Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Středa v Dobrém ránu

Dobré ráno 10.9.2014 - podzimní recepty - úvod

Tuhle středu (10. září) jsem byla paní kuchařkou v Dobrém ránu České televize. Co, proč a jak?

Věřím na znamení a na to, že někdy odmítnout nabídnuté neznamená, že se nabídka nebude opakovat. Mám přání a vysílám pozitivní energii do vesmíru.. a ona se mi začala vracet. Pardon, jsem ještě pod vlivem nedávného zážitku z představení Pátá dohoda Jaroslava Duška 😉

TŘIKRÁT během posledního roku volali různí redaktoři z televize. Dvakrát kvůli reportáži, jednou kvůli Dobrému ránu. Třikrát jsem tu možnost vyjádřit se na kameru odmítla. A nebýt magické shody náhod tohle pondělí navečer, nejspíš bych tu televizní nabídku odmítla i počtvrté.

Jenže… jenže se stalo to, co se stát mělo a já kývla. Kývla na to, že ve středu celé (dobré) ráno budu stát za vařícím pultem a chrlit jeden podzimní recept za druhým.

dr-10-9-2014-celer-recDobré ráno 10.9.2014 - podzimní recepty - rizoto v  hrnci

Celé úterý jsem – kromě hřišťového běhu za synkem – věnovala sběru surovin, výběru a ladění receptů na jednu porci a psaní itineráře. Úterní večer byl poněkud NERVÓZNÍ, snažila jsem si vybavit a nabalit vše potřebné na celé to ranní vaření. Spát jsem šla osamotě do pokojíčku dětí, zatímco děti s tatínkem se usadili v ložnici. To aby maminka měla klid.

Po ulehnutí jsem dvakrát vstala a šla dochystat zapomenuté a pak, no a pak jsem usnula. Tělo naprogramovalo probuzení na čtvrtou ranní, i když budík zvonil až o půl hoďky později. Aspoň jsem stihla nachystat svačinu dceři do školy.

U parkovacího automatu v centru Brna mi přesně o půl šesté DOŠLY DROBNÉ. Zaplacené parkování do 8:12 muselo stačit. Pak už to šlo ráz na ráz.

Dobré ráno 10.9.2014 - podzimní recepty - koule ze semen a ořechů

Do studia, suroviny na pult, maskérna, potřepat rukou s moderátory, vyčůrat, tři, dva, jedna, teď jedem. Dvě a půl hodiny BEZVA ZÁBAVY. Díky hudbě kapely Jelen a díky pohodovým moderátorům jsem si svých „pár minut slávy“ vážně užila.

Tématem byly podzimní recepty

Já chtěla zahrát na hřejivou a zároveň sezónní, lokální a zdravou notu. Vařila jsem:

  • ranní ovesnou kaši s medem, vlašským ořechem, prachem ze slunečnicových a dýňových semínek a hruškou
  • celerový krém s pórkem a olejem z římského kmínu
  • rizoto z dýně Hokkaido
  • kuličky z vlašských ořechů a dýňových a slunečnicových semen s hroznovým olejem a medem balené v nemletém máku
  • kuličky z pražených mandlí s medem a arganovým olejem

Byla u toho legrace. Řekli jsme si o panenských olejích, z nichž jsem hned použila ten z hroznových jader, z černého kmínu, dýňový a arganový.

Řekli jsme si, PROČ JOGURT ke snídani ne, k čemu jsou dobré éterické oleje v celeru, jak správě vařit rizoto a nebo jaké chutě mi sedí ke kytarám.

V archivu České televize najdete KOMPLETNÍ ZÁZNAM celého pořadu. Zvlášť si můžete poslechnout každý z pěti vstupů pozdimního vaření. Já k tomu doporučuji pustit si i kapelu Jelen, hlavně ty první dvě nadupané písně, které vás ráno pěkně dostanou do rytmu.

Dobré ráno 10.9.2014 - podzimní recepty - ovesná kaše recept

První vstup – ovesná kaše s mletými semínky, ořechy a hruškou

dr-10-9-2014-celer-recDobré ráno 10.9.2014 - podzimní recepty - celerový krém

Druhý vstup – celerový krém s olejem z černého kmínu

dr-10-9-2014-celer-recDobré ráno 10.9.2014 - podzimní recepty - rizoto z dýně Hokkaido recept

Třetí vstup – dýňové rizoto

dr-10-9-2014-celer-recDobré ráno 10.9.2014 - podzimní recepty - koule ze semínek a ořechů recept

Čtvrtý vstup – kuličky z mletých semen a ořechů a mandlové kuličky

dr-10-9-2014-celer-recDobré ráno 10.9.2014 - podzimní recepty - závěrečné zhodnocení

Pátý vstup – souhrn

Mohlo by vás zajímat:
Paštika ovoněná jablíčkyDomácí paštika s jablky Celerová remuláda - surovinyCelerová remuláda Julie Child Šípková marmeládaŠípková marmeláda

2 komentářů k Středa v Dobrém ránu

  • Jitko, můj vtipkující muž by řekl, že máte správnou metodiku :-) Bez legrace, jste milá, děkuji za tu pochvalu!

  • avatar Jitka

    Dobrý den, Věro, musím Vám říct, že jsem Vás nikdy předtím naživo neviděla. A byla jsem nadšená! Chápu, že jste byla předtím nervózní, ale nebylo proč. Máte lepší vyjadřovací projev než novináři, skvělou slovní zásobu, působíte uvolněně a především máte co říct – říkáte fakta. A to nejsem vůči moderátorům předpojatá (vystudovala jsem žurnalistku). A poslední věc – děsně Vám to sluší! :))
    Jitka

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>