Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Konfitovaná kachna a vánoční přání

Ohřátý kachní kofit

První svátek vánoční rovná se konfitovaná kachna. Proč konfitovat, jak konfitovat a proč je pro mě kus masa „zdravější“ volbou, než kousek cukroví.

Víme, že se tady nepíše ortodoxně vegansky ani vitariánsky, byť řada článků na to vypadá. Tady se snažím o výživové souznění a s tím související skutečně chutný požitek. Souznění není zamítání něčeho ve prospěch něčeho jiného ani striktní dodržování jakýchsi pravidel, o kterých se říká, že jsou ta jediná správná. Jediné, co je neomylně správné, je naše INTUICE. Vnitřní hlas, který napovídá co je pro to které tělo dobré a co ne. Pravda je taková, že jej neumíme moc poslouchat.

Haló, tady vaše tělo

A tak než začnete bláznit kolem sváteční hostiny, zastavte se na chvilku. Vnímejte a přemýšlejte po čem je vám dobře a jaké jídlo vás na půl dne odrovná. Ujasněte si, jestli vám to dvacatero cukroví vůbec stojí za to (za tu námahu, stres, nacpané břicho, těžko od žaludku a následné tukové polštáře). A jestli svoje tělo neslyšíte a jestli cukrovému kousku prostě nedokážete odolat (i když vám po něm není o nic lépe), přijďte někdy příští rok na dýchánek ke mě. Zkusíme prolomit ledy.

Teď si tedy aspoň ujasněte, bude-li kachna. Pakliže ano, doporučuji připravit ji jako konfit. Dá se totiž upéct MNOHO DNÍ DOPŘEDU a v den D prostě jen ohřát, aniž by utrpěl na rozpadající se lahodné kráse. O konfitování panuje několik pověr, které se málokterý recept snaží vyvrátit.

Obvykle se dočtete co je to konfit a jak jej připravit, detaily jdou stranou. Nekonstruktivní plácání mě nebaví. Mám ráda jasný přehled a tak si teď projdeme konfitovací záhadu v bodech.

Konfitování je záhadný proces.

Není. Jde o pouhou tepelnou přípravu masa v tuku (při nízké teplotě) a jeho následná konzervace v něm. Díky tuku maso zůstane šťavnaté a následným skladováním pod ztuhlou tučnou peřinou netrpí zkázou celkem dlouho. Stačí skladovat v chladu, lednice není nutná.

Konfitování je náročné.

O nic víc, než běžné pečení. Maso nasolíte, okořeníte a v pečící nádobě zalijete rozpuštěným tukem. Nastavíte nízkou teplotu a o nic víc se nestaráte. V délce přípravy se recepty značně liší. Moje konfitovaná kachna je hotová za tři hodiny – v troubě na horkovzduch nebo v litině na sporáku.

Konfitovat se dají jen kachní stehna.

Ukažte mi prosím pěkně farmáře, který vám prodá dvanáct stehen na oslavu. U babičky na dvoře se vždy zabíjela celá kachna a celou kachnu bylo třeba spotřebovat, tedy konfitovat. U nás se tomu teda říká upéct v tuku.  Takže to jde s celou kachnou a stejně tak se peklo i vepřové, ovšem nikoliv z celého vepře 😉

Tuk, ve kterém se maso peče musí být kachní.

Ok, pár kachen jsem na vlastní kůži zažila. Babička je vždy na týden, dva před zabitím zavřela do klece o málo větší, než byla kachna a vytáhla jen na krmení. To spočívalo v nacpání trychtýřku s kličkou do chřtánu kachny a mletí kukuřice prostřednictvím onoho trychtýře rovnou kachně do volete, pár pohybů rukou a kukuřice byla v břiše. Ani po tomto nepříjemném procesu kachna nedosáhla takové tučnosti, že by v hrnci plavala celá ve vlastním tuku. Přidávalo se sádlo vepřové. Přidávám jej i já.

Proč je kus masa plovoucí v tuku zdravější, než cukroví?

Čím dál více se proslýchá, že tuky jsou ve výživě potřebné. Že je nesmysl je ze stravy vylučovat a že tuky nedělají v těle zdaleka tak velkou paseku, jako cukry. Budete-li pátrat intenzivněji, dočtete se o nízko sacharidových doporučeních a o metabolické negramotnosti, kterou naše těla trpí. Nikoliv tuky, nýbrž jednoduché sacharidy a jejich přílišná konzumace zdají se být tou hlavní příčinou nepopulárních tukových polštářů. Samozřejmě, že v tom hraje roli i nicnedělání.

