Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Švestkový koláč Dity P.

Švestkový koláč Dity P.

Pekla jsem koláč podle Dity P. Švestek hodně, musela jsem to zkusit. A změnit.

Není to tak dávno, co Dita P. vzbudila v gastronomických kuloárech a především mimo ně hluboké emoce. Čím to?

Ukázala se v televizi taková, jaká je

Nechala se zasadit do toho nejkrásnějšího snu o stylovém vaření ve stylové kuchyni za stylového dne, který jsem za poslední dobu v české televizi viděla. Ale nikdo do té vší krásy nedokázal napasovat její přirozenost.

Kulinárně mě Dita oslovila naposledy kdysi dávno, když ještě vedla Apetit a v jednom čísle pěla ódu na ŠÍPKOVOU ZAVAŘENINU. Šípkovému kouzlu jsem díky ní taky podlehla a pak už dlouho nic (ale jo, vím, že vedla Albert magazín). No a před rokem jsem zachytila její nový televizní seriál.

co-je-vyzivou

CELÝ ČLÁNEK S RECEPTEM NAJDETE NA MÉM NOVÉM WEBU. PROSÍM TUDY…

16 komentářů k Švestkový koláč Dity P.

  • Zdeno, to mám vyzkoušeno i já :-) Že napíšu o srovnání tučného a méně tučného koláče ještě neznamená, že si ten tučný nikdy nedám. Já to beru zase z pozitivní stránky, nejde o pomluvy, ale o pošťouchnutí k přemýšlení o tom, jak moc cukrů a tučného konzumujeme. A to jinou formou, než tady obvykle píšu, což koukám vyvolává různé reakce. Tak fajn.

  • Nemyslela jsem to zle, spíše naopak .. Ale poukazovat na to, že ten můj recept je určitě lepší než ten „její“, je docela tristní – to dělají lidé, co si nevěří. Ale jinak nic ve zlém – já jsem také pro zdravou stravu, mám dvě malé děti, ale když jedeme k tchýni na oběd, tak určitě nepoukazuji na to, že vše, co nám uvaří, je opravdu nejedlé – mám vyzkoušeno, že 1x za dva měsíce z toho neumřeme :-))

  • Zdeno, ať se dočkáme čehokoliv, tak bude výhrou, když o tom budeme alespoň trošku přemýšlet. Též přeji pěkný den!

  • avatar zdena

    Dobrý den,
    je svoboda vyjadřování, takže si každý může psát co chce … Takže se možná dočkáme, že Dita P. napíše také nepěkné zhodnocení o hatlapatla jídlech Věrušky. Zkuste se někdy zamyslet nad sebou – proč zrovna to vaše jídlo by mělo být lepší, chutnější a zdravější než jídlo jiných, např. Dity P ?? Pořad byl určitě trošku umělejší, ale neslyšela jsem tam „pomluvy“ rádoby zdravé výživy. Pěkný den, Zdena

  • Jitko, bezpochyby máte pravdu, že cpát se koláčem zdravým či méně zdravým tak jako tak tukové polštáře z těla nevyžene. Já se ale domnívám, že když už koláč, pak raději s celozrnnou moukou, rostlinným tukem, nízkoglykemickým sladidlem a spoustou ovoce. Ale to je otázka názoru a proto je svět tak rozmanitý. Jsem ráda, že si tu o tom můžeme povídat. Tak na zdraví!

  • avatar Jitka Daňková

    Připojuji se k panu Strakovi. „Zdravější koláče“ jsou opravdu hloupost. Pokud chcete kritizovat sladkosti, prosím, ale vzápětí naservírovat koláč?

    Mouka zůstane pořád moukou, sladidlo (byť jiné) zůstane stále sladidlem, tuk zůstane tukem. Dávat si v neděli koláče na plech a jíst jich třeba spousty, byť rádoby zdravějších, je stejný prohřešek proti štíhlé linii i zdraví, jako jíst obyčejné koláče.

    Schovávat se za „zdravější“ ingredience je iluzí mnoha dam, které se marně snaží hubnout a jíst zdravě. Pokud to někdo myslí s hubnutím a zdravým životním stylem vážně, tak přestane péct koláče na plech a dá si ty švestky čerstvé jen tak, maximálně na talíři s tím jogurtem či zakysanou smetanou jako dezert, k tomu si vypije „makové mléko“. Je to o změně přístupu, ne jen pouhém zaměňování ingrediencí.

