Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Jahodový džem s banánem

Jahodový džem s banánem

Vyhlídla jsem si jej i přesto, že kombinace jahod s banánem mě moc neoslovuje. Má však svůj důvod. Džem díky banánům krásně želíruje a při troše tolerantních chuťových buněk se dá uvařit i bez cukru.

Asi jste už slyšeli o tom, jak některé ovoce želíruje více a jiné méně. Můžou za to polysacharidy pektiny.

Čím více pektinů ovoce má, tím lépe zavařenina houstne.

A pak je tu další pravidlo:

čím je ovoce zralejší, tím obsahuje pektinů méně (ano méně) a naopak.

Cesta k plánované konzistenci zavařeniny vede skrze správnou kombinaci ovoce, správný poměr cukru (nebo soli) a správnou délku odpařování. Když nemáte po ruce dobře želírující ovoce, aplikujete dlouhé odpařování nebo můžete sáhnout po bio želírovacím cukru (obsahuje jablečný pektin). Snad nečekáte, že se u mě budeme bavit o průmyslových želírovacích agentech typu Gelfix.

Jahody jsou houby želírující a k žádanému džemovému zpevnění potřebují pomoct. Onu pomoc může zařídit právě banán.

Globální pektin

Banány nejsou lokální, dopad jejich masivního pěstování na pralesní porost je diskutabilní a rozhodně ne pozitivní. Jsou obvykle podtržené (trhané nezralé) a při jejich pěstování se chemikáliemi nešetří. Globalizace má ale sílu a banány kupuje každý. Tedy skoro každý.

Takže jo, i na tomto poli lze improvizovat. Místo banánu použijte jiné dobře želírující ovoce.

Výborně želírují pevná jablka, rybíz, citróny, brusinky nebo angrešt.

Hodit by se mohla kombinace jahody a citrón nebo jahody a rybíz či brusinky. Všechny tři varianty budou dost kyselé na to, aby se neobešly bez cukru. Jestli si chcete střihnout džem bez cukru jen se solí, zkuste kombinaci jahody a jablka nebo banány. Funguje i osvědčené dlouhé odpařování, které z počáteční jahodové vodičky dokáže udělat hustští hmotu.

Bez cukru se solí

Džem bez cukru jen se lžičkou soli je zábavné vyzkoušet tak jako tak. Chuť je ovocná, lehce kyselkavá (po citronu) a s drobným slaným nádechem. Taková, jaká podle mě zrovna neuspokojí milovníky sladkých džemů. U dětí bych s tím neobstála, takže do našeho džemu nakonec putovala naběračka panelly (ztuhlá třtinová šťáva) a přesto je džem stále velice decentně sladký.

Půjdete-li do verze s cukrem, pohrajte si s množstvím jak je libo. V mém receptu cukr přidáváte stejně až téměř ke konci. K doslazení lze použít i agávový sirup, který má nízký glykemický index.

Chceme džem s kousky ovoce, takže krájíme na kousky a mačkáme vidličkou. Mixér nechte tentokrát spát. Ve zdravé výživě jsou teď in chia semínka. Ty můžete do džemu na závěr také přidat.

Jahodový džem s banánem - fáze přípravy

Jahodový džem s banánem - fáze sbírání pěny

Jahodový džem s banánem - fáze uvařená

Nutné opáčko: základní zásady zavařování

  • Džem se vaří nejlépe v širokém hrnci. Má tak větší plochu, ze které se může odpařovat přebytečná tekutina a džem krásně houstne.
  • Správnou konzistenci džemu vyzkoušejte kápnutím na vychlazený talířek. Kapka ve chvilce rosolovatí = hotovo a můžete plnit.
  • Sklenice vylijte vroucí vodou, víčka vytřete vysokoprocentním alkoholem a nechejte vyschnout. Těsně před plněním musí být víčka suchá a sklenice nahřáté. To zajistíte třeba tím, že sklenice i víčka postavíte na plech a strčíte do trouby nahřáté na 100 st. Celsia na max. 15 minut.
  • Do sklenic plňte horký džem, hned zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Takto nechte vychládnout a pak přemístěte na chladné, tmavé místo.

Jahodový džem s banánem

  • 1 kg očištěných a omytých jahod
  • 500 g banánů (5 menších banánů)
  • šťáva i kůra z 1 citronu
  • lžička mořské soli
  • až 500 g cukru (nejlépe třtinového, panelly nebo agávového sirupu)
  • volitelné: 3 lžíce chia semínek

Omyté a odstopkované jahody pokrájejte na kousky, menší kusy klidně nechte celé. Smíchejte v širokém kastrolu se solí a citronovou kůrou. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a stále míchejte. Vařte-odpařujte půl hodiny, až džem začně houstnout. Stále přitom odstraňujte pěnu, co to půjde. Obsahuje vzduchové bubliny, které můžou být pak příčinou předčasného zkažení.

Ve druhém kastrolu, klidně menším, pomačkejte banán. Přidejte citrónovou šťávu a za míchání vařte 15 minut, až hmota zhoustne.
Obsah obou kastrolů smíchejte, doslaďte podle libosti a společně ještě 10 minut povařte. Na závěr přidejte chia semínka. Nyní můžete plnit podle výše uvedených istrukcí.

jahody-dzem

Mohlo by vás zajímat:
Třešně - v pozadí třešňová bublaninaNejvláčnější třešňová bublanina Jahodová zmrzlina s hroznovým olejemJahodová zmrzlina Jahody z GurmetuJahody v hrnku a ve smetaně

6 komentářů k Jahodový džem s banánem

  • Simono, už si moc nepamatuji, ale odhadem budete mít 2 l džemu, takže si to podělte do skleniček, záleží jak velké zvolíte :-)

  • avatar Simona

    Dobrý den, chci se zeptat, kolik skleniček bych si na marmeládu měla přichystat?
    Díky

  • Geluji, ale není jich moc, takze nebojte, džem nebude tuhý.

  • avatar tornado-lou

    Zajimave. Co udelaji ty chia seminka? Nageluji i v dzemu? Nezhoustne to pak presprilis? Kazdopadne jsem na ne dostla chut.

  • … a nebo kilo jahod koupit. V Brně na trhu jsou za 50,- kilo.

  • avatar lanka

    Škoda že to tu nebylo o 14 dní dřív, díky suchu už na zahradě není z jahod skoro nic a přitom před týdnem jsem nevěděla co s nimi. Tohle mě nalákalo, ale budu si muset počkat na úrodu příští rok.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>