Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Taková normální svačinka

Chléb s tvarohovou pomazánkou s mrkví

Rybičková pomazánka s avokádem. Banánovo-ovesné musli tyčinky. Tvarohová pomazánka s mrkví. Špaldová bábovka s tvarohem. Do ruky na svačinu. V práci, na hřišti nebo ve škole.

Jsem teď dojatá matka. Mám dceru první týden v první třídě. Na svačinu už dostala vše jmenované a vězte, že taky všechno nesnědla. Dávkování nemáme ještě vyladěné, a tak svačiny dojídáme společně ještě odpoledne.

Můj tanec kolem první školní svačiny obnášel VÍKENDOVÉ PEČENÍ tyčinek (15 minut přípravy, peče se samo a je jich mnoho), večerní mačkání vidličkou a drobnou práci s nožem den předem (asi 10 minut), ranní opečení a naplnění chleba, nakrájení potřebného a naládování do tašky.

Přesně takovou práci – ne-li delší – máte s nákupem průmyslové buchty a obložením rohlíku. Na rohlíkování u mě ale nehrajeme. U mě se nosí jiné suroviny. Třeba avokádo.

Avokádo, rybičky a citron

mám běžně doma. Ani pro banány, vločky a sušené ovoce nemusím speciálně do obchodu vyrážet. Kupuji je pořád. Jediné, co musím stále potravinově ladit, je PLÁN.

Špaldová bábovka

Plán toho..

.. co v jaké chvilce nachystat tak, aby palivo bylo včas tam, kde má být. Tyčinky jsem tudíž pekla o víkendu a je jich dost na celý týden. Každý den je samozřejmě svačit nebudem. Na další dny je další plán. Třeba PEČENÍ BÁBOVKY, které – nebýt na mateřské – bych klidně přesunula na další víkend. Upečete v nedělí a v dobré kondici (a případně v lednici) bábovka pak vydrží minimálně do středy. Teda, nevydrží, sní se dřív.

Špaldová bábovka s tvarohem

  • 300 g špaldové hladké mouky (funguje světlá i celozrnná)
  • 170 g kokosového cukru (GI 41) nebo aspoň tmavý třtinový
  • 140 g mixu olivového oleje s řepkovým (ano gramů)
  • 4 vejce
  • 3 vrchovaté lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
  • 250 g tvarohu
  • lžíce rumu (není nutná, ale ovoní)
  • 2 lžičky karobu nebo kakaa (férového nejlépe)

Bábovkovou formu vymažte sádlem – se sádlem bábovku bez problémů z jakékoliv formy vyklopíte, ale klidně trvejte na oleji či másle. Vysypte krupicí – špaldovou, pohankovou, pšeničnou, jakou chcete.

Troubu zapněte na 180 stupňů C obyčejně.

V jedné (větší) míse smíchejte mouku s pečícím práškem – načechrejte pěkně vidličkou.

Ve druhé míse prošlehejte metličkou tvaroh s cukrem a olejem. Po jednom přidávejte žloutky a každý žloutek nejdříve dobře zašlehejte do hmoty, než přidáte další.

Do tekuté zamíchejte postupně sypkou. První část míchejte ještě metličkou, pak metlu vyměňte za stěrku a další část mouky už promíchejte stěrkou.

Bílky vyšlehejte do sněhu a sníh krouživými pohyby jemně vmíchejte do těsta.

V menší misce promíchejte rum s karobem či kakaem a přidejte třetinu těsta. Důkladně zamíchejte.

Do formy na dno přijde část bílého těsta, na něj tmavé a nahoru zbytek světlého.

Peče se podle výkonu vaší trouby zhruba 30 až 45 minut. Test špejlí to jistí.

Necukrujeme a vychladlé rovnou balíme či podáváme.

OBMĚNA: místo kakaa či karobu použijte dvě lžíce najemno mleté směsi dýňového a slunečnicového semene.

Banánovo-ovesné musli tyčinky

Recept na musli tyčinky mám ze zářijového Apetitu (s drobnými změnami). Díky banánům se OBEJDE BEZ CUKRU nebo lze dosladit medem či sirupem. V kombinaci s ovesnými vločkami a sušeným ovocem je to smysluplná svačina plná energie a všech správných sacharidů. Podobných tipů je ve jmenovaném čísle Apetitu víc a fakt se povedly!

