Dnes na brno.idnes.cz vyšla moje poslední recenze – s týdenním zpožděním oproti tištěné verzi. Po restauracích jsem v zájmu MF Dnes chodila bezmála jeden celý rok.
Do party recenzentů jsem se pod vedením Julie společně s Michalem S. a Michalem K. dostala hned při spouštění recenzí jihomoravských podniků v lednu 2010. Recenze vycházely v příloze pro Jihomoravský kraj nejdříve každé pondělí, pak je přesunuli do sobot.
Recenzovat podniky mě bavilo (a baví), jenže práce to není jen tak pohodová, jak se na první pohled zdá. V seznamu recenzovaných podniků chybí Besední dům, Koishi, Brabander, La Boucheé, Rialto, Borgo Agnese a další jihomoravské restaurační skvosty, stojí totiž mimo zaměření. Cílem je recenzovat podniky střední cenové kategorie, kam si třeba zajdete jednou na pivo a podruhé na oběd. Kdo by to byl řekl, že právě tato „škatulka“ bude pro mě takový kámen úrazu. A nejen pro mě. V říjnu odešel Michal S. (teď ochutnává pro Lidovky). Do týmu nastoupila Hanka.
Najít podnik, kde se nebudete bát sníst jídlo, aniž by vám z něho „něco“ bylo a přitom nepřešvihnout rozumnou cenu (do 250 korun pro jednoho za oběd, ideálně tříchodový) je oříšek. Navíc máte na krku termín, musíte se u jídla soustředit, fotit ideálně tak, aby vás neviděli a pak s nasbíraným materiálem upalovat k počítači. Tam ze sebe dojmy smysluplně a jasně vyplivnout a naposílat editorovi, který text z podstaty své práce upraví. Jenže někdy se člověk nevyjádří úplně přesně a upravené věty pak nabývají jiného rozměru.
Za těch jedenáct měsíců jsem stihla poškádlit 12 podniků a nějaké ty další, co o nich článek nakonec nevyšel, protože jsem recenzi v rámci zachování vlastního zdraví po prvním chodu vzdala nebo pro změnu proto, že o tom kterém podniku bylo napsáno dost. Tady je seznam, řazení od nejstaršího kousku po nejnovější.
- V Žebětínském dvoře umí péct, kančí jsme ale kuchaři vrátili
Žebětínský dvůr, Křivánkovo náměstí 33a, Brno-Žebětín, www.zebetinsky-dvur.cz, hodnocení: 55% - Don Pedros nabízí mexickou kuchyni jen napůl
Mexická restaurace Don Pedros, Herbenova 4, 693 01 Hustopeče, www.donpedros.cz, hodnocení: 50% - Na Městečku ochutnáte poctivou kuchyni
Na Městečku, Veverská Bítýška, www.namestecku.cz, hodnocení: 80% - DTJ Club Garda kolemjdoucího příliš nezaujme, jídlo je však skoro bez chyb
DTJ Club Garda, Klobásova 34, Brno, www.restaurant-dtj.cz, hodnocení: 85% - V restauraci La Patas parmskou šunkou nešetří
Pizzeria, Ristorante La Patas, Čeňka Růžičky 2 www.la-patas.cz, hodnocení: 70% - Restauraci Stará hruška chybí styl, neurazí ani nenadchne
Pod starou hruškou, Obřanská 458, Bílovice nad Svitavou, www.podstarouhruskou.cz, hodnocení: 60% - V hotelu Pavlov se kuchař hostům ukázat nebojí
Hotel Pavlov, Klentnická ulice 174, 692 01 Pavlov u Mikulova, www.hotelpavlov.cz, hodnocení: 80% - Tam, kde hosty osvěží vodou a pražmu snítkou šalvěje
Hotel Lahofer, Veselá 13, Znojmo, www.lahofer.cz, hodnocení: hodnocení: 90% - V Balaboostě kuchař maso umí, losos chutná jako obláček na talíři
Balaboosta, Havlíčkova 1016, Modřice, www.balaboosta.cz, hodnocení: 80% - Tulip restaurant je příjemné místo s nedotaženým menu
Tulip restaurant, Třída kpt. Jaroše 10, www.tulip-restaurant.cz, hodnocení: 65% - Dobrý steak se dá ochutnat i mezi paneláky
Restaurace Leguana, Dlouhá 1, Brno – Bohunice, www.brno-restaurace.cz, hodnocení: 75% - V Althanském paláci potěší steakem a pstruhem. Víno ale dobré nemají.
Althanský palác, Horní náměstí 3, Znojmo, www.althanskypalac.cz, hodnocení: 80%
Vlastně jsem měla docela štěstí. Žádná restaurace nebyla totální propadák. Nechutnalo mi u Dona Pedra v Hustopečích – když vidím tu jejich instatní polívku na fotce, ještě teď se mi zvedá žaludek. Žádná sláva se nekonala ani v Žebětínském dvoře, kde svého času vařívali dobře. Zklamaná jsem byla i Pod hruškou v Bílovicích.
Zato mi na jazyku stále pluje obláčkový losos z modřické Balaboosty a perfektní pražma ze znojemského Lahoferu. Do Znojma se vůbec ráda vrátím, neméně zajímavá byla totiž i moje poslední recenzní zastávka v Althanském paláci. Odtud jsem si odnesla spíše tu historii, ale jídlo taky nebylo k zahození.
Dobře jsem se cítila v bohunické Leguaně, asi pro tu fajn neformální obsluhu, co mi donesla šťavnatý kuřecí steak. Když chci mít klidnou italskou večeři s dítětem, nedám dopustit na bohunickou pizzerii La Patas. Ale o největší pozitivní recenzní překvapení se postaral DTJ Club Garda sídlící v bývalém kině ve Starém Lískovci (prý tam poslední dobou s jídlem polevili).
Podle zpětné reakce z mailů a z mého okolí, je restaurační rubrika pro čtenáře zábava. Potěšil mě děkovný mail od pana ředitele z Hotelu Lahofer a mile překvapila zpráva z hotelu Pavlov, kam si po mé kritice těstovin pozvali italského mistra kuchaře, aby tu Itálii v menu doladili. A já zatím neměla čas je tam zajet ochutnat, ale teď… inu uvidíme.
Po recenzích se mi bude svým způsobem stýskat, jenže mě teď čekají jiné priority. Ty celerové, ale především ty osobní a nekuchařské. Píšu o jídle pro radost a při hledání restaurací kvůli recenzím – byť jednou za měsíc – mi začínalo být lehce stresově. Konec konců, v záloze si nechávám spolupráci s časopisem TopLife, kde mě nechávají do sytosti vyřádit 😉
Právě probíráme