Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Jablkomat

Jablkomat

Takový přístroj jsem si vždycky přála. Hlavně teď, na podzim. Jednou stranou vhodíte bednu jablek a druhou stranou vypadnou nápady na jejich upotřebení, nejlépe rovnou v daném provedení, že. Nic podobného doma nemám. Navíc by mě to rejdění v kuchyni chybělo. Všude se mi povalují hromady jablečných papírových receptů, tak co si z nich ten jablkomat zkusit namontovat?

Jablka v akci

Pokaždé v září sháním papírky se zápisky o všech možných podobách jablka na talíři. Peču a vařím jablka o sto šest a pak ty papíry někde založím, abych se v nich napřesrok mohla zase hrabat. Jenže teď mám blog a sem ty papírové poznámky přece patří, jablečné nevyjímaje. Kdo přišel pro smršť jablečných receptů, je tu správně. Nečekejte žádné nevídané kombinace, OPRÁŠÍME KLASIKU. Potřebovat budete hodně jablek a nevyhnete se časové investici v kuchyni. Ale bude vám chutnat.

Jablečný koláč se sněhovou čepicí

ČÍSLO 1

Tuhle nádheru jsem letos pekla snad desetkrát. Z jednoho exempláře dokonce vznikl decentní dortík na dětskou narozeninovou párty. Odhrňte sníh, vynechte rum a pochutná si i roční batole. Kdo ochutnal, chce recept. Vyšel v říjnovém magazínu TopLife a tady jej máte.

Jablečný koláč se sněhovou čepicí

na otevírací dortovou formu o průměru 22 cm

250 g mouky (já: 150 polohrubé pšeničné a 100 špaldové), 120 g másla, 60 g tmavého krupicového cukru, 2 vejce – žloutky a bílky zvlášť, špetka soli, 3 lžičky rumu, 4 velká jablka, mletá skořice, 100 g krupicového cukru navíc

  • Žloutky dejte na talíř vhodný do mikrovlnky a uvařte (tady nad mikrovlnkou přivírám oči). Nebo je opečte na pánvi. Cílem je získat vařený žloutek. Bez něj to není ono, ale těsto absenci žloutku snese. Hlavně tam prosímvás nedávejte žloutek syrový.
  • Promíchejte 60 g cukru s moukou, přidejte sůl, vařený žloutek, rum a kousky másla. Rukama zpracujte těsto – bude mít konzistenci drobenky.
  • Třemi čtvrtinami těsta vyložte otvírací dortovou formu předem vymazanou máslem a vysypanou krupicí. Těsto namačkejte na dno a do stran do výšky 1 cm.
  • Jablka oloupejte, zbavte jádřince, nastrouhejte a rozložte na těsto. Nahoru rozdrobte zbytek těsta a dejte péct do trouby předehřáté na 200 st. Celsia na 35 minut. Poté vyjměte a posypte skořicí.
  • Mezitím vyšlehejte sníh z bílků, přidejte 100 g cukru a šlehejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Sníh rozetřete na povrch koláče po 35 minutách pečení a dejte ještě na chvíli dopéct. Koláč je hotový, jakmile povrch sněhu zezlátne.

Hraběnčiny řezy

ČÍSLO 2

Bez těchto řezů by podzim nebyl podzimem. Ochutnávala jsem nedávno hraběnčiny řezy na soutěži o nejlepší jablečno-hruškový koláč. Vypadaly pěkně, ale něco tak sladkého jsem už dlouho neměla (dovedete si představit jak jsem vypadala po ochutnávce pětadvaceti děsně sladkých soutěžních vzorků?). V tomto receptu se připravte na decentní sladkou notu, na jakou jsem já doma zvyklá. A taky si dáme špaldovku. Méně je někdy více… vykašlete se na oříšky a rozinky, zato skořicí nešetřete. K receptu mě už dávno inspirovala Terezka.

