Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Dort ke zdravým narozeninám

Banánový dort s mascarpone v marcipánovém kabátku

Bylo mi nakresleno, jak má dort vypadat. Bylo mi i popsáno, z čeho asi tak má být. A bylo jasné, že mi to dá zabrat. Co bych pro svoji dcerku neudělala.

Dort k těmto narozeninám měl být úplně jiný, než všechny dorty předešlé. Žádné ovoce, žádná zvířátka ani želé. Dcera si poručila marcipán, na jehož – řekněme zdravější – verzi ujíždíme už několik měsíců. Určila výšku dortu, zdobení a umístění svíček. Vlastně si to celé navrhla sama a já tu představu měla uvést do reálu. Vidíte škrtnutou patrovou verzi a ten luxusní kopeček šlehačky nahoře? Ta nakonec nevyšla, řekli jsme si, že se k marcipánu nehodí a navíc tam měly být svíčky.

Banánový dort s mascarpone v marcipánovém kabátku- nákres dortu

Přátelé, fuška to byla,

i když se na první pohled nezdá. Nešlo ani tak o korpus, ani o plnění, jako o povrchový marcipán a to zdobení. To, z čeho koulíme naše oblíbené kuličky je marcipánová hmota jen napůl. Mandle jsou přítomny stoprocentně, ale místo moučkového cukru pojíme vše medem a arganovým nebo hroznovým olejem. Na tvoření kuliček se to dá, ale mít z toho kompaktní hmotu (něco jako fondán)  k rozválení do dokonalé placky potřebné k následnému pokrytí dortu? Ojoj, zase tak pevný není, ledaže…

Ledaže nebudete onen marcipán válet,

nýbrž jej po částech a postupně „plácat na povrch dortu“. Bude vám to v kuchyni neuvěřitelně vonět – protože restované mandle a protože arganový nebo hroznový olej – a budete moc a moc chtít ochutnat. No tak klidně ochutnejte, ale tak, ať neutrpí výsledný efekt.

Nejsem žádný cukrářský přeborník a načančané zdobení mě moc nebaví. Už vůbec ne to křiklavě potravinářsky barvené, z čehož se mi už při pohledu zvedá žaludek. Jsem pro jednoduchost, trvám na kvalitě a zdraví (proto NE moučkovému cukru), ale taky nemám čas na extra detaily a spěchám.

Potřebuji upéct dort mezi nákupem, hřištěm, psaním článků, uspáváním, buzením a vyzvedáváním. Nejlépe variabilní tak, aby mohl být i BEZLEPKOVÝ A VEGAN. Klaplo mi to a tady je… skutečný marciPÁN a jeho skutečně zdravý dort.

Banánový dort s mascarpone krémem a marcipánovým kabátkem

TĚSTO na vysoký dort je dvojitou dávkou těsta na banánové muffiny. To funguje i když dva banány nahradíte jedním vejcem. Lze jej upéct ze špaldové mouky, ale také z kombinace pohanková plus jáhlová mouka, jakožto bezlepkovou variantu.
Pekla jsem v otvírací formě na dort o průměru 23 cm, nadvakrát. Těsto je rychle umícháné (do 15min) a za půl hodiny upečené, práce na korpusech celkem vzala asi hodinu a půl.

Banánový dort s mascarpone v marcipánovém kabátku - těsto a korpus

Čtyři zralé rozmačkané banány smíchejte s 90 g mléka (kravského nebo rostlinného), 90 g oleje (volím argan a oliváč, ale stačí jen olivový), 90 g sirupu z agáve, medu nebo palmového cukru. Ochutnejte. Metlička, pěkně to celé prošlehejte.

V jiné míse 280 g mouky (špaldovka nebo bez lepku jáhlová a pohanková) plus špetka skořice plus lžička jedlé sody a lžička bio prášku do pečiva.

Sypké do tekutého. Zamíchat. Do toho ještě 150 g najemno mletých ořechů a semínek (teď vlašáky, slunečnicová a dýňová). Do formy a péct horkovzdušně v předehřáté troubě na 160. Kontrolovat, je upečený do 30 minut.

