléka nějakého speciálního, jmenovalo se Amálka. Tam tedy vrstva smetany byla hodně vysoká, mělo to být mléko pro děti, ale cena kolem 30 korun.

  • avatar Dave

    Automaty to je hezký, ale….
    Mlíko není poctivý (je sice dobrý, ale je ošizený o smetanu)
    Zemědělci brečí jak jsou všude okrádaní a nám kteří to s nima myslí fakt dobře a mlíko z matu si koupíme tak nám nedopřejí ani ten požitek ze smetany. Dělají vlastně to stejný co politici a ostatní obchodníci. Lžou a kradou… Z dětsví si pamatuji, když jsem chodil do konvičky pro mlíko (přímo od krávy, ještě teplý) tak v lednici když zůstalo stát do druhýho dne udělalo 1/4 smetany a zbytek mlíka (moc dobrého). Včera jsme zakoupili mléko v Olympii a do druhého dne se udělal jen sotva viditelný škraloupek smetany…. No jo no…V tomhle státě to ani jiný nebude. Nezbývá než jen doufat, že se v některých z nových automatů v Brně to opravdu poctivý mlíko objeví.

    Jo a cenu bych dal co nejmenší na poctivý mlíko tak 12Kč a lidi by to rádi kupovali a rozhodně by ho prodali aspoň 10 tis. litrů denně a peníze by stejně měli zpátky. Je to škoda….

  • Jarku, obávám se, že na tom něco bude. Kvalita je přinejmenším kolísavá.

  • avatar Jarek

    Pozor, tohle není mléko, o kterém se teď mluví a píše!!Jen další trik, jak vytřískat z lidí peníze. Doporučuji zajet do Rosic u Brna na náměstí do pekařství, tam je automat od soukromého zemědělce a ochutnat a srovnat!!

  • KatyX: naprosto souhlasím, jen je zajímavé sledovat, jakou cenovou politiku mléko vyvíjí v různých koutech republiky, zvlášť se to týká toho přidruženého automatu na lahve. Bandaskám zdar!

  • avatar KatyX

    Skvělý článek.
    Mně naopak přijdě, že cena odpovídá kvalitě. Když porovnám polotučné mléko Olma v PETce (v Intersparu ho mají za 15,90) a tohle z mlékomatu (taky za 16,-, když láhev nepočítám – tu si pořídím skleněnou nebo bandasku), tak mlékomatové je výrazně chutnější i tučnější. Smetanu sbírat nepotřebuju a ani vlastně nechci.

  • […] zdroj je zatím ve Vestci. A tak se mi zdá, že to nemám v doběhové vzdálenosti na WC. Brňáci, žijete […]

  • oko: kdoví, ta cena je zatím nejvyšší cena široko daleko. Mléko mi nepřišlo tak špatné, známým smetana naběhla nám nestihla, vše se vypilo dříve. Ale znovu zkusím a dám vědět.

  • avatar oko

    Tak mlékomat u Olympie= velké zklamání!Cena rozhodně neodpovídá kvalitě.Vůbec to není co popisují lidé jinde.Husté mléko,na kterém se udělají 2cm smetany.Tak to ani náhodou!A nejsem sama kdo z mléka z tohodle automatu nebyl nadšen.Kamarádka si chodí v Třebíči a teď si vzala tady a říká,že se ty dvě mlíka nedají vůbec srovnat.Že by si někdo myslel,že brňákům stačí voda?

  • Terezka: to mě těší, že mlékomaty zažívají boom. Mimochodem, koukáte na ty lišící se částky? Tu 5 Kč za lahev, tu 7, tam 15 Kč za litr tady 16…
    Olinka: už brzy, vydrž 😉
    Florian: koukni na link Terezky… už se dočkalo.
    Julie: s první bandaskou vyrážím do práce zítra 😉

  • Super! Věrko, už se těším, až si budeme chodit s bandaskou do kafe do práce :) Takže se těším na ten v centru 😉 Mimochodem, pojd na kafe, kdy? 😉

  • Verusko, psala jsem o tom jiz zde http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=749 a na cerstvem mleku si take pochutnavam. Lahev na miste stoji 5Kc a litr je za 15Kc.

  • Do Olympie se mi teda moc jezdit nechce, tak už aby byl ve Vaňkovce! :-))

  • avatar florian

    Je to dobrá zpráva, že i naše největší vesnice se dočkala automatu na mléko. Teď jen doufám, že se dočkají i města včetně toho největšího. F.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>