Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Džem z černého rybízu s kořením

Rybízový džem s kořením

Želíruje tak, že při vaření nic jiného kromě koření a cukru nebudete potřebovat. Vlastně i ten cukr lze vynechat.

O tom, že je možné uvařit džem bez cukru, pouze se solí jsem psala u jahodového džemu. S jahodami jsem to zkusila a pak stejně musela trošku přisladit (byť třtinovou šťávou), protože by mi tak málo sladký džem u dětí neprošel.

S rybízem je to ještě o level horší. Chuť více kyselá, než sladká ani po dlouhém odpařování nic moc sladkého v hrnci nenajdete. Nicméně ano, ten cukr v receptu můžete úplně vynechat a třeba vám bude kyselý džem i chutnat. Druhou možností je džem dosladit jedním ze zdravějších přírodních sladidel. Medem, třtinovou šťávou, palmovým nebo kokosovým cukrem… Chutná pak štiplavě a sladce zároveň a je podmanivě návykový.

Na stres a únavu

Plody černého rybízu obsahují dost vitamínu C (50 – 400 mg na 100 g), provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín P (až 2000 mg), hodně pektinu, sacharidy, kyseliny, třísloviny a minerály (draslík, hořčík, železo a vápník). Černý rybíz je zásadotvorný. Plody se hodí i pro těhotné a kojící především jako prevence či léčba cévních potíží  jako jsou křečové žíly a hemeroidy (Bylinky pro děti a maminky, Mangdaléna S.-K.).

Černý rybíz je dobré konzumovat přednostně čerstvý nebo v podobě čerstvě lisované šťávy, kterou aplikujeme proti stresu, při únavě a rekonvalescenci po těžkých chorobách (Herbář léčivých rostlin, Janča a Zentrich).

S chutí do toho

S menším množstvím cukru je následující džem víc kyselkavě štiplavý, než sladký. Chuť je příjemně osvěžující a kořeněná. Můj favorit je jen tak džemem máznutý čerstvý krajíc chleba. Jasněže se hodí i na lívance, palačinky nebo na koláč.

Jestli si nejste jistí jak postupovat při zavařování, dejte si opáčko.

Džem z černého rybízu s kořením

  • 1 kg omytých kuliček černého rybízu
  • 150 g tmavého třtinového cukru – a klidně až 500 g, použít můžete i med
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 hvězdička badyánu
  • 8 hřebíčků
  • lžička mořské soli
  • lžička vanilkového extraktu

Kuličky nejdříve s trošičkou vody povařte, zhruba pět minut, aby lehce povolily. Rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte všechny ostatní ingredience a vařte asi dvacet minut. Často míchejte.
Plňte do horkých čistých sklenic, zavíčkujte sterilními suchými víčky a otočte dnem vzhůru. Takto nechte vychladnout a pak přemístěte do chladu.

Mohlo by vás zajímat:
Třešně - v pozadí třešňová bublaninaNejvláčnější třešňová bublanina Jahodová zmrzlina s hroznovým olejemJahodová zmrzlina Grilování - stůlTaková normální grilovačka

5 komentářů k Džem z černého rybízu s kořením

  • avatar Holubička

    Dobrý den. Dělávám z černého rybízu nevařený džem-půl cukru, půl rybízu. Míchám v třicet let starém předpotopním mixéru Eta, pět minut mixujete, pak přidáte dávku cukru, pět minut mixujete, zase cukr atd. Je to záležitost na několik dní, alespoň při počtu keřů, co nám rodí. Džem pak schovávám ve spodní části lednice a v maštalce, co v zimě nezamrzá. Spoustu jich rozdám a pyšně se chlubím, že se mi nekazí. Chce to ale opravdu poctivě umýt a vybrat suché a nakažené bobulky a mít horkou vodou vymyté sklenice. U nás je v oblibě jakákoliv marmeláda (vede jablečno-rynglová s rumem), ale tahle černorybízová nevařená je na druhém místě. Nejlepší je chleba s máslem namazaný touhle marmeládou a pak vánoční slepované linecké. Déle než do Vánoc u nás v lednici nevydrží, ale zatím se mi skutečně nestalo, že by se zkazil. Snad to nezakřiknu.
    Váš recept mě ale zaujal a protože mám ještě tak tři kila rybízu, jdu hledat do spíže badyán a hřebíček, možná přidám i skořici. Díky za recept, snad se podaří.

  • avatar Zdeněk

    Zdravím. Loni jsem dělal džem půl černého rozmixovaného rybízu, půl cukru. Míchal jsem poctivě dvě hodiny (u televize se to dá). U vnoučat byl tento sněden jako první. Letos to zopakuji. Obcházím keře a čekám na tu správnou zralost. Ta je nejdůležitější, proto mějte trpělivost a dejte tomu čas. Zdeněk

  • Jarmilo, já dělal loni nevařený džem z černého rybízu, ale neúspěšně – celkem všechen mi během krátké doby vykvasil. Recept na nevařený džem tedy raději nešířím 😉 chce to ještě doladit. Naopak doporučuji tento sice vařený, ale celkem úspěšný, letošní dávku už mám ve spíži.

  • avatar Jarmila Aubrechtová

    Dobrý den.Nerada dělám zbytečnou práci.Po loňské špatné zkušenosti s nevařenou marmeládou z černého rybízu ,se na Vás obracím s žádostí o recept.Rybíz mám otrhaný a s velkou úctou na něho hledím a zatím je uskladněný v ledničce.Moc děkuji.
    Jarmila Aubrechtová

  • Hmm, černý rybíz miluju, já letos dělala nevařený džem z černého rybízu – jednoduše jen rozmixované omyté bobulky rybízu smíchané ve stejném poměru s curkem. Nádherně to zhoustlo a kupodivu se nekazí.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>