Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Bezovka

Bezovka - domácí limonáda

Bezovka je naše červnová hitovka. Je tím nejjednodušším příkladem, jak elegantně se pramenitá voda za pár vteřin změní v limonádu.

O bezovce jsem poprvé četla v bylinkářské knížce pro děti a maminky. Rok co rok dělám bezinkový sirup, ale bezovou květovou vodu jsem vyzkoušela teprve před rokem. Celý červen jsem pak vrněla blahem nad exkluzivní limčou, co nadělá parádu i na pohled.

Jak na to…

Stačí, když do vaší oblíbené pitné vody naládujete pár trsů s květy bezinek – sbírejte nejlépe trsy s nerozvinutými květy, které předem omyjete. Přidáte na kolečka nakrájený citron (samozřejmě s chemicky neošetřenou kůrou) a osladíte podle chuti, třeba bezinkovým sirupem, že ano 😉 Netřepat, promíchat. Já do bezovky přidávám ještě bonus v podobě plátků pomeranče a když se mi chce i oku lahodící kvítky sedmikrásek. Podávat se sítkem doporučeno!

Bezovka - domácí limonáda

Pro květy vyražte právě teď a na místo, kam se auta nedostanou. Tady na jižní Moravě nejčastěji rostou u polních cest a kolem cyklostezek vedoucích vinicemi.

Utkvěla mi v paměti poučka z knihy o Feng Šuej, že bezové květy označují místa s nevyváženou energií. Vlastimil Žert však ve svých vědeckých pokusech dokládá, že o nevyvážené energii v určitých místech svědčí spíše anomálie v růstu stromů a keřů. Takže pokrouceným keřům se prosím pěkně vyhněte 😉

Bezové květy obsahují VITAMÍNY A, C a skupinu B, flavonoidy, rutin – zpevňuje cévní stěny, třísloviny, organické kyseliny, minerály a cukry. Odvar z květů je potopudný a močopudný, navíc ochlazuje, proto je vhodný jej podávat při horečce.

Malé konzumační pozor!

Bezovkou z rozvinutých květů si dávkujete také pyl a ten může být zkázou pro alergiky. S její konzumací to moc nepřehánějte, ani když alergičtí nejste. Já si letos vyzkoušela, že po půl litru limonády na ex mi vodnatí nos a průdušky se zmítají kašlem.

Když pak bude po bezu, sáhněte pro mátu a zkuste limču mátovou.

Mohlo by vás zajímat:
Sirup z květů černého bezuBezinkový sirup z květů Bezinkový sirup z plodůBezinkový sirup z plodů Třešňová bublaninaNejvláčnější třešňová bublanina

6 komentářů k Bezovka

  • Ahoj Maruško, ano pamatuji se :-) Na blogu jej nemám, ale mrkni sem http://unasnakopecku.blogspot.cz/2014/05/domaci-bezinkova-limonada.html

  • avatar Maruška

    Věruško, zdravím, známe se z Bohyní z prvního ročníku. Máš prosím recept na tu limonádu z bezu s kvasnicemi, co dělá tvoje maminka? Díky

  • Vendula a Vláďa: bezovou sodovku dělá moje máma – s kvasnicemi, protože ty udělají bublinky hned, za oknem jsem ještě nezkoušela, zkusíme. Je to taky moc fajn pití. Já akorát nejspíš pokrátím množství cukru 😉

  • avatar Vláďa

    Každý rok se těším na jaro na bezovou limonádu. Dělám jí jako Vendula, jen přidám hrášek kvasnic. V

  • avatar Miri

    Zdravím všechny. Limonádu znám už velmi dlouho, dělávala jí už moje prababička takže je limonáda známá přez sto let. Tedy co já vím. Jen se trochu pozapomělo. Dřív se jen při výrobě trochu přislazovala medem a kdo má možnost tak dva tři listy máty. Každý rok jí vyzunknu cca 50 litrů dokud jen z čeho vyrábět. Tak to zkuste a nechte si chutnat.

  • avatar Vendula

    A zkoušela jste bezovou sodovku? Poměry: 6 větších květů bezu, 3 litry zchladlé převařené vody, 20 – 30 dkg cukru, 2 citrony. Vše dám do jedné zavařovačky a nechám za oknem dva tři dny, dle množství slunce (čím víc slunka a tepla, tím rychleji nápoj zkvasí a je z toho výborná bublinková sodovka). Párkrát za den promíchám.
    Pak přechovávám v lednici a dle chuti ředím vodou.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>