Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Naše milá bábovka

Bábovka tvarohová

Ještě než nás příroda zaplaví prvními čerstvými jahodami a třešněmi, je čas na buchtu s dírou. Křehkou, vláčnou a pěkně tučnou, takovou babičkovskou.

Na webu se roztrhl pytel s jarními články a s právě pučící zeleni poplatnými recepty. Jenže třeba na Vysočině jaro teprve zaklepalo na dveře. Ano, tluče čím dál víc, ale pampeliškovým listům je to ještě jedno a o sedmikráskách ani nemluvě.

A právě taková chvíle je podle mě ta správná na kávu s bábovkou.

3 nebo 6 vajec?

V celé mé domácí kuchařské éře je bábovka jedinou buchtou, kterou peču už od začátku. Ne, že bych byla v časném mládí takový mistr. Prostě jsem se postavila bábovce čelem, přemohla odpor k šesti vejcím v jedné buchtě a s rukama od mouky plácala bábovku téměř každý týden. Mohl za to – světe div se – muž. Láska je mocná čarodějka.

Od té doby vzešlo z mé trouby bezpočet bábovek. Z té první, plynové i z těch dalších, mnohem modernějších. A každá fáze byla něčím zajímavá. Možnosti své trouby si musí každý otestovat sám. S čím se můžete inspirovat, je těsto samotné. U něj považuji za bábovkový úspěch VLÁČNOST. A s tou jsem já často bojovala.

Bábovky se prolínají mojí kuchyní tak dlouho, že jsem si ty své favoritky nakonec našla. Babičkovská s šesti vejci je jistotou, ale když chci z tradic lehce vybočit, peču tvarohovou nebo olivově olejovou. Základem pro obě byl recept z Apetitu, který jsem si přežvýkala podle svého. Konec konců, je docela tristní, že ta, co vlastní celkem tři bábovkové formy (od největší po prababičce po nejmenší, co v ní peče má dcera) na blogu ještě nepsala o bábovkách.

Já, když chci potěšit svoji drahou polovičku, peču jedině bábovku. Zkuste to taky :)

Olejová bábovka

na velkou formu – 12 porcí

100 g změklého másla, 100 g panenského oleje (olivový napůl s řepkovým), 200 g tmavého cukru krupice, 3 vejce, 280 g hladké mouky (100 g bílé pšeničné, 100 g pohankové, 80 g špaldové), 3 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička vanilkového extraktu, 240 ml mléka (polo nebo plnotučné), případně 2 lžičky karobového prášku (nebo kakaa) a 2 lžíce rumu

Bábovka olejová

  • Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia. Máslo, cukr a vanilkový extrakt utřete do hladka, pak po jednom přidávejte vejce a dokonale spojte.
  • Mouky vsypte přes síto do jiné mísy, promíchejte s práškem do pečiva a směs přisypávejte k máslu s olejem. Dobře promíchejte a přilijte mléko.
  • Pro tmavou část smíchejte karob nebo kakao s rumem a přidejte trochu těsta, promíchejte.
  • Formu na bábovku vytřete máslem nebo sádlem a vysypte krupičkou. Nalijte do ní část světlého těsta, pak tmavé a nakonec zbytek světlého těsta. Pečte asi 50 minut.

Bábovka olejová - kousek

Tvarohová bábovka s hruškami

na velkou formu – 12 porcí

250 g tvarohu s jogurtovou kulturou nebo polotučného tvarohu, 300 g mouky (zkuste 200 pšeničné polohrubé, 50 g pohankové hladké, 50 g pšeničné hladké), 200 g rozpuštěného másla, další máslo na vymazání formy, 170 g pískového cukru (nejlépe tmavého třtinového), 4 vejce, 4 vrchovaté čajové lžičky prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, případně 1 hruška (nebo jiné pevnější ovoce) – můžete úplně vynechat

  • Připravte si formu, vymastěte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  • V míse utřete tvaroh s máslem a cukrem. Do směsi po jednom přidávejte žloutky. Každý žloutek nejdříve dobře promíchejte, pak přidejte další. K míchání můžete použít i ruční šlehač nebo robot na nízké otáčky.
  • Smíchejte mouky, vanilkový cukr a prášek do pečiva a tuto směs postupně po částech zapracujte do tekuté směsi.
  • Až máte hotovo, přidejte ještě na kousky nakrájenou hrušku nebo jiné pevnější ovoce a promíchejte.
  • Z bílků vyšlehejte hustý sníh. Ten přidejte k těstu na závěr. Jen jej lehce do těsta přehazováním rychle vmíchejte, aby zůstalo nadýchané.
  • Těsto vlijte do formy a dejte péct na střední rošt do trouby na 40 až 50 minut. Hotovou bábovku otestujte jednoduše špejlí, když ji do těsta zapíchnete a vytáhnete suchou, je hotovo.
  • Upečenou bábovku nechejte deset minut odpočinout na lince ve formě, pak ji opatrně překlopte na tác, nechte vychládnout, pocukrujte a podávejte.
Mohlo by vás zajímat:

5 komentářů k Naše milá bábovka

  • Olinka: pravda je, že já dávám máslo úplně rozpuštěné a proto se hrudky nedělají… hned dopíšu do receptu :) změklé prostě nestačí.

    Sibyla: do bábovky používám tvaroh zcela nebio s jogurtovou kulturou, protože tam funguje nejlíp. Jinak miluji farmářský tvaroh od Němcových :) Modifikace jsou povoleny, takže směle nahraď máslo za mléko.

    Díky oběma za praktické připomínky 😉

  • Tak ozkúšané, dala jsem vaničkový tvaroh polotučný (4% tuku) a místo 100 g polohrubé mouky celozrnnou pšeničnou, místo hrušky strouhanou pomerančovou a citronovou kůru. Těsto se mi zdálo dosti hutné, ale ve finále je velmi vláčné až vlhké díky tvarohu a rozhodně ne tuhé. Jen příště prve vyšlehám máslo se žloutky a cukrem a pak teprv přidám tvaroh – jak byl řídký, udělaly se hrudky másla, které už nešly úplně rozšlehat. Jinak výborná a všichni ji chválí;-)

  • Díky za recept, taky jsem se tedy odhodlala. Pustila jsem také do té tvarohové a je dobrá, akorát musím upozornit, že jsem dala plnotučný tvaroh (mám ho z farmy a jiný nekupuji)a ve výsledku s tou hromadou másla byla dost mastná, takže na příště si to upravím, dám méně másla a těsto zředím mlékem.

  • Šárka má v kuchařce docela podobný recept na olejovou bábovku jako je ten můj koukám :) Taky čaruji s poměrem mouky, ale ovesné vločky jsem ještě nepřidávala.. zkusím, díky za tip! Tak ať se tvarohová varianta podaří!

  • Jé, tak bábovku jsem taky dlouho nedělala! Ale oblíbila jsem si recept podle kuchařky Rande s gurmánkou od Šárky – už proto, že je to šup šup a dá se krásně kouzlit s přísadami. Někdy dám půlku pšeničné celozrnné mouky, přidám ovesné vločky (ty cpu vůbec do buchet i do polévek nějak často). Nejoblíbenější je asi trojbarevná – kakaové, ořechové a obyč těsto. Vypadá luxusně a přitom se jen zašpiní jedna mísa navíc:-)
    Ta tvarohová mě docela láká, o víkendu se do ní pustím:-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>