Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Projíst se půstem do Velikonoc

Půst do Velikonoc - takto néé

Pojďte se mnou sledovat, jak se dá spojit jarní detox těla, láska k dobrému jídlu a předvelikonoční postní období. Naordinovala jsem si měsíc a něco půstu. Ovšem není půst jako půst. O co teda půjde? A vydržím to?

Na jarní půst se chystám už léta. Nikdy jsem se k němu v takovém rozsahu neodhodlala. Nebyl čas ani chuť a pak jsem během posledních šesti let byla dvakrát těhotná a dvakrát 18 měsíců kojila, ani jedno se s půstem moc neshoduje. Teď mám konečně pocit, že nastala ta správná chvíle.

O co jde?

Za rohem Popeleční středa (5. března), tou začíná křesťanský čtyřicetidenní půst před Velikonocemi (neděle se nepočítají). Co se křesťanské víry týče, výstižně postní dobu popisuje článek tady.

My si půst trošku přizpůsobíme. Jde mi především o půst v rámci očisty těla, což je nakonec v úzkém vztahu s očistou duše, že. Chci tedy jarní detox, ne hladovku. Na začátku stanovím pravidla, v jejichž rámci se budu celou dobu pohybovat. Pravdila jsou celkem striktní a budou inspirativní pro alternativní směry. V jídelníčku, co budu až do Velikonoc zveřejňovat se najdou hlavně vegetariáni, vegani a lidé, co nekonzumují mléčné produkty.

Půst? A proč zrovna teď?

Jarní období a tedy předvelikonoční čas je nejvhodnější k očistě těla, detoxikaci, chcete-li. Tělo se zotavuje po tmavé zimě a pomoct mu zbavit se usazených škodlivin je krůčkem k lepšímu zdraví. Já do hry vezmu i Měsíc. Jeho vliv na dějství na Zemi je stoletími ověřený a já na něj věřím. Podle něj obdělávám zahrádku, zalívám kvítka, myju a stříhám vlasy, depiluju a tak vůbec. Zelenině i květinám se daří, střih déle vydrží a chloupky rostou pomaleji. Fakt. Teď Měsíc zařadím i do postního plánu.

Naklíčená semena slunečnice

Chci zhubnout nebo co?

Prioriou je uskromnit se v jídle a mít z toho dobrý pocit. Chci taky pomoct tělu vyloučit toxiny a cítit se plná energie. Nakonec chci ukázát (sobě i vám), že jíst zdravě je snadné. Možná mi nebude následující strava sedět, možná mi z toho nebude dobře a možná to psychicky ani fyzicky nevydržím. Ale taky mi třeba bude naprosto skvěle. Uvidíme.

Ale jo, o váhu půjde taky. Samotnou mě zajímá, jak to s ní zahýbá. Že jste taky zvědaví 😉

MOJE POSTNÍ JÍDELNÍ PRAVIDLA

  • vynechám úplně maso, výjimkou budou ryby, ty si dám o víkendech. Povoluji si polévku, ve které se maso vařilo, tedy vývar bez samotného masa.
    – protože trávení masa bere tělu energii a bílkoviny se dají získat i jinak
  • vynechám všechny mléčné produkty kromě másla, to si sem tam dovolím
    – protože význam mléčných produktů se přeceňuje
  • vynechám vejce (po Velikonocích budou fakt chutnat)
    – protože se to k půstu před Velikonocemi hodí, slepice na dvorku na konci zimy obvykle stejně nenesou
  • vynechám cukr, ke slazení budu používat med, přírodní sirupy a palmový cukr (ten má také nízký glykemický index), což stejně teď dělám
    – protože cukr je jako jed, tělo otravuje a není přínosem, výhodnější a zdravější je přírodní slazení
  • ve dnech dorůstajícího Měsíce (5. až 16. března, od 31. března do Velikonoc) budu mezi 15. a 17. hodinou pít více vody a pokusím se jíst o maličko méně (tělo v tu dobu vše více ukládá)
  • ve dnech couvajícího Měsíce (17. až 30. března a pak od 17. dubna do Velikonoc) budu navíc pít dva šálky kopřivového čaje denně na podporu detoxikace těla
  • nebudu pít kávu, černý čaj ani alkohol
    – protože to všechno detox brzdí
  • samozřejmostí je, že nejím a nebudu jíst polotovary a průmyslové nesmysly

Semena dýně a slunečnice

Budu zobat zrní?

