Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Pohankovo-mandlový hruškový koláč

Na motivy švédského jablečného hrnu teď jeden hruškový koláč za druhým. Děti mi ten poslední snědly lžičkou na posezení.

Na dvorku prarodičů, jež teď zvelebují rodiče, máme hrušeň. Není to žádný vzorný stromek. Podvakrát bouře dolámala větve. Léta pod tím stromem běhaly slepice a zem na dvorku snad udusanější být nemohla. Teď pod ní kvetou hortenzie a hrušni je to evidentně zcela jedno. Plodí pořád stejně intenzivně.

Každý konec léta několik beden hrušek, které se sklízí tvrdé a ještě zelené, aby posléze v bedně do tří týdnů uzrály do máslové chutě a medově zlatavé barvy. Všechny naráz. Odrůdu nikdo nezná, podle mě to bude nejspíš hruška Williamsova.

Hrušky

Mnoho v jednu chvíli zralých hrušek řeší rodiče rozdáváním a kompotováním. Já si oblíbila hrušková povidla a letos k nim přibrala tento hruškový koláč. Jestli k nám přijdete začátkem září na návštěvu, bude v troubě bezpochyby číhat. Děsně nám chutná a zejména mým dětem. Chodí mi na něj se lžičkou. A víte proč?

Vápník bez mléka?

K hruškám perfektně ladí MANDLE, které z výživového hlediska dodají bílkovinu, vlákninu a také vápník, vitamíny skupiny B a vitamín E atd. Skvěle ladí se skořicí a jediný zádrhel snad může být nutnost loupání, když máte po ruce zrovna mandle neloupané.

Namočíte-li celé mandle do STUDENÉ VODY na hodinu a více, aktivují se v nich žádoucí enzymy, jsou stravitelnější a navíc slupka jde i tak dobře oddělit. Takové mandle je však lepší sníst syrové, než je péct v koláči. Souhlasíte? Za oloupané mandle si zase připlatíte takže je to na vás, nakupte mandle dle libosti (případně mandlovou mouku) a pak se už vrhněte na pečení. Od hrušek na lince k hotovému koláči vás dělí slabá hodinka.

Pohankovo-mandlový hruškový koláč

do kulaté formy o průměru max 26 cm

  • asi 5 hrušek nakrájených na tenké plátky
  • 50 g hladké pohankové mouky
  • 50 g oloupaných a najemno namletých mandlí
  • 100 g rozpuštěného másla plus něco na vymaštění formy
  • 30 g panenského řepkového oleje
  • 80 až 100 g panely/cukru muscovado/tmavého cukru
  • 2 rozšlehaná vejce
  • špetka soli
  • mletá skořice
  • případně kukuřičná strouhanka/kaše na vysypání formy

Pohankovo-mandlový hruškový koláč

  1. Formu vymažte máslem a vysypte kukuřičnou strouhankou nebo kaší a nebo ji nevysypávejte vůbec, koláč se sice trošičku přilepí, ale my jej stejně jíme lžičkou rovnou z formy ;-). Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  2. Plátky hrušek naskládejte do formy a zalijte je následující směsí.
  3. Prošlehejte cukr s máslem a olejem – použijte robot a nebo si ručně metličkou dejte práci a šlehejte až do chvíle, kdy se cukr s tukem dobře spojí. Množství cukru záleží na sladkosti hrušek. Sto gramů je podle mě maximum.
  4. Do toho zašlehejte vejce.
  5. Přidejte mouku, mandle, špetku soli a zarovnanou lžičku skořice. Metličku vyměňte za stěrku, promíchejte a nalijte na hrušky.
  6. Pečte zhruba 45 minut.