Jako KRÉM ke spojení korpusů a jako tenoučká podkladová vrstva pod marcipán (lépe pak na dortu drží) slouží mascarpone oslazené javorovým sirupem – na celý dort stačilo jedno mascarpone o 250 g. Pro pestrost jsem další vrstvu spojila domácím jahodovým džemem s banánem.

MARCIPÁN je nejpracnější a nejnáročnější na čas.

Banánový dort s mascarpone v marcipánovém kabátku - mandle a marcipán

Celé neloupané mandle jsem si nejdříve přes noc namočila do vody. Loupala, zanadávala, doloupala a restovala na pánvi do lehkého zlatavého zahnědnutí a rozvonění – první den. Ano, lze mandle spařit horkou vodou a rovnou loupat. Namočením přes noc nabudíte mandli ke klíčení a zvýšíte nutriční hodnoty.
Další den jsem mandle najemno pomlela v mlýnku na kafe a v misce rukou promísila s ostatními surovinami.

400 g najemno mletých restovaných mandlí s 90 g oleje (nejlépe arganový nebo z hroznových jader) a 100 g medu. Těsto se bude stále drolit. Přidejte dvě lžíce vody a patlejte rukou dál. Podle potřeby ještě po lžících přidejte vodu tak, aby vzniklo kompaktní těsto. To zabalte do fólie a nechejte v lednici až do chvíle, kdy budete zdobit.
Na červený marcipán jsem nejdříve rozmixovala suché plody goji na zmíněném mlýnku na kávu a myslela, že to bude stačit. Nikoliv. Sytě červenou barvu dosáhnete tak, že mleté mandle smícháte s olejem a medem viz. postup výše a nakonec místo vody přimícháte šťávu z červené řepy, nejlépe čerstvě lisovanou 😉

DOKONČENÍ

Spodnímu korpusu upravte vršek tak, aby BYL ROVNÝ (při pečení lehce naskočí) a rozřízněte jej podélně napůl, potřete džemem, položte zpět vrchní díl. Na ten namažte mascarpone, přiklopte druhým korpusem (kterému jste taky zarovnali vršek do roviny) a celý dortík včetně boků zlehounka potřete mascarpone.

Banánový dort s mascarpone v marcipánovém kabátku - slepený korpus

Pak kousek po kousku vezměte do ruky marcipán, splácněte do placky a PŘILEPTE NA DORT. Postupujte po plackách, uhlazujte rukou, formujte a užďibujte. Možná vám půjde marcipán přes potravinovou fólii i trochu vyválet – směle do toho. Hodit se to bude zejména u červené verze, ze které potřebujete vykrájet formičkou srdíčka.

Uhlaďte rukama, ozdobte srdíčky a svíčkami a skladujte v chladu.

ODŘEZKY zmasakroval plastovým nožíkem náš junior a pak je vesele konzumoval. Vy je použijte třeba vespod tvarohovo/jogurtového dezertu nebo je prostě snězte.

Banánový dort s mascarpone v marcipánovém kabátku - odřezky

DOJMY?

Příště bych béžový marcipán taky obarvila nějakou čerstvě lisovanou šťávou. I přes ten čurbes po odšťavňovači to stojí za to. Šťáva z řepy dodala červenému marcipánu vláčnost a krásně jej spojila. Půjde to pak lépe válet.

Místo jahodového džemu příště použiji ten z černého rybízu nebo borůvek, protože je barevně sytější a probarví pěkně průřez dortem.

Dort je hodně sytý a stačí ho opravdu kousek. V této velikosti se nají v klidu až šestnáct hostů, no tak dvanáct, ať nežeru 😉 Zasytí, ale neuzemní a energie z něj přímo nabudí k činorodému strávení odpoledne. Nevěříte? Tak si to vyzkoušejte.

Banánový dort s mascarpone v marcipánovém kabátku

Banánový dort s mascarpone v marcipánovém kabátku

Mohlo by vás zajímat:
Švestkový koláč podle Dity P.Švestkový koláč Dity P. Chléb s tvarohovou pomazánkou s mrkvíTaková normální svačina Raw kuličky postup přípravyŽivá ořechová koule

12 komentářů k Dort ke zdravým narozeninám

  • Lenko díky moc! Vyčerpávající info :-)

  • avatar Lenka

    100% mouka ze za studena lisovaných slunečnicových semínek: Při pečení oxiduje a nabývá tmavě zelenou barvu. Pokud to někdo neví, může se leknout, proč chléb nebo muffiny získaly během pár hodin místy nazelenalou barvu. Tuto vlastnost lze lehce potlačit přidáním hroznové mouky, citrónové šťávy nebo kyseliny askorbové.

