Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Bezlepkové svačinky v Sama doma

Věruška v Sama doma 16.9.2016Bezlepkové dobroty pro všechny. Jde to i bez instantních směsí. Chutnalo přítomným dětem? A je lepek takový strašák?

A tak se stalo, že s televizní zkušeností stoupá i moje sdílnost, čímž samozřejmě narážím na časový rámec. Televizní čas je neoblomný a vecpat všechno zajímavé do pár minut je téměř nemožné. Mám vždy po vysílání zvláštní pocit, že to povídání nebylo srozumitelné, bylo moc rozkouskované a že jsem vlastně vůbec nic neřekla. Krásná ukázka jak si s námi umí mysl hrát, tedy tohle je takový slabý odvar, ale pěkně názorný 😉 Výsledek byl zatím vždycky koukatelný. Pro mě je to hra, která moc baví i když těžko lze neznalému popsat to úsilí vynaložené na detailní plán co, kdy, jak v každé chvilce vysílání budu připravovat.

Věruška v Sama doma 16.9.2016Věruška v Sama doma 16.9.2016

V prvním vstupu

jsme si ukázali směs na domácí tyčinky z vloček, rozinek a ořechů. Přišlo taky na ghí čili přepuštěné máslo. Povídám o pohankové mouce a buchtičkách, které budu péct. Posluchačky, čtenářky nebo divačky? :-)))

Věruška v Sama doma 16.9.2016Pohankové placky recept - Sama doma 16.9.2016

Ve druhém vstupu

natírám placku z pohankové mouky přepuštěným máslem, trpělivost. Jsou ovesné vločky bezlepkové? Už mimo záběry naplním placku kozím žervé, domácí tymiánovou hořčicí, proužky mrkve a natrhanou bazalkou. Filip ze seriálu S Hubertem do lesa drží bezlepkovou dietu. Ne, tohle nebylo plánované. Jsem napnutá, jestli dětem placky budou chutnat. Děti jsou bezprostřední a to mě baví. Na obrazovce není znát, jak Filip na Elišku mrkne, jakože dobrý.

Na závěr si placky daly i moderátorky a že jim chutná z fotky v archivu doslova čiší :-)

Filip ze seriálu S Hubertem do lesa jí placku - Sama doma 16.9.2016

Tu placku si klidně udělejte z mouky špaldové nebo kukuřičné. Vždy ale přidávejte olej a vodu po částech, konzistence je pokaždé jiná. Těsto z kukuřičné mouky je nejméně konzistentní, formuji jej v rukách (váleček použít nelze) a skoro se roztíkají, na řádně rozpálené pánvi ale ztuhnou a fungují skvěle i jako příloha k hlavnímu jídlu.

Věruška v Sama doma 16.9.2016Věruška v Sama doma 16.9.2016

Třetí vstup

Různé tvary tyčinek, plním placku patizonem, kozy nemám. Mluvím o domácí hořčici. Říkáte dětem vše, co dáváte do jídla? Téměř rovný předklon do trouby a pohankovou buchtu se švestkami vytahuji na poslední chvíli, ale pár záběrů ještě stíháme. Samozřejmě se dá upéct do jakékoliv formy. Toto množství je na menší formu – kulatou o průměru 26 cm, hranatou cca 25×15 cm.

Věruška v Sama doma 16.9.2016

Kdybychom se dostali k problematice bezlepku, řekla bych vám, že mi to strašení lepkem přijde už poněkud přehnané. Přehánění a radikalizace zdá se být symbolem dnešní doby. Rozhodně však neobhajuji bílé pečivo a šlechtěnou pšenici. Přečtěte si rozhlasový rozhovor s Milanem Calábkem. Cítím to podobně jen s tím rozdílem, že nemám potřebu vyhýbat se lepku docela a přijde mi přirozené brát do hry i staré nešlechtěné obiloviny jako pšenice špalda, jednozrnka nebou dvouzrnka. Ty totiž obsahují lepku mnohem méně (udává se 10% oproti 50 a více % ve šlechtěné pšenici) a díky dobré odolnosti je není třeba nijak zvlášť chemicky ošetřovat, obvykle se pěstují v režimu bio.

Konec konců i ájurvéda doporučuje některým dóša typům vyhnout se pohance, prosu a kukuřici. Individuální konstituce vyžaduje individuální přístup 😉

Mohlo by vás zajímat:

Lívance v Dobrém ránu 6.5.2016Lívance v Dobrém ránu Špaldovo-ovesné sušenkyŠpaldovo-ovesné sušenky Věruška v Sama doma 26.2.2016 - tyčinkyProteinové tyčinky v Sama doma

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>