Hraběnčiny řezy

na plech s vyšším okrajem o velikosti cca 20x30cm

400 g polohrubé mouky (zkuste 300 g bílé pšeničné a 100 g špaldové hladké), 200 g tuku (já: máslo), 2 lžičky prášku do pečiva, 130 g krystalového cukru, 2 lžíce mléka, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 800 až 1000 g jablek, 100 g moučkového cukru, mletá skořice, případně mletá vanilka

  • Do mísy nebo na pracovní desku nasypte mouku, prášek do pečiva a cukr krystal. Promíchejte, doprostřed udělejte důlek a do něj dejte žloutky, mléko a na kousky nakrájený tuk. Rukama vypracujte konzistentní těsto. Odkrojte z něj dvě třetiny, zabalte do fólie a dejte do lednice. Zbývající třetinu zabalte do fólie a umístěte do mrazáku. Těsto nechte aspoň půl hodiny odpočívat.
  • Jalbka oloupejte, zbavte jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Pekáč vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  • Těsto vyjměte z lednice a uplácejte z něj placku, kterou napěchujte na dno pekáčku. Na těsto naneste jablka a posypte je skořicí, případně vanilkou.
  • Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, přidejte moučkový cukr a ještě prošlehejte. Máte-li zbývající bílek z jiného pečení, můžete jej k uvedeným čtyřem bílkům klidně přidat.
  • Sníh rozetřete na jablka a nakonec posypte nahrubo strouhaným těstem, které odpočívalo v mrazáku.
  • Pečte na středním roštu v troubě 35 minut.

Tarte tatin

ČÍSLO 3

Pro bezva recept na tuhle klasiku jsem si byla u Itala. Akorát ten fíkový džem mi tam na naše ovocné sezónní poměry moc nehraje. Tak volím raději naši jihomoravskou džemovou klasiku – meruňky. Ale když už bychom byli globální, za hřích stojí i džem ze sevillských pomerančů!

Tarte tatin

dělám v GreenPan Stockholm o průměru 28cm

1 listové těsto Wewalka (vystačíte samozřejmě i s jiným), 4 středně velká jablka, 2 lžíce cukru, 2 lžíce másla, špetka skořice, džem dle chuti

  • Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  • V pánvi nebo formě na tarte tatin, pokud ji máte, ohřejte máslo s cukrem a špetkou nastrouhané skořice. Jakmile vznikne karamel, naskládejte na něj čtvrtky oloupaných jablek. Chvilku poduste (minutku, dvě) a nahoru přidejte džem. Prostě ten vršek jablek tak nějak potřete, stačí tři čtyři lžičky. Džem ze sevillských pomerančů kupuji v dm drogerii, perfektně se hodí i meruňkový.
  • Koláč přikryjte rozváleným listovým těstem, propíchejte vidličkou, aby se těsto nezvedlo a pečte 20 minut.
  • Po upečení nechte koláč vychladnout v pánvi na lince a poté na něj připlácněte adekvátně velký talíř a otočte. Koláč tak krásně vyklopíte. Pokud nebude chtít ven, můžete mu lehce pomoct uvolněním okrajů těsta od pánve.

Čatní jablečno-hruškové

ČÍSLO 4

Čatní, původně indická záležitost co nesmí chybět na stole v každé správné britské domácnosti, když se tam v zimě peče maso. Tohle se tady bude zakrátko hodit třeba k pečené huse. U nás doma ale moc šancí nedostává – to z fotky ještě v lednici mám.  Leckteré chlapské chuťové buňky sladkokyselou kombinaci prostě nechápou 😉

Jablečno-hruškové čatní

na 500 g

230 g oloupaných a jádřince zbavených jablek, 100 g oloupaných a jádřince zbavených pevných hrušek, 100 g cibule, 1 stroužek česneku, 60 g rozinek, 250 ml jablečného octa, 1 lžička mletého sušeného zázvoru, 1 lžička mleté skořice, 2 lžičky mleté kurkumy, 6 g soli, 100 g hnědého třtinového cukru

  • Jablka i hrušky pokrájejte a dejte je do hrnce s tlustým dnem. Cibuli a česnek podrťte a společně s rozinkami a octem přidejte k jablkům a hruškám. Přiveďte k varu a pomalu duste 20 minut, jablka změknou, ale nesmí se rozvařit.
  • Přidejte koření, sůl a cukr. Promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Zmírněte plamen a duste pomalu asi 45 minut, dokud se většina tekutiny nevyvaří a čatní nezhoustne.
  • Plňte do suchých čistých sklenic a uchovávejte v chladu a temnu.

