Neobejdeme se bez něj žádný rok. Nakřápnutí v zimě, jako když jej najdeme. Tady je sirup z květů černého bezu jak jej dělám já a moje tipy na to, co funguje, aby celou zimu vydržel.
|
||||
Neobejdeme se bez něj žádný rok. Nakřápnutí v zimě, jako když jej najdeme. Tady je sirup z květů černého bezu jak jej dělám já a moje tipy na to, co funguje, aby celou zimu vydržel. Dělám bublaninu pokaždé jinak. Sázím suroviny od oka a proto taky nemůže být nikdy stejná. Nejhorší je ta suchá. Hledala jsem nejvláčnější variantu, abych si ji mohla jednou provždy zapsat. A našla. Běžím si ji sem honem blognout. Přestože je česká buchtová a knedlíková klasika stálicí v našem letním ovocném jídelníčku, aspoň jednou za léto se hodí odskočit si na osvěžení k evropským sousedům. Příkladné italské semifreddo jste už jistě někde ochutnali, tak si ho pojďte vyrobit i doma! A bude taky pěna, jahodová. Bezovka je naše červnová hitovka. Je tím nejjednodušším příkladem, jak elegantně se pramenitá voda za pár vteřin změní v limonádu. Můžou se člověku sbíhat sliny, když mixuje jídlo pro batole? Jasně, můžou! To když si prcek smlsne na brokolicovém pyré a vy si k tomu stejnému přidáte ještě česnek a správně křupavý kozí sýr. S pusou plnou bylinkové máčky olizuji lžíci a vyťukávám do klávesnice, že neznám lepší zapečený hrnec zeleniny, než je tento. Na běžné francouzské brambory po tomto jídle můžete zapomenout. Poslední měsíce na sobě pozoruji, že psaní do tisku generuje závislost podobnou té internetové a taky podporuje fakt, že svůj blog zanedbávám. Za celé jaro jsem se tady vymáčkla jen dvakrát a léto zatím úspěšně ignoruji. V kuchyni mi přitom už dávno propukla ovocná mánie. Je na čase se o jeden borůvkový skvost s vámi podělit. To je zlaté posvícení, to je zlatá neděle, máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně. Bude jeden králík stačit k nápravě mé (ne)masné reputace? Uděláme si ho lehce pro francouzsku a těžce zeleninově. Zahrady (a zelné trhy) právě teď chrlí rajčata a cukety po kilech. Až jich budete mít dost, pořiďte jim králičí společnost! Už jste si letos dali meruňkové knedle? Pěkně s tvarohem, hromadou cukru a polité máslem? Ještě ne? Tak to si pospěšte. Nezbývá moc času, než ze stromu spadne poslední meruňka. Poctivou českou knedlíkovou bombu jednou za rok nelze přece vynechat! |
||||
© 2025 Věra Strnadová Chcete-li převzít či šířit dále obsah tohoto webu pro výdělečné účely, napište mi a vyžádejte si prosím předem můj souhlas. Všechna doporučení v článcích uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury. Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s případnou nemocí. Aplikace uvedených rad záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků, bylinek a jídla doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem. Powered by WordPress & Atahualpa |
Právě probíráme