Pohankovo-mandlový hruškový koláč

Bílá mouka a bílý cukr = světlý koláč. Čím tmavší cukr a celozrnnější mouku použijete, tím tmavší koláč bude. Tuhle vespod verze s bílou moukou slazená tmavým třtinovým cukrem. Takže není nutno držet se bezlepkové varianty a klidně ti jej upečte s lepkem. Pohanku mám ráda, ale za mě stejně pořád vede špaldovka.

Pohankovo-mandlový hruškový koláč

Mohlo by vás zajímat:
Dýňový dipDýňový dip Švédský jablečný koláčŠvédský jablečný koláč JablkomatNejlepší jablečné recepty

6 komentářů k Pohankovo-mandlový hruškový koláč

  • Milá Gábino, u malého prcka do dejme tomu roku a půl bych 100%celozrnné věci nehrotila. Ono se jim to hůře tráví. Každopádně bych trvala na kvalitě a když batoleti, pak hladkou špaldovku, bílou pšeničnou bio, pohankovou, sem tam umlít jáhly a mít jáhlovou, umlít mandle a mít mandlovou mouku a tak to nějak míchat a střídat. Tak nějak rozumně, nemusí být všechno pokaždé bio a bez lepku. Taky jsem řešila nákupy v supermarketu a rohlíky či sladkosti do ruky. A v tom jsem tedy toho názoru, že lepší rohlík nežli Brumík :-) Pokud si na špaldovku teprve zvykáte, pak ji míchejte půl napůl s pšeničnou bílou, ať ten přechod není tak drsný.

  • avatar Gábina

    Dobrý den,Vaše stránky se mi moc líbí.
    Pořád hledám dobré hlavně zdravé recepty nejen pro dvouletého prcka.
    Nadchla mě také špaldová mouka,ale zatím nejsme moc velké kámošky. Stále se mi zdají těsta jakási zdrclá a málo nadýchaná,navíc nevím jak je to s celozrnnými moukami a jejich používáním u batolat. Máte určitě zkušenosti – prosím můžete poradit?
    Děkuji za inspiraci.
    Zdraví
    Gabriela

  • Alenko, mám moc ráda příběhy :-) Ten fígl se spouštěním ovoce do studny jsem už někde četla a týkalo se to jablek. S letními hruškami mě to nenapadlo, a to rodiče mají studnu! Příští rok musíme zkusit. Moc díky za radu!

  • Janičko milá, ten Váš příspěvek se tak krásně čte :-) Já díky za podporu!

  • avatar Alena Wernerová

    Díky za hruškový recept. Jako dítě jsem zažívala podobný příběh s naší starou hrušní, která plodila jak blázen plody, které se sbíraly tvrdé a za pár týdnů na pár dní uzrály. A pokud si dobře vzpomínám, poradil někdo rodičům fígl, jak udržet hrušky zralé déle: spustit je do studny, kousek nad hladinu vody. U nás studna nebyla, ale u rodinných přátel na chalupě ano. Dvě tři sezóny rodiče zkoušeli systém a od té doby, co vychytali období, kdy hrušky v košíku do studny spouštět, a hloubku, do jaké je spouštět, jsme mívali každé Vánoce na štědrovečerním stole nádherné, voňavé, tak akorát zralé a šťavnaté hrušky naší hrušně Máničky. Moc ráda na to vzpomínám…

  • avatar Jana Strouhová

    Milá Věruško,
    moc děkuji za Vaše tipy na jídlo, začala jsem jídelníček měnit postupně, teď se v kuchyni bez pohanky, pohankové mouky, mandlí,různých semínek a hnědého cukru, společně s medem, javorovým sirupem a kvalitním olejem neobejdeme, zato do bílé mouky nám přes léto nalezli brouci, protože jsme ji zkrátka nepoužívali. Tahle strava dělá dobře nejen mě, ale stravuje se takhle i moje dcera, jen se čtrnáctiletým synem to jde trochu hůř. Ještě jednou díky za recepty a také za dobrou náladu, která z Vašich článků čiší. Krásný konec léta a nastupující podzim
    Jana

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>