Kotleta na jablkách

ČÍSLO 5

Sladká příchuť masa svědčí opět spíše ženám. Ale třeba se mýlím. Tuhle kotletu jsem taky původně tvořila pro magazín TopLife. Je to brnkačka.

Kotleta pečená na jablkách se šalvějí

4 porce

800 g vepřové kotlety nakrájené na plátky o síle asi 8 mm, 2 velká jablka, trocha másla, šalvěj na ozdobu
Marináda: 100 ml olivového oleje, 1 lžíce čerstvých nasekaných lístků šalvěje, 2 lžíce sojové omáčky

  • Suroviny na marinádu smíchejte, uložte do ní maso a nechte marinovat v lednici přes noc.
  • Druhý den jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.
  • Jablka rozložte do pekáče, poklaďte plátky másla a nahoru dejte maso i s marinádou. Pečte zakryté v předehřáté troubě při 180 st. Celsia do změknutí.

ČÍSLO 6

Další jablečné slané variace ve zkratce. Tak třeba jablečná bruschetta s bazalkou, na kterou jablka oloupáte a nakrájíte na kousky. Na másle osmahnete šalotku i s jablky. Přidáte trochu balzamikového octa a chvíli opékáte. Podáváte společně s čerstvou bazalkou na opečené bagetě.
Nebo můj oblíbený jablečný salát s rýží. Jablko oloupete a nakrájíte na kusy. Na másle jej orestujete, přidáte vlašské ořechy a kůru z citronu. Chvíli opečete a pak vmícháte uvařenou rýži. Společně minutku prohřejete, sejměte z ohně, vmícháte posekané byliny (bazalka, tymián, rozmarýn) a podáváte. Těhule mají smůlu, ani jednu ze jmenovaných bylinek jim není radno použít.
A nebo zkuste slané jablečné koláčky s kozím sýrem. Potřebujete rozválené listové těsto, ze kterého vykrojte koláčky ve vaší olbíbené velikosti. Na každý kus položte kozí sýr a polijte medem. Nahoru dejte plátky jablek a celé ještě můžete posypat cukrem. Zapečte v troubě.

Kdybych měla velký dům (a to já mít jednou budu) s velkým sklepem, vyhradila bych celou jednu polici na tuhle marmeládu. Zatím díky za sklep u rodičů a fajn zimní zdroj jablek z Nových Zámků. Jablka si nakonec neodpustím ani na Vánoce. Najdete jiné ovoce, které je u nás v zimní dobu sezónnější? Jablka vedou a tak si je dáme společně s česnekem a vanilkou. Fakt, nezapomeňte si koupit prosincový Apetit.

Vanilková jablka na oplatku s česnekovou ricottou

A co vy, taky máte doma jablkomat?

Mohlo by Vás zajímat:
Apetit 10/2011 - jeřabinyJeřabiny v Apetitu Králík na rajčatech a cuketách Dýně, hrušky, jeřabiny - kompozicePomazánka z dýně a pečení na jeřabinách

5 komentářů k Jablkomat

  • […] je tedy dnes podle prvorepublikové kuchařky Anuše Kejřové a pro náplň jsem se inspirovala zde, v recetu na tarte […]

  • Kláro, napjatě jsem sledovala přípravu Tvých dýňových koláčů a klobouk dolů!

  • Milá Věruško, díky za milé uvedení odkazu na marmeládu. Zároveň díky také za Terezčin recept na Hraběnčiny řezy – jablek je plný sklep a tak se těším. Oběma krásný den – Klára

  • No vidíš, já jsem zrovna v pokušení upéct po jedenácté ten jablečný koláč se sněhem. Jsem se do něj letos fakt zamilovala :)

  • Věruško, zrovna včera jsem Hraběnčiny řezy pekla, také si nedovedu představit podzim bez tohoto koláče. Jediným soupeřem mu je, u nás doma, tažený závin :) Terezka

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>