Banánovo-ovesné musli tyčinky

  • 3 velké zralé banány
  • 250 g jemných ovesných vloček
  • 40 g sušených datlí bez pecek, nakrájených na kousky
  • 40 g nesířených sušených meruněk, pokrájených na kousky
  • 40 g loupaných mandlí, nasekaných (nebo mandlových lupínků)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1,5 lžičky oleje z lískových oříšků

Troubu předehřejte na 180 stupňů C. Formu o rozměrech max. 18 x 25 vyložte pečícím papírem.

Banány rozmačkejte vidličkou na kaši, přidejte vločky, datle, meruňky, mandle, skořici i olej. Důkladně promíchejte.

Těsto přesuňte do formy a povrch přimáčkněte lžící nebo vidličkou.

Pečte asi 30 minut dozlatova. Nechte vychládnout a pak teprve krájejte.

OBMĚNA: místo meruněk zkuste použít nasekané nepražené kakaové boby.

 

Ani u nás není vše hit

Avokádo děti nechtějí, tak jej čas od času schovávám do rybičkové pomazánky. S rybičkami jej sní s radostí a někdy o tom ani neví. Fígl je v tom, že RYBIČEK MUSÍ BÝT VÍC, než avokáda. Dospělákům přidávám ještě prolisovaný česnek. Ten se minule nekonal, zato pomazánku doladil domácí tvarohový sýr a sekaná rajčata.

Avokádová pomazánka s rybičkami

Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a vnitřek přemístěte na talíř. Pomačkejte vidličkou, přidejte hned pár kapek citronové šťávy, aby avokádo hned nehnědlo. Přimačkejte rybičky z konzervy (sardinky, tuňák, sleď). Dochuťte solí a případně nadrobno nasekaným rajčetem a tvarohovým sýrem. V této formě podávejte dětem. Dospělákům přidejte ještě prolisovaný stroužek česneku.

Nijak zvlášť u nás nevede ani tvarohová pomazánka. Když ale tvaroh smíchám s nadrobno strouhanou mrkví, mletou červenou paprikou a dám šmrnc stopovým množstvím česneku, krajíček si děti dají. Nevynechávejte ani tu tučnou tečku v podobě LNĚNÉHO OLEJE. Ten se nejlépe vstřebává v kombinaci s bílkovinami, a tím tělu dodá maximum omega 3 mastných kyselin a dalších látek s účinkem na normální funkce mitochondrií. Lněný olej je nezbytným přírodním pomocníkem v boji s rakovinou viz. např. tady.

Tvarohová pomazánka s mrkví

Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Přidejte tvaroh v poměru, který vám bude sedět. Dochuťte mletou červenou paprikou a solí. Nakonec přidejte stopové množství prolisovaného česneku – na špičku nože. Česnek nemá být v pomazánce cítit.

 

Mohlo by vás zajímat:
Banánové muffinyBanánové muffiny Pečené papriky naložené v olejiPečené papriky ve skle Raw kuličky postup přípravyŽivá ořechová koule

4 komentářů k Taková normální svačinka

  • tornado-lou: já je též skladuji v lednici a vydržely tam bez újmy osm dnů, což je pro mě značka ideál :-)

  • avatar tornado-lou

    ty tyčinky už jsem taky pekla a byly povedené:-)
    jen se bojím jak dlouho vydrží? přecejen, je tam ten babán?….. co myslíte? pro jistotu jsem je měla v lednici a snědli sme je tak do 4 dnů, ale kdyby zvládly vydržet dýl, dost by se mi to libilo.

  • Veroniko, taky jsem o bezlepkovém ovsu četla, ale zatím v obchodě neviděla. Rýžové burizony moc neprožívám, ale jako bezlepková varianta tyčinek – proč ne. Díky za tip!

  • Opet skvele recepty. Je zajimave, ze moje dcera avokado taky nijak nemiluje, pritom jinak sni jakekoliv ovoce i zeleninu.

    K tem musli tyckam – delala jsem obdobny recept z ryzovych burizonu (kvuli bezlepku), muzete take zkusit jako obmenu. A nedavno jsem narazila na ovesne vlocky ze stare odrudy ovsa, ktera je prirozene bezlepkova. I to by mohlo byt reseni pro ty, kdo by chteli vas recept zkusit, ale nemohou lepek.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>