Ty jsi má.. levandulová.. nádherně celá levandulová.. famózně levandulová… sotva si fialový song dozpíváte, z trouby vytahujete.. sušenky.. linecké nebo keksíky, jak je komu libo. Pět minut v troubě a cítíte tu vůni?
|
||||
Ty jsi má.. levandulová.. nádherně celá levandulová.. famózně levandulová… sotva si fialový song dozpíváte, z trouby vytahujete.. sušenky.. linecké nebo keksíky, jak je komu libo. Pět minut v troubě a cítíte tu vůni? Tuhle hru hraju ráda po celý rok, ale hlavní proud u nás vypuká po prázdninách. Důvodů je hned několik, zajímavější je ale výsledek. Ten letošní stál za to. Moje dortové skóre vynesla do nebesky čokoládových výšin řepná novinka. A taky se vrátím k ořechové variantě pro našeho pradědu. Nevím, proč jsem si tady tento recept už dávno nepoznamenala. Asi mě mezitím zaměstnalo vytírání, houpání, koupání, mazání, zpívání, chování a nějaké další činnosti kolem dítěte. Znáte to. Nebo ne? Priority. Žiju a kličkuju mezi nimi stejně jako kolegyně, soused a kámoška. Nevyhnou se ani kuchyni. Tam je teď pro mě prioritou celer (mimo jiné). Zvolnila jsem pracovní tempo a krom polívky k obědu uplácala ještě slané muffiny. V zářijovém článku pro TopLife (strana 36, prosím) jsem odkázala na svůj blog pro recept na dýňovou pomazánku a taky psala o útlejší variantě dýňového pyré pro prcky. Co jsem slíbila, plním, takže smršť dýňových receptů, včetně jedné asijské sladkosti je tady. A nezapomenu ani na maso pečené na cibuli a jeřabinách. Poslední měsíce na sobě pozoruji, že psaní do tisku generuje závislost podobnou té internetové a taky podporuje fakt, že svůj blog zanedbávám. Za celé jaro jsem se tady vymáčkla jen dvakrát a léto zatím úspěšně ignoruji. V kuchyni mi přitom už dávno propukla ovocná mánie. Je na čase se o jeden borůvkový skvost s vámi podělit. Za tento nápad vděčím Michalu Göthovi. V březnové škole vaření jsme si k polévce uváleli křehké rohlíčky se špenátem. Podle mě není pro listy mladého tuřínku elegantnějšího využití. Zabalila jsem je do těsta už loni na jaře a obdobného kabátku se jim dostalo i letos. Celý duben jsem sem si ani neškrtla. Nenapsala žádnou recenzi, nedoplnila blog a nestihla Rudyho Linku. Ale aspoň jsem si zachřestila na farmě, okopala pradědovy jahody mezi vínem, opekla povinný čarodějný špekáček a ukojila neudržitelnou potřebu po hebkých citrusech. Letošní kalendář ruku v ruce s počasím hlásí definitivní jaro. Zasejte řeřichu, natrhejte kopřivy, nakupte jehněčí a vejce (k barvení se tady dostaneme co nevidět) a dejte se do pilování velikonoční hostiny. Třeba pod vedením Michala Götha z brněnské restaurace U Kastelána. Máte na to týden! Čtrnáctou únorovou neděli jsme se obratně naučili zasvětit láskyplným citům. Ta letošní však není jen tak ledajaká, jenom zamilovaná. Právě 14. února 2010 začíná čínský rok Tygra, prý bude plný dynamiky, zvratů a emocí. Co víc, ve stejný den končí u nás v České republice jedno bujaré období, období masopustu. |
||||
© 2025 Věra Strnadová Chcete-li převzít či šířit dále obsah tohoto webu pro výdělečné účely, napište mi a vyžádejte si prosím předem můj souhlas. Všechna doporučení v článcích uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury. Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s případnou nemocí. Aplikace uvedených rad záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků, bylinek a jídla doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem. Powered by WordPress & Atahualpa |
Právě probíráme