Sněženky, koniklece, teploty nad nulou, sluníčko a hodinový posun. Letošní jaro definitivně klepe na dveře. Astrologicky už těmi dveřmi prošlo, fakticky to tak zatím nevypadá. Ještě než poslední ledy s konečnou platností roztají, je čas začít myslet zeleně. Nečekejte, až vás jarní únava dostane na lopatky (a kdoví kam ještě) a postavte se jí pěkně čelem, s hrstí plnou naklíčené energie.
Naklíčená semínka odjakživa k jaru a na talíř patří. Dnes však spíše zdobí Velikonoční stůl než naše saláty. A je to škoda. Drobné, zelené výhonky plné vitamínů a minerálů mají bezpochyby v jídelníčku svoje místo.
Já ke klíčkům letos přistoupila zodpovědně. Kromě obligátní řeřichy na vatě jsem hned při dalším nákupu ulovila nakličovadlo a semena vojtěšky alfa alfa, obojí v biokvalitě. Což je zejména u semínek docela žádoucí. Výhonky vojtěšky (slovensky jim říkají krásně lucerna) obsahují mimo jiné všech 8 esenciálních aminokyselin a podporují příznivě i tvorbu mateřského mléka.
Naklíčení není žádné umění. Zvládnete jej klasicky na vlhké vatičce, přičemž semínka je obvykle nutno předtím nějakou dobu máčet ve vodě (držte se instrukcí na obalu). S oblibou se takto pěstuje řeřicha, kterou zrovna namáčet předem nemusíte.
Druhou, čistší metodou je klíčení v nakličovadle. Semínka ve vlhkém prostředí totiž mají tendenci chytat plíseň. V nakličovadle je máte možnost jednoduše propláchnout, což se v návodu na obale také doporučuje.
Jakékoliv klíčky je nejlepší konzumovat za syrova, tepelnou přípravou snížíte obsah živin. Hodí se do salátů, kaší, polévek a nebo na koktejl. Vážně, banánový koktejl s naklíčenou vojtěškou je bomba! Vitamínová!
Obsah vitamínů různých naklíčených semínek najdete v tomto článku. Věděli jste, že existuje taky naklíčené kapradí?
Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánský nářez | Čerstvá pasta, medvědí česnek a chřest | Jehněčí giouvetsi |
---|
luckydina, koukala jsem, že v diskusi pod kapradím článkem na alenkyfood jsi /snad můžu tykat ;)/ minulý rok psala o tom, že jej na zahradu pořídíš. Tak se to povedlo, gratuluji a tiše závidím
zdravím další pěkný foodblog, výhonky kapradí znám a semínka nakličuji přes zimu, teď už nastává období kdy chodím s miskou a nožem ven a sklízím to co mi nachystala matička příroda