Kachna zalitá tukem před pečením

Konfitovaná kachna nemá být ukázkou ideálně tučného oběda

Ovšem, očistíte-li kus kachny od sádla – což jde po vytažení ze ztuhlého tuku kuchyňskou utěrkou celkem dobře – ohřejete ji v troubě a dáte si s nezahuštěným zelím vlastní výroby (bez knedle), budete na tom váhově líp, než kdybyste do sebe nacpali deset kousků cukroví.

V této rovnici nemusí jít vždy o maso. Slušné bílkoviny lze získat i z rostlinných zdrojů. Čočka, tempeh, chia, quinoa, konopná semena atd. Taky vám dochází, jak absurdně vyznívají všechny ty vege a vega recepty plné moučkového a kdovíjakého cukru? Pojem zdravá výživa je velice variabilní.

Konec konců máme blahobyt. Víme, že se přejídáme průmyslově zpracovaných potravin. Tolik rafinovaného cukru lidský jídelníček snad ještě nezažil. A tolik civilizačních chorob taky ne. Diabetes, srdeční choroby, alzheimer, parkinson, autoimunitní onemocnění a obezita jsou možná trpce „sladkým“ výsledkem.

Konfitovaná kachna v sádle

Konfitovaná kachna budiž tedy mým vánočním poslem. Jste-li na maso, pochutnáte si. Nejíte-li maso, ochutnejte vegetariánskou část mého blogu. A naslouchejte si. To je to první dobré, co pro své tělo můžete udělat.

Přeju Vánoce přesně takové, jaké si je přejete mít!

Konfitovaná kachna

Kachnu rozčtvrťte. Každou čtvrtku nasolte a obalte celým kmínem. Položte do pečící nádoby – ideálně do jedné vrstvy. Zalijte rozehřátým sádlem. Všechno maso musí být ponořené. Na jednu kachnu (dle velikosti) je třeba asi kilo až kilo a půl sádla. Přiklopte (poklicí, alobalem). Strčte do trouby nastavené na 110 st. C obyčejně, kolem 90 stupňů horkovzduch. Nebo postavte na plotnu a zahřívejte jen mírně. Občas kontrolujte. Hotové bude nejdříve za tři hodiny.

Hotové maso – pokud je hned nepodáváte – naskládejte do vhodné nádoby a zalijte sádlem (ve kterém se peklo) tak, aby vše bylo opět ponořené. Sádlo ztuhne a přirozeně maso zakonzervuje. Skladujte v chladu.

Až bude třeba, maso ze sádla vytáhněte a prohřejte v troubě. Pak můžete ihned podávat.

Konfitovaná kachna na talíři

Mohlo by vás zajímat:
Domácí hořčice s oreganemDomácí hořčice Pečený čajPanettone v kvetináčích PerníčkyŠpaldové perníčky

4 komentářů k Konfitovaná kachna a vánoční přání

  • avatar Jitka Daňková

    Vždycky jsem konfitovanou kachnu považovala za něco celkem složitého. Ale díky Vám se do ní nakonec pustím, je to vlastně jednoduché. Děkuji za výborný článek a příjemné naladění na sváteční jídlo.

  • Super, v mrazáku čekají dvě kachny vlastního chovu už od září. Jen jsem čekala na nějaký blbuvzdorný recept, kdy nemusím využívat troubu (neboť moje má rozbitý termostat a peče jen 280 nebo nic), a tenhle je super. Jen bude asi až po svátcích, někdy před silvestrem. Na Boží hod jezdíme k babičce na skvělé vrabce s cuketovým zelím, a dvě takováto jídla za sebou, to už by opravdu byla celkem nálož :-)

  • Opraveno 😉 Sádlo, jelikož je téměř nezničitelné, sní rodina postupně mazané na chlebu :-)

  • avatar aleška

    Maso, stejně jako sádlo, je středního rodu, takže „pokud je hned nepodáváte“.
    Jinak by mě zajímalo, co podnikáte se zbylým sádlem ze sklenice.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>