Tuhle středu (10. září) jsem byla paní kuchařkou v Dobrém ránu České televize. Co, proč a jak?
Věřím na znamení a na to, že někdy odmítnout nabídnuté neznamená, že se nabídka nebude opakovat. Mám přání a vysílám pozitivní energii do vesmíru.. a ona se mi začala vracet. Pardon, jsem ještě pod vlivem nedávného zážitku z představení Pátá dohoda Jaroslava Duška 😉
TŘIKRÁT během posledního roku volali různí redaktoři z televize. Dvakrát kvůli reportáži, jednou kvůli Dobrému ránu. Třikrát jsem tu možnost vyjádřit se na kameru odmítla. A nebýt magické shody náhod tohle pondělí navečer, nejspíš bych tu televizní nabídku odmítla i počtvrté.
Jenže… jenže se stalo to, co se stát mělo a já kývla. Kývla na to, že ve středu celé (dobré) ráno budu stát za vařícím pultem a chrlit jeden podzimní recept za druhým.
Celé úterý jsem – kromě hřišťového běhu za synkem – věnovala sběru surovin, výběru a ladění receptů na jednu porci a psaní itineráře. Úterní večer byl poněkud NERVÓZNÍ, snažila jsem si vybavit a nabalit vše potřebné na celé to ranní vaření. Spát jsem šla osamotě do pokojíčku dětí, zatímco děti s tatínkem se usadili v ložnici. To aby maminka měla klid.
Po ulehnutí jsem dvakrát vstala a šla dochystat zapomenuté a pak, no a pak jsem usnula. Tělo naprogramovalo probuzení na čtvrtou ranní, i když budík zvonil až o půl hoďky později. Aspoň jsem stihla nachystat svačinu dceři do školy.
U parkovacího automatu v centru Brna mi přesně o půl šesté DOŠLY DROBNÉ. Zaplacené parkování do 8:12 muselo stačit. Pak už to šlo ráz na ráz.
Do studia, suroviny na pult, maskérna, potřepat rukou s moderátory, vyčůrat, tři, dva, jedna, teď jedem. Dvě a půl hodiny BEZVA ZÁBAVY. Díky hudbě kapely Jelen a díky pohodovým moderátorům jsem si svých „pár minut slávy“ vážně užila.
Tématem byly podzimní recepty
Já chtěla zahrát na hřejivou a zároveň sezónní, lokální a zdravou notu. Vařila jsem:
- ranní ovesnou kaši s medem, vlašským ořechem, prachem ze slunečnicových a dýňových semínek a hruškou
- celerový krém s pórkem a olejem z římského kmínu
- rizoto z dýně Hokkaido
- kuličky z vlašských ořechů a dýňových a slunečnicových semen s hroznovým olejem a medem balené v nemletém máku
- kuličky z pražených mandlí s medem a arganovým olejem
Byla u toho legrace. Řekli jsme si o panenských olejích, z nichž jsem hned použila ten z hroznových jader, z černého kmínu, dýňový a arganový.
Řekli jsme si, PROČ JOGURT ke snídani ne, k čemu jsou dobré éterické oleje v celeru, jak správě vařit rizoto a nebo jaké chutě mi sedí ke kytarám.
V archivu České televize najdete KOMPLETNÍ ZÁZNAM celého pořadu. Zvlášť si můžete poslechnout každý z pěti vstupů pozdimního vaření. Já k tomu doporučuji pustit si i kapelu Jelen, hlavně ty první dvě nadupané písně, které vás ráno pěkně dostanou do rytmu.
První vstup – ovesná kaše s mletými semínky, ořechy a hruškou
Druhý vstup – celerový krém s olejem z černého kmínu
Třetí vstup – dýňové rizoto
Čtvrtý vstup – kuličky z mletých semen a ořechů a mandlové kuličky
Pátý vstup – souhrn
Mohlo by vás zajímat:
Domácí paštika s jablky | Celerová remuláda Julie Child | Šípková marmeláda |
---|
Jitko, můj vtipkující muž by řekl, že máte správnou metodiku Bez legrace, jste milá, děkuji za tu pochvalu!
Dobrý den, Věro, musím Vám říct, že jsem Vás nikdy předtím naživo neviděla. A byla jsem nadšená! Chápu, že jste byla předtím nervózní, ale nebylo proč. Máte lepší vyjadřovací projev než novináři, skvělou slovní zásobu, působíte uvolněně a především máte co říct – říkáte fakta. A to nejsem vůči moderátorům předpojatá (vystudovala jsem žurnalistku). A poslední věc – děsně Vám to sluší! :))
Jitka