Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

JEZTE ČESKY a makový koláč s povidly

Jezte česky - rok v naší kuchyni

Tuhle recenzi jsem si dlouho schovávala v šuplíku. Oprášit a publikovat, tři, dva, jedna, teď. Zrovna je totiž čas na ryze podzimní makový koláč, který jsem podle autorek pekla.

Dala jsem si na čas. Listování křídovým papírem mě baví, zvlášť, když jde o jídlo. Fajn fotek je v kuchařce hodně, ale co je mnohem důležitější, taky fajn receptů. Jednoduché, srozumitelné a tak nějak zdravějším duchem protkané recepty vylučují to, co mi v mnoha jiných (byť kulinárně sofistikovaných) kuchařkách vadí. Tady si cením, že…

  • podle receptů lze vařit i bez každodenní přítomnosti vývaru. Jasně, taky si vařím vývar. Ale nejsem restaurace, takže ne pořád a navíc skvělý květákový/brokolicový/mrkvový/dýňový atd. krém uvaříte i z vody.
  • suroviny seženete na trhu, u farmářů nebo doma na zahradě a ještě se o nich v knize leccos dozvíte.
  • skladba ingrediencí je jednoduchá a přitom efektní a k tomu ještě s blahodárným zdravotním bonusem.
  • recepty vychází opravdu z českých sezónních zdrojů, takže žádný mix Itálie s Orientem se nekoná a není (světe div se) přítomna ani sója. Ano, nemám sóju moc ráda.
  • autorky se neschovávají, nýbrž ke čtenářům promlouvájí, což je dnes součástí všech aktuálních dobrých českých kuchařek.

Jezte česky - koláž z kuchařky

Ze všech našich gastronomických časopisů se teď každý měsíc nejvíc těším na F.O.O.D. Vede jej tuším od června 2013 do té doby výživová poradkyně a redaktorka časopisu Dieta Jana Vašáková. Časopis má pod jejím vedením zcela novou neotřelou tvář. Stejná žena ještě společně se Zdenou Skokanovou N. je autorkou kuchařky Jezte česky. Zdravo výživový vliv je nepřehlédnutelný. Jen tak mezi námi… Jana Vašáková studovala stejnou školu výživy jako já, tož to si musíme rozumět :)

Jistě víte, že jen tak něco ledabylého bych tu nedoporučovala. Stejně jako časopis F.O.O.D. i Jezte česky se dobře čte. Řada receptů u nás doma byla stálicí, ještě než jsem je v kuchařce objevila. Takže snídáme různé kaše, děláme ovocné koktejly, domácí sýr, karotkové pyré, játrovou paštiku, šípkový čaj a pečeme špaldové cukroví, byť v mé upravené režii.

Přesně podle kuchařky jsem dělala makový koláč s povidly. Jen jsem rovnou vyřadila mouku pšeničnou bílou a pekla jen ze špaldové celozrnné. Koláč byl dokonalý zejména druhý den, když natáhl vzdušnou vlhkost a stal se vláčnějším.

Koláč s povidly a mákem

na formu 25×15

těsto: 250 g špaldové mouky hladké, 125 g másla, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 vejce, případně trocha mléka
náplň: 100 g povidel, 150 g mletého máku, 100 ml mléka, cukr dle chuti

Makový koláč s povidly

Smíchejte mouku s práškem do pečiva a vmíchejte změklé máslo a vejce. Vypracujte těsto a podle potřeby přidejte mléko tak, aby se těsto nelepilo ani nerozpadávalo. Zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu (nejlépe celou noc).
Pak těsto rozdělte, 2/3 naplácejte na dno a okraje formy (do výšky asi 1 cm). Nahoru dejte povidla smíchaná s teplým mlékem a mletým mákem (oslazené dle chuti). Na povrch vytvořte mřížku ze zbývajícího těsta a pečte v troubě při 180 stupních Celsia zhruba 25 minut.

Od Jarnění k Posvícení

Kuchařka je přehledně rozdělena podle čtyř ročních období od Jarnění, přes Letnění, Podzimnění až k Zimnění. Tyto kapitoly jsou ještě protkané tématickými částmi Posvícení, Velikonoce, Vánoce a Ovocnění. Tomuto dílu dávám palec nahoru  nejen díky receptové části, ale taky proto, že se obsah liší od jinak velmi podobného layoutu dalších úspěšných „smartpressových“ kuchařek jako je Kuchařka pro dceru nebo Škoda nevařit.

Jezte česky
rok v naší kuchyni
Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.
Vydal Smartpress, 2012

Mohlo by vás zajímat:
Švédský jablečný koláčŠvédský jablečný koláč Dýňová pomazánka, v pozadí dýňový dezertPomazánka a dezert z dýně Domácí tvarohový sýrDomácí tvarohový sýr

5 komentářů k JEZTE ČESKY a makový koláč s povidly

  • Maťo ahoj! Tento koláč je můj oblíbený, jako ostatně všechno, kde je hodně máku :-) Tak vy vaříte povidla, to je pěkné :-) Čas tak chvátá, že teď moc nepečeu a když, tak především oblíbené šátečky našeho Filipa – do kupovaného listkového těsta zabalím povidla smíchaná s mletým mákem, potřu vodou/vejcem a posypu neloupaným sezamem. Šup do trouby a za pár desítek minut je hotovo.

  • avatar Maťa

    Koláč s povidly a mákem jsem pekla v sobotu. Je moc dobrý. Těsto jsem dolů nastrouhala. Manžel loni navařil tolik povidel, že je musíme zpracovat:-). Opět velmi, velmi chválím uvedený rozměr formy.

  • Hmm, vypadá dobře, díky za recept:-)
    Ajka

  • je fakt, že jsem až tak cíleně v kuchařce nehledala, takže chápu, že chybějící rejstřík je nejspíš pro zlost. Autorky asi nejsou zahradnice, ale taky nejde o zahradnickou knížku, tak k tomu bych byla shovívavá. Taky mi na zahradě zrají jahody později, než je jejich časopisová sezóna :)
    Za mě je tato kuchařka prostě zajímavá a rozhodně za nahlédnutí stojí.

  • avatar lanka

    Tuhle kuchařku mám doma už skoro rok, jsou tam prima recepty, ale strašně špatně se v ní hledá. Podle mně nešťastně zvolený obsah rozčleněný na snídaně obědy, večeře, chuťovky atd. je spíš pro zlost než pro pomoc. To co autorky uvádí k večeři, považuji za polévku, atd. Moc by pomohl rejstřík podle surovin, červená řepa mi totiž na zahradě vyrostla v červenci (řazená je v podzimu), jahody mají každý rok sezónu v červnu (řazeny jsou na jaře pro jistotu ještě před velikonocemi) a tak podobně naprosto nesmyslně…. nechce se mi věřit že autorky jsou rovněž zahradnice, pěstující rostliny v místním klimatu… :-) Jinak je to asi jako každá jiná kuchařka, něco nám chutnalo, něco míň a něco už po druhé vařit nebudem… :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>