Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Jáhelné šulánky s mákem

Jáhelné šulánky s mákem

Šulánky z jáhel chutnají nejlíp s mákem a hojnou dávkou datlového sirupu. Jsou fajn sladkou tečkou, ale nějakou sofistikovanější chuť v nich nehledejte.

Autorkou receptu je Hanka Zemanová, výtáhla jsem jej z její Biokuchařky a popravdě od něj čekala víc. Příprava je brnkačka, když už máte uvařené jáhly. Na postupu snad není co zkazit a jedna dávka je celkem dostačující aspoň pro čtyři osoby. Zklamáním pro mě byla samotná chuť šulánků po uvaření. Jsou vlastně tak nějak bez chuti. Žeby za to mohla záměna kukuřičné mouky za špaldovou?

Nejdříve jsem je podávala s kedlubnovým zelím, ale děti si jich vzaly jen pár a na talířích zůstala další hromada ležet. Verze nasladko s mákem a sirupem mnohem lépe dokáže vyloudit chuť a šulánky tak můžou posloužit jako dezert po obědě nebo klidně jako samostatný sladký chod.

Jste-li zvyklí na jemné bramborové šišky, tady se raději připravte na hrubší jáhlovou chuť a při podávání sirupem nešetřete. K šulánkům s mákem se nejvíc hodí sirup datlový, ale dá se použít i agávový či rýžový. Můžete sypat i moučkovým cukrem, ale to bychom už nebyli v půstu ani ve zdravé výživě.

Jáhelné šulánky s mákem

150 g jáhel dvakrát spařte vroucí vodou a pak uvařte ve 300 g vody (v hrnci se silným dnem). Přiveďte k varu, přidejte špetku soli a vařte na mírném plameni pod poklicí asi 15 minut. Uvařené nechte klidně deset minut dojít pod poklicí.

Vychládlé jáhly smíchejte se 150 g kukuřičné nebo polohrubé pšeničné mouky a 5 lžícemi kukuřičného škrobu. Vypracujte rukama tužší těsto – můžete přidat kapku vody, když bude moc tuhé. Z těsta tvořte šišky, které házejte do vroucí osolené vody a vařte tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch. Je to chvilička a plovoucí šišky ihned vytahujte z vody, aby se nerozvařily.

Hanka Zemanová radí opražit šišky na pánvi s trochou sirupu, aby zkaramelizovaly. To je dobrá cesta k lepšímu chuťovému zážitku. Hotové posypte na talíři mletým mákem a oslaďte sirupem.

Hanka Zemanová použivá v receptu kukuřičnou mouku, já použila špaldovou celozrnnou. Nejspíš se to negativně projevilo na té drhnoucí chuti, takže radím dodržet vážně základní recept. Pohrála jsem si i s cenou, celá bio hromada vychází na 17 až 22 Kč za šulánky se špaldovkou (podle ceny mouky) a 20 Kč za ty s kukuřičnou moukou. Jo, abych nezapomněla, říká se jim taky šišky.

Co bych si tak ještě dala:
Raw kuličky postup přípravyOřechové kuličky AmlouPasta z mandlí Amlou Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez

2 komentářů k Jáhelné šulánky s mákem

  • Děkuji Madlo, mrknu na blogy, některé taky znám. Jak jsem to celé postění zvládla chci pak sepsat do závěrečného článku. Zatím jsou za mnou necelé tři týdny a ještě další tři mě čekají. Teď teprve to začíná být koordinačně náročné. Za teplejšího počasí trávím většinu času s dětmi mimo domov a doma se pak nedostává času na chystání dvou rozdílných chodů pro rodinu a pro mě, což ústí v tom, že se cpu dokola chlebem, máslem a avokádem. A ještě něco teď prozradím. Téměř úplně mě opustily chutě na sladkosti, po jídle se cítím sytá a čilá. Jediné, co mi schází čím dál víc, jsou vejce. Tak a teď už mlčím, ostatní až před Velikonocemi :)

  • Super bezlepkový (v případě použití kukuřičné mouky) recept, který určitě brzy vyzkouším.

    Jinak jestli potřebuejte inspiraci ohledně vaření a pečení v období půstu, tady na těch stránkách se já osobně moc ráda isnpiruji ohledně veganských, přirozeně bezlepkových a prostě zdravých a prudce sežratelných výtvorů:
    http://veg-ethique.blogspot.cz/
    http://www.veseleboruvky.cz/
    http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/

    Konkrétně dnes peču veganské fazolové muffiny bez cukru podle receptu z posledního blogu (jen jsem nahradila javorový sirup za med a místo třtinového cukru dala další lžíci medu navíc).

    Tak třeba vás něco inspiruje :-)
    Jinak mě váš blog moc aví azajímalo by mě, jak zvládáte postní období s tak restriktivním (pro většinovou populaci) jídleníčkem, jak se vám vaří, shánějí suroviny, jak se daří skloubit vaření pro sebe a pro rodinu, jestli vás nepřepadají chutě apod. Jinak smekám!

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>