Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Králík na rajčatech a cuketách

Králík na rajčatech a cuketách

To je zlaté posvícení, to je zlatá neděle, máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně. Bude jeden králík stačit k nápravě mé (ne)masné reputace? Uděláme si ho lehce pro francouzsku a těžce zeleninově. Zahrady (a zelné trhy) právě teď chrlí rajčata a cukety po kilech. Až jich budete mít dost, pořiďte jim králičí společnost!

Původně měl náš přebytek rajčat a cuket vyřešit jistý francouzský koláč. Jenže cesty osudu jsou nevyzpytatelné. Kdesi zrovna měli v akci králíka. Přesněji, jeho nohy. Tak se ke slovu místo koláčové formy dostal hrnec a místo těsta těstoviny. K nedělnímu obědu pro velké i malé ideální.

Králík na rajčatech a cuketách

porce pro 2 osoby, bezlepkové, vhodné pro děti od 19. měsíců
Suroviny:

2 králičí stehna (celkem asi 550 g), 4 rajčata, 1 středně velká cibule, 1 stroužek česneku, 20 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 100 g mrkve, 300 g cukety, 1 bobkový list, asi 10 snítek čerstvého tymiánu, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky (pro celiaky pohankové), případně cukr a rajský protlak na dochucení

Králík na rajčatech a cuketách

Nejdříve si připravte všechnu zeleninu. Rajčata na straně protější stopce lehce nařízněte do kříže a ponořte na několik minut do horké vody, poté slijte a dopřejte jim studenou sprchu. Pak je oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Cuketu omyjte a nakrájejte na kostičky. Očištěnou cibuli i česnek nakrájejte na kostičky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka.

Králičí stehna očistěte, omyjte a potřete solí. Ve větším hrnci rozpalte máslo s olejem a stehna na něm krátce z obou stran osmahněte.

Pak maso vyjměte a do hrnce dejte cibuli. Za stálého míchání ji minutu smažte, přidejte cuketu a mrkev, opět krátce orestujte, promíchejte a přidejte rajčata. Promíchejte, osolte, případně opepřete (u verze pro děti pepř vynechte) a vsypte lžíci mouky. Promíchejte a vložte k zelenině stehna, bobkový list a tymián. Ztlumte plamen na mírný a pod poklicí duste za občasného promíchání 65 až 70 minut.

Ke konci pečení bude maso krásně měkké a šťavnaté. Pro výraznější chuť můžete zeleninu s omáčkou dochutit cukrem a rajským protlakem. Není to však nutné. Podávejte s těstovinami nebo s pečivem.

Jestli vás napadlo, že si recept ještě trošku zjednodušíte a rajčata prostě neoloupete, zadržte! Věnujte onomu loupání pár minut navíc. Odmění se vám v jemnosti chuti bez bodavých objektů, ve které se rajská slupka umí obratně proměnit. Až to zkusíte, loupání si zamilujete. Ostatně, Francouz by rajčatovou slupku v jídle taky nerad viděl.

Mohlo by vás zajímat:
Králičí ragúKráličí polévka a ragú Zimní polévkyTři zimní polévky Švédský jablečný koláčŠvédský jablečný koláč

6 komentářů k Králík na rajčatech a cuketách

  • Hedviko, na tak to je výhra! K tomu se nedá nic, než gratulovat, ne všechny maminky mají tak papavá miminka :) Těch 19. měsíců je pojistka, kvůli rajčatům, která by mohla dělat alergickou neplechu. Mějte se fajn!

  • avatar Hedvika

    Verusko, pisete „vhodne pro deti od 19.mesicu“… Musim konstatovat, ze moje rocni mimino se cpalo tak, az se ji delaly za usima boule. Dekuji za recept!

  • avatar Muk

    Králíka na tento způsob jsme měli nedávno, a ze zbytku pak bylo ještě rizoto :) Ono se to nabídlo samo, vesměs všechno máme z vlastních zdrojů i toho hlodavce :)

  • To je recept přesně podle mého gusta :-) Králičí masíčko má prostě svůj šmrnc! Pěkné…
    P.

  • Jasně, klidně kuře, ale králíka doporučuju, má takový jiný šmrnc :)

  • avatar Daniela

    Tak to vypadá velmi chutně. Králíka nemám, ale s kuřetem by to taky mohlo fungovat :)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>