Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Můj zářijový tip: dýňový dip

Dýně Hokkaido

Lovím v archivu a přemýšlím. Psát raději sladce ovocně, slaně po italsku nebo pálivě orientálně? A co třeba zářijově na oranžovo? O dýni v příkrmech už řeč byla. Teď se koukneme, kterak obyčejné pohoštění oranžová síla povýší na luxusní párty. A nepůjde jen o barvu!

celý článek…

Králík na rajčatech a cuketách

Králík na rajčatech a cuketách

To je zlaté posvícení, to je zlatá neděle, máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně. Bude jeden králík stačit k nápravě mé (ne)masné reputace? Uděláme si ho lehce pro francouzsku a těžce zeleninově. Zahrady (a zelné trhy) právě teď chrlí rajčata a cukety po kilech. Až jich budete mít dost, pořiďte jim králičí společnost!

celý článek…

Jeden džem jeřabinám všem

Toust s jeřabinovým džemem

„Paničko, proč ty jeřabiny trháte? Chcete se otrávit?“ Ale kdepak. Chci jen nasát všechny barvy podzimu, zásobit se řádnou dávkou céčka a nakonec třeba odehnat pár nežádoucích bytostí. Tohle (a mnohem víc) jeřabiny totiž dokážou.

celý článek…

Meruňkové knedlíky pro všechny jedlíky

Meruňkové knedlíky

Už jste si letos dali meruňkové knedle? Pěkně s tvarohem, hromadou cukru a polité máslem? Ještě ne? Tak to si pospěšte. Nezbývá moc času, než ze stromu spadne poslední meruňka. Poctivou českou knedlíkovou bombu jednou za rok nelze přece vynechat!

celý článek…

Borůvkové nebe

Od chvíle, kdy jsem první žahour ochutnala přesně vím, co je to borůvkové nebe. Chcete jej poznat taky? Pojďte se mnou. Vzneseme se do modrých výšin spolu!

celý článek…

Dokonale ovocné želé

Dokonale ovocné želé

Ovocná sezóná nabírá obrátek. Na stromech zrají třešně a meruňky, rybízové keříky se sklání pod tíhou svých plodů a v lese se to modrá borůvkami. Já na ovoci letos ujíždím úplně. Znáte to? Zavařujete, pečete, želírujte a stejně nemáte dost. Pak se zavřete se na pár minut v kuchyni a necháte se unést dokonale svěžím ovocným želé.

celý článek…

Ořechy? Jedině ty Janské!

Zelené ořechy

Víte, co budu dělat ve středu? Nečekejte žádné otřepané verše. Nasadím pohorky, vezmu žebřík a polezu na ořech. Ano, na Ořešák královský. Ano, tuto středu. Ne, nezbláznila jsem se. Tedy, zatím ne.

celý článek…

Nejlepší jahodová bublanina

Jahody v misce

Nejlepší svíčkovou dělá maminka, babička je přebornice přes frgál a vy, jakožto novopečená manželka a matka sem tam zkoušíte, který právě povedený pokrm vaše rodina stejně náležitě ocení. Experimentujete, kopírujete a trápíte se tu nad kynutým těstem, tam nad zdrclou omáčkou. Znáte to?

celý článek…

Ultrazdravé rebarborové bochánky

Rebarborové muffins

Když se začátkem května v zahradě objevily první stonky rebarbory, do jednoho ještě docela zeleného se s chutí zakousla naše devatenáctiměsíční dcera. Ona jej vážně snědla. V tu chvíli mi chyběla odvaha stonek jí s pláčem odejmout. Asi potřebovala doplnit kyseliny. Přes ty je rebarbora totiž odborník. A taky (mimo jiné) přes šťavnatou náplň do buchet.

celý článek…

Sólo pro tuřín

Tuřínový závin

Pro začátek května (a k oslavě Svátku práce) jsem si vzala na mušku tuřín, nejodolnější a nejvápníkovatější kořenovou zeleninu. Zůstaly mi v lednici listy a já se rozhodla je pochroustat. Jsou bohaté na vápník, nejbohatější z listových zelenin. A chutnají krásně pikantně!

celý článek…