Voní ryba? Samozřejmě. A když jí k tomu opatříte tenhle voňavý kabátek a šupnete na krátký pobyt do trouby, budou se sbíhat sliny i sousedům.
Ryba jednou týdně
Je leden, skoro měsíc po Vánocích a já se rozhodla vést kampaň za ryby. Mít na talíři kapra jednou za rok a ke všemu smaženého je trapné. Ryba patří do jídelníčku co to jde, nejlépe každý týden a hned dvakrát. Sladkovodní, mořská, jak je libo. My brňáci máme blízko k pohořelickému kaprovi, ale než jej tady budu servírovat, mrkneme se na tresku.
Pro někoho znamená treska fádní rybí maso bez výrazu. Jenže když k ní okusíte krustový mišmaš, co jej mixuje Jamie Oliver, rázem je všechno jinak. I mě to svedlo k několikaminutové mixáži na téma Tohle musí vonět. A taky že voní, po citrónu s nádechem bazalky, pecorina a semínek fenyklu. Tahle strouhanka ladí k méně výraznému rybímu masu, takže treska je vynikající kandidát.
Semínka fenyklu se nadmíru hodí právě při kojení (a nejen při něm), protože podporují zažívání a mírní nadýmání. Vůbec se jich nebojte a klidně je (pěkně nadrcené) použijte třeba taky do boloňské omáčky.
Treska pod voňavou krustou s hráškem a mrkvovým salátkem
Na dvě velké porce připravíme 2 filety z tresky – každý o váze 250 g opepříme, osolíme a posypeme 1/2 lžičkou drcených semínek fenyklu (drtím v hmoždíři). Položíme do zapékací mísy, zakápneme olivovým olejem a dáme do trouby rozpálené na 180 st.C horkovzdušně na 10 minut.
Mezitím připravíme strouhanku.
Do mixéru rozdrobíme střídku z 1 krajíce chleba, přidáme 2 ančovičky, hrstku čerstvé bazalky, 20 g strouhaného sýra pecorino, kůru strouhanou z 1/2 citronu, asi 2 lžičky šťávy z citronu a olivový olej. Po deseti minutách vytáhneme tresku z trouby, poklademe ji strouhankou a vrátíme ještě na 10 minut do trouby.
Podáváme s rozšťouchaným lehce povařeným hráškem maštěným máslem a strouhanou mrkvičkou smíchanou s citronovou šťávou a dýňovým olejem. Na hrášek aplikuji ještě olej z černého kmínu.
Mohlo by Vás zajímat:
Hovězí pupek s křenovou omáčkou | Koblihy s vanilkou a citronem | Mořský vlk podle Mánka |
---|
Marku, od toho tam máme ten fenykl… sice na rybě, ale jako anti-nadýmací agent funguje celkem fajn
Zdravím, vypadá to dobře, ale co ten hrášek? Nebude maminku nadýmat?
to vypadá luxusně!:)
nějak se mi podařilo pokazit vložení odkazu 😀
tak ještě dodatečně
http://www.tradicnirecepty.cz/hlavni-chody/recept-treska-se-zeleninou/
Skvělý fotky!
Musim řict, že asi opravdu bude voňavá. Včera jsem dělal dětem tuhle <a href="“ title=“tresku“> a na to že ryby nebaštěj, tak musim říct, že si oba chlapáci dali nášup
Příště jim budu vařit tuhle!
Díky