    Ditu P. v televizi taky poněkud nemusím, ale co jsem měla možnost shlédnout dva díly, rozhodně se netvářila, že dělá nějaká zdravá jídla. Vybalila recepty tak, jak jsou, ve své kolosální nezdravosti, a nechala diváky, ať se rozhodnou, jeslti to chtějí vařit nebo ne :-) Popravdě, pevně doufám, že za rok za dva nebude péct Váš koláč ve „zdravější úpravě“, raději bych jí přála pustit do kuchyně více té zeleniny 😉

  • hana: moje starší dítě mák nahoře taky nesnese. Tak jej občas místo nahoru dávám rovnou do těsta 😉

  • ja neviem, nám dosť chutil aj v zdravej verzii. teda od muža som to nečakala, ale dieťa odmietlo. asi kvôli maku.

  • Ale Naďo, nerozumíme si. Já nekopu za nejdražší cenu, nýbrž za kvalitu. Máte-li pocit, že olej, který používáte, je skutečně kvalitní, pak je vše v nejlepším pořádku. A ani nekopu jen za oleje viz. můj poslední vstup v Dobrém ránu minulý týden. Jsem pro máslo, dokonce i pro sádlo, jen prosím pěkně s mírou, ne pro každého a ne všude.

  • avatar Naďa

    Ten olej v Kauflandu je značka Brändle a v prodejnách zdravé výživy ho samozřejmě prodávají dvakrát dráž, asi kvůli zákazníkům, aby jako vy neměli pocit, že je to moc levné.
    Další zajímavý olej je slunečnicový, lisovaný za studena, ale z pražených jader, takže má velmi zajímavou chuť.
    Prodávají ho v ruských prodejnách 900 ml za 80-90 Kč.
    Ale právě kvůli výrazné chuti jsem ho předtím neuvedla, protože
    by chuť koláče přebil, je lepší do salátů.
    Uznávám, že recepty Dity P. jsou kalorické a olivový olej má promyšlenou reklamu, ale opravdu je škoda, že kvůli tomu opomíjíme oleje z rostin naší oblasti. Mimochodem – Italové, zvlášť na severu, nedají bez přepuštěného másla ani ránu…

  • Naďo, ano, olivový olej je pro střed Evropy netypický, zato v Řecku bez něj nepečou. Ale jsem i pro jiné panenské oleje, ovšem nemyslím si, že bodlákový nebo hroznový je méně výrazný. Měla bych obavu o kvalitu toho, co v Kauflandu prodávají jako decentní bodlákový a hroznový olej za takovou cenu. Jestliže vylisuji skutečně panenský olej z čehokoliv, pak ten olej rozhodně není bez chuti ani vůně. Panenské oleje jsou velice výrazné. Zkuste ochutnat něco od Bohemia oleje.

  • avatar Hanka

    Díky moc za článek. Konečně někdo řekl o pořadu něco relevantního. Já nahodou viděla pár dílů, ale poté, co dala dítěti možná 1,5 až 2 roky starému na slazenou krupici cukr, granko a ještě i čokoládu jsem se chtěla dotázat ČT, zda to myslí vážně. A když upekla banánový chlebíček s tunou cukru, medem a polila sladkým karamelem, jsem to musela vypnout.
    Mimochodem z olivového oleje se jinde peče běžně, v takové Itálii to je úplně normální.

  • avatar Naďa

    Souhlasím s Danem. Taky bych si ho udělala buď s máslem nebo bych si radši vzala hrst syrových švestek.
    Ale pokud už chcete mermomocí do toho dát olej, tak proč olivový, který má dost výraznou a pro naše území netypickou chuť?
    Proč ne třeba bodlákový nebo hroznový, jsou stejně zdravé, možná i zdravější. A v Kauflandu je prodávají za cca 70-80 Kč za 0,5 l lahev.

  • avatar Leny

    Já za sebe takovéto recepty vítám. Už jsem z tohoto blogu pekla s jablky (a bylo to luxus:-)a na tenhle se chystám. Vypadá báječně :-)!

  • Ale ano, Dane, proti gustu… jen si nemůžu myslet, že když do všech svých jídel nacpu máslo, tak mi pomůže nesníst jich moc. Když je všude máslo, dost špatně se manévruje. A já nemluvila jen o tom koláči, kam mimochodem oliváč sedí chuťově velmi dobře.

  • avatar Dan Straka

    Tohle je fakt špatně. Ne že bych se chtěl zastávat paní Dity – ten pořadmi přišel kapku afektovaný, ael tohle je přeci blbost. Olej místo másla? Proč? Pokud si držím štíhlou linii, tak udělám koláč pořádně a poctivě a pak ho prostě nesním celý plech, ale vezmu si jen kousek. Tohle nahražování je cesta do pekel, kdy to ve finále jako celek nemá chuť a stejně tělo strádá… Dan

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>