Jídelníček postavím na zelenině, luštěninách, obilovinách, semenech, ořeších a ovoci. Mám ráda ve všem přehledně jasno, tak to vezmu zase bodově.

  • Zdrojem bílkovin místo masa budou luštěniny (zejména čočka, hrách a fazole) a pak maso z ryb.
  • Vápník z mléčných produktů nebude chybět, nejvíce jej stejně je v máku, mandlích a pak taky v sardinkách. Nebudu mít nouzi ani o další minerály a všechny vitamíny. Ovoce a zeleniny bude dost. K tomu přidám ještě naklíčená semena a kvašenou zeleninu.
  • Moc se mi nechce brát do hry sóju, protože proto. Koupila jsem si černé sójové boby tak nějak ze zvědavosti, možná na ně ani nedojde. Co však používat budu, je miso pasta.
  • Kořenovou zeleninu máme ještě svoji ve sklepě u rodičů. Zbytek kupuji formou bedýnky. Všechny ostatní suroviny nakupuji ve zdravé výživě, obvykle přes internet za velmi slušné ceny a s dovozem až domů. Nemusím nikam jezdit a už vůbec nemusím do supermarketu. Mléčné výrobky rodině, stejně tak kváskové pečivo nakoupím ve Sklizeno. Kváskový chleba doma nepeču, na to čas teprve přijde.

A co když…

… půjdu do restaurace. To se může stát a nejspíš se to do Velikonoc stane. V restauraci budeme slavit minimálně dvoje narozeniny. Mojí strategií bude ryba.

… rodina odmítne jíst moje postní jídla. To jasně, že odmítne. Rodině budu vařit extra, a to je pro mě nejhorší. O to náročnější bude koordinace a o to těžší sebeovládání.

… budu mít pořád hlad. Ale nebudu. A když jo, tak se najím 😉

… nebudu vědět, co vařit. Půjdu si pro inspiraci… do food časopisů to asi moc nebude (receptů bez vajec, masa a mléčného výrobku je v nich minimum). Takže budu lovit a už teď vlastně lovím na netu. Pokud nebudu vařit podle sebe, zdroje určitě zmíním.

Zdravé jídlo na talíři

Čím začnu

Půst začínám Popeleční středou 5. března. Ke snídani budu mít obvyklou kaši, nejspíš ovesnou, kterou si vařím do vody, sladím medem a zdobím semeny a goji. Obdobné kaše budu snídat každý den.
K obědu si dám miso polévku a k večeři nejspíš kedlubnové zelí s placičkami z cizrny nebo červené čočky – budou mít premiéru bez vajec. Jak to asi dopadne?

Plánuji upéct své osobní housky. Podle receptu Maškrtnice se určitě povedou, jen místo cukru použiju med. Pak zkusím vyrobit mandlové mléko v hustší podobě a použít jej místo smetany.

Přednost budou mít lokální suroviny, ale v případě miso pasty, některých luštěnin, semen, některého ovoce, avokáda a palmového cukru ráda využiji zahraniční zroje, protože něco jíst musím a naše doba je prostě globální. K celému jídelníčku si povedu cenovou kalkulaci. Půst by neměl rodinnou pokladnici zruinovat, naopak.

Svoje postní jídlo si chci vypohodovat. Takže bude chutnat, to si pište. Podrobnosti a aktuality najdete na mém facebooku  a ještě podrobnější budu na twitteru. Můžete mě tam sledovat a třeba se ke mě přidat, na jeden den nebo na víc. Každý den půstu se cení.

Mrkněte, na čem si pochutnám:
Raw kuličky postup přípravyOřechové kuličky AmlouPasta z mandlí Amlou Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez

3 komentářů k Projíst se půstem do Velikonoc

  • […] Přemýšlení o víkendovém pečení bez vajec a mléka mi dalo zabrat. Chtěla jsem buchtu takovou, aby to byla do ruky, aby se nedrolila, chutnala dětem i babičkám a dědečkům a abych s přípravou byla rychle hotova. A samozřejmě, abych si ji mohla dát i já a vyhověla přitom pravidlům mého půstu. […]

  • No jasně, musíme se podpořit :) Menu se budu snažit zveřejňovat, ale vždy až zpětně, až si na něm pochutnám. Ale o inspiraci nebude nouze, to určitě ne.

  • Já mám Popeleční středu už dneska :-) Ráno jsem najela na obdobné, tak nám držním palce ať vydržíme!
    Budete denně uveřejňovat menu a recepty? To by bylo super!!
    Zdravím z Provence,
    Anýzovka

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>