Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Ochutnejte Znojmo

Znojmo - objevte Znojmo a znojemský hrad

Do Znojma jsem se minulý rok dostala hned několikrát a výsledek? Chce se mi říct, že jestli bych se někam někdy chtěla stěhovat, tak to bude kromě Vídně právě jihomoravské Znojmo.

Tohle město mě překvapilo víc, než jsem si byla ochotna připustit. Malebné centrum s několika náměstími, kouzelné a na podzim zvláště ponuré uličky židovské čtvrti, úžasný výhled do údolí na řeku Dyji a těch lahodných záležitostí kolem!

Znojmo - pohled z hradu na řeku Dyji

90% pro Lahofer

Přiznávám, že hlavní záměr cesty první byl především recenzní. To jsem ještě nevěděla, že ze všech mých dvanácti hodnocených podniků bude kuchyně hotelu Lahofer vynikat celými 90% a posadí laťku tak vysoko, že jej žádná z dalších recenzí z mého pera během roku nepřekoná.

Horké letní odpoledne tenkrát doladily osvěžujicí dětské hry pod stromy u Jihomoravského muzea hned vedle Café Muzeum. To bylo příjemné posezení s dobrou kávou za příjemné ceny. Nezapomeňte si tady užít výhled na údolí Dyje, Gránického potoka a Hradiště. Ti, co pak nemusí usednout za volant si k tomu můžou objednat ryze český cider od společnosti Mad Apple, co zkapalňuje jablka přímo ve Znojmě.

Znojmo - chrám sv.Mikuláše

Čerstvé šťávy u radnice

Od této chvíle jsem byla ve Znojmě ještě dvakrát, naposledy na podzim. To jsem pro změnu zhodnotila Althanský palác a objevila Kafé u radnice, kde vám udělají drink z čerstvého ovoce a zeleniny (my jablko+mrkev), do čaje posekají čerstvý zázvor a k tomu nabídnou neotřelé zákusky. Navíc tu mají i kvalitní vína (tuším, že taky Lahofer), což by v tomto regionu mělo být samozřejmostí (a není). Já z místní nabídky ochutnala dezert s riccotou, který neměl chybu. Buďte ale připraveni na maličkaté a trošku stísněné prostředí zvlášť, když hosté obsadí všechny 4 stolky co tu jsou. Vládne tu rodinná pohoda. Kavárna nemá webové stránky, tak jsem si ji pro orientaci aspoň vyfotila 😉

Znojmo - radniční věž a Kafé u radnice

Z rodu Althanů

V Althanském paláci v našem případě nad zážitkem z jídla dominovala fanscinace prostorem. Vchod do restaurace je hned v zádveří, hosté sedí u stolů v někdejším mázhausu paláce, který svými štíhlými toskánskými sloupy vzdáleně evokuje renesanci. Co nás nadchlo úplně je, že prostoru dominuje obrovský krb, jehož výhřevnost oceníte zejména ve chvíli, kdy se venku ukáže pravá zima.

Vznešený dojem kazila jen uměle vytvořená stěna přímo naproti naproti krbu osazená příliš rušivými světly a k tomu se přidal nedotažený vývar. Konkrétně šlo o polotovarové knedlíčky a podezření na sypké vylepšení. Chuť spravil křehký pstruh a k zahození nebyl ani steak ze svíčkové, kdyby si kuchař odpustil ten přesolený přeliv z lišek.

Znojmo večer - roh čajovny

Zdravá výživa a čajovna

Úplně nahoře na Horním náměstí jsem v malebném průchodu do zadního traktu objevila hojně zásobenou prodejnu zdravé výživy s milou paní prodavačkou. Na procházce kolem chrámu sv.Michala mě zaujala nenápadná čajovna s útulným interiérem, na posezení uvnitř už nezbyl čas. Aspoň jsem si vyfotila její část, co říkáte na romantickou atmošku s lampou?

Doporučen mi byl i restaurant Phoenix, ten si však nechávám na příště a pro ty, co rádi cestují za historií i jídlem mám jednu dobrou radu, ochutnejte Znojmo 😉

Znojmo - chrám sv.Mikuláše

HOTEL LAHOFER, Veselá 13, Znojmo
www.hotel-lahofer.cz

CAFE MUZEUM, Přemyslovců, Znojmo
tel.: +420 603 214 406

ALTHANSKÝ PALÁC, Horní náměstí 3, Znojmo
www.althanskypalac.cz

KAFÉ U RADNICE, Obroková 10, Znojmo
tel.: +420 604 936 727

PHOENIX CAFÉ RESTAURANT, Bezručova 7, Znojmo
www.cafe-phoenix.cz

Mohlo by Vás zajímat:

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>