    Tak jsem našla vysvětlení mého zeleného korpusu:)

  • avatar Lenka

    Dobrý den, z receptu jsem nadšená. dělala jsem bezlepkovou verzi a chuťově super. jen jedna z várek (dělala jsem nakonec 2 korpusy z 1,5 dávky) do které jsem už neměla ořechy a přidávala tedy jen namletá slunečnicová semínka má nazelenalou barvu a já vůbec netuším z čeho 😀 Je vidět, že jsou to ty semínka, protože jsem nasekala jen nahrubo a ostatní těsto je „normální“…. jestli nějaká reakce s jedlou sodou nebo kypřícím práškem z vinného kamene?:) Mám to nafocené a když budu vědět kam tak pošlu:) Jinak marcipán super nápad, dělala jsem v sekací misce od tyčáku a bez problému. No doufám, že to hosty neodradí a budou mít stejný smysl pro humor jako já.Moje zkušenost-pozor na slunečnici:) KKaždopádně už v té barvě to vypadá jak zdravý dort :))

  • Jano, pekla jsem několikrát z jáhlové napůl s pohankovou a vyskočil vždycky. Ne tolik, jako ze špaldovky, ale pro mě byl teda v pohodě – takový lehce vypouklý mafin :-) Když půjde o dort, stejně potřebujete vypouklou část srovnat seříznutím.. takže směle do bezlepku.

  • avatar Jana

    Věrko vyskočí Vám i bezlepková varianta?? Přemýšlím, jaký korpus synovi k prvním narozeninám a toto se mi moc líbí. Ale vím, že bezlepkové věci často nevyskočí :-( sice se lepku dost vyhýbáme, ale nepeču moc bezlepkové dorty a buchty, spíš sušenky atd., takže nemůžu v tomhle případě moc stavět na svých zkušenostech :-) Díky Jana

  • Ivano, tak musíme přijít na to, proč tolik nevyskočil. Použila jste mouku špaldovou nebo nějakou bezlepkovou? A byla jemně mletá? Zakopaný pes může být v druhu mouky. Loupání mandlí je otrava, upřímě to nesnáším, ale co bych pro naše zdraví a chuť neudělala, že jo.

  • avatar Ivana

    Zdravim, tak z me strany trochu fiasko. Korpus mi nabyl jen trosicku, takze jsem nakonec pekla dva, at dort neni uplna placka, ale od nadychaneho dost vzdaleny. Hodinu jsem loupala mandle…

  • avatar Lucie

    úžasný dort! výborná inspirace pro další narozeniny dcerky (nesnáším kupované dorty takže i když je to hodně piplání, radši peču).. hlavně ten marcipán a mletí mandlí v mlýnku na kávu – já se o to pokoušela tyčovým mixérem a málem ho zavařila..a ani se nepovedla kompaktní hmota :-)

  • Pavlo, až vyzkoušíte, dejte vědět jak chutnal. Koukám, že máte doma krásné miminečko, tak ať se daří a jste zdraví!

  • Mně nějaký překlep neva. Spíš si všímám obsahu a ten mě teda dostal! Dort vypadá parádně a určitě dal pořádně zabrat! Hned bych si kousek dala – a rozhodně věřím, že by mi neseděl v žaludku jako kamen, ale dodal mi spoustu energie! Díky za inspiraci!

  • Aleško, děkuji za milé upozornění. Mě zase mrzí ta zloba, co v lidech dřímá. Možná neumím česky, možná píšu s dítětem na klíně a možná jsem se uklikla. A odkudpak víme o inženýrce?

  • avatar aleška

    umístnění svíček ?
    Snad umístění paní inženýrko!
    Zlobí mě to. Dnes každý umí anglicky, ale česky málokdo pořádně.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>