Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Kuře na patizonu s HUHU Chilli omáčkou

Kuře na patizonu s HUHU Chilli omáčkou

Potřebujete zahřát? Mám pro vás kuře s kořením, zeleninou a chilli. Tedy především pro ty, co jejich agni potřebuje podpořit. Ag.. co? Hned vysvětlím.

Agni znamená v sanskrtu prvek ohně, který řídí veškerou přeměnu v lidském těle. Jeho hlavní funkcí je trávení, vstřebávání a přeměna potravy a vjemů na energii. Agni je zdrojem života.

Je-li agni v rovnováze, těší se člověk dobrému zdraví.

A co se děje, není-li agni v rovnováze? Inu, ledacos. Můžete trpět nadýmáním, průjmy nebo zácpou, zánětlivými procesy v těle, kožními problémy, bolestmi neurčitého původu, emocionálními výkyvy, hormonálními výkyvy a řadou dalších menších bolístek, ze kterých se časem můžou stát bolístky větší.
Ájurvéda učí, jak bolístkám předcházet a když už na ně dojde, jak se vrátit zpět k rovnováze.
A (nejen) proto mě baví.

Proto v souvislosti s jídlem mluvíme o trávícím ohni. Jak na tom jste s trávením víte nejlíp vy sami, stačí se chvíli pozorovat. Všechny ty drobné signály, kterými s námi tělo komunikuje pak můžou dát dohromady pěknou mozaiku toho, které potraviny naše tělo vyživují dobře a které méně dobře.

Co s tím má chilli společného?

Pro takové „ptáky ohniváky“, tedy bytosti co disponují silným trávícím ohněm a taky neméně silnými výbuchy emocí může mít pojídání chilli dost nepříjemné následky. Že je chilli zdravé? Jak kdy a jak pro koho. A tak je to se vším.

Na obecné poučky nehraju, takže vám tu ani nenapíšu, jestli chilli ano nebo chilli ne, je to individuální. Zvažte sami, jak to máte a nebo se s někým poraďte, třeba se mnou 😉
Chilli stopro nakopne váš metabolismus, vyžene sem tam nějakou nepatřičnou potvůrku z těla, rozproudí stagnující energii, je to prostě oheň v jiné formě, tak to tak berte.

Pojďme vařit

Nuže, spojíme si ten oheň v kuchyni se sezónou. Kuřata z farmy jsou k mání pořád a patizon je zapomenutá a  znovu objevená tykvovitá zelenina, kterou na farmářských trzích taky koupíte.

Spárovala jsem kuře s patizonem a kořením, čímž vznikl zemitý pokrm všech chutí. Tu nejpikantnější chuť v podobě chilli omáčky si může každý přidat dle libosti sám.
Značka ideál.

HUHU Chilli švestkové

Po dlouhém chilli úvodu se dostávám k samotným omáčkám, kterým jsem neodolala – byť hořící Pitta – a ochutnala přímo od Tomáše Hinduliaka. Ten si papričky sám pěstuje a pak z nich mixuje srdcervoucí HUHU omáčky. Jejich chuť je láskyplně vyladěná. Ta rajčatová je jako chilli pohlazení pro začátečníky a já bych ji preferovala spíše v létě. Oproti tomu švestková připomíná čatní a je jako stvořená do sychravých podzimních dnů, taky na zimu a pro ty, jimž prvek země s vodou vládne.

K receptu budete potřebovat jen hlubokou pánev nebo hrnec se silným dnem a špetku odvahy, protože množství surovin bude na vás. Jakmile to všechno naházíte do hrnce – a jde to rychle – už jen čekáte a děláte si co chcete, než se vše pěkně udusí. Pro mě je to ideální oběd na pohodlný víkend.

Kuře na patizonu s HUHU Chilli omáčkou

kuřecí čtvrtky
patizon
směs koření garam masala – používám od TRS kde není chilli
sůl, ideálně himalájská růžová
přepuštěné máslo tedy ghí
voda
HUHU chilli omáčka švestková

Čtvrtky vytáhněte z lednice a nasolte aspoň půl hodiny před přípravou. Když to nestihnete, vůbec je nesolte, osolíte později.
V hluboké pánvi rozehřejte ghí a opečte na něm čtvrtky ze obou stran.
Přisypte garam masalu, přilijte vodu a osolte, je-li to třeba.
Zakryjte poklicí a duste.
Patizon nakrájejte na plátky, oloupejte a nakrájejte na kostičky – může se chytnout poměru jedna porce = čtvrtka patizonu + čtvrtka kuřete.
Asi v půlce přípravy, dejme tomu že po 20 minutách, přihoďte k masu kostičky patizonu.
Přikryjte poklicí a duste dále do změknutí patizonu i masa.
Podávejte buď jen s chilli omáčkou nebo přisypte ještě trochu uvařené obilniny – na fotce čirok.
Čerstvá zeleň k podávání je nutná, koriandr ideál.

Kuře na patizonu s HUHU Chilli omáčkou

Mohlo by vás zajímat:
Chowder s treskouChowder z kokosového mléka s treskou
Pomazánka z pečené dýně se semínky a rukolouPomazánka z pečené dýně
Tian de pommesTian de pommes

1 komentář k Kuře na patizonu s HUHU Chilli omáčkou

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>