Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Salát s čekankou, hruškou a praženou slunečnicí

Salát s čekankou, hruškou a praženou slunečnicí

Ideální příloha k vepřovému kolenu. Nevtipkuji. Čekanka umí pomoct s trávením tučných jídel, ale daleko víc se mi líbí jako lehký salátový oběd. A když ji správně koupíte a připravíte, nemusí být vůbec hořká.

V lidovém léčitelství se používá kořen, list i květ planě rostoucí čekanky obecné. To je prababička ČEKANKY SALÁTOVÉ, kterou vídáte ve formě puků v regálech našich obchodů. Správně byste tedy měli v regále nejdříve spatřit černou fólii a pod ní naskládané puky. Světlo totiž čekanku snadno znehodnocuje. Díky tmě si čekanka zachovává jemnou chuť a téměř nulovou hořkost. Při delším pobytu NA SVĚTLE čekanka hořkne a také platí čím je list zelenější, tím bude více hořký.

Jak nakoupit správnou čekanku

Při  nákupu sahejte nejlépe po čekankách odspodu, berte ty nejvíce schované, ju 😉 Já si ověřila, že ani čekanka vystavená regálovému světlu (tipuji tak den, dva) nemusí být marná. Lehce nahořklá chuť může salát dobře doplnit a budete-li respektovat následující DVĚ PRAVIDLA, dopadne to (téměř) vždy dobře:

  • vrchní příliš zelené listy odstraňte a spodek čekanky do véčka odřízněte viz. foto níže u receptu
  • listy ponořte na pět deset minut do studené vody (já je tam nechám i čtvrt hoďky) – zjemní, ožijí a jakoby ztratí případnou zbývající hořkost

 

Čekanka neoplývá žádným zázračným obsahem vitamínů, její bonus je jinde. Působí totiž DETOXIKAČNĚ, při trávení v tenkém střevě na sebe dokáže vázat těžké kovy. Dále prý zabraňuje nadměrnému ukládání tukových složek v našem organismu. To se nám líbí, což?

Hrušky

Salát s čekankou, hruškou a praženou slunečnicí

porce pro dva dospěláky

  • dva čekankové puky
  • jedna hruška
  • 15 g slunečnicových semen
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžička balsamikového octa
  • 25 ml panenského řepkového oleje
  • sůl

Salát s čekankou, hruškou a praženou slunečnicí

Čekankám do véčka vyřízněte spodek – instrukce na fotce – a oddělte jednotlivé lístky, které ponořte na pět minut do lázně se studenou vodou – vzpamatují se a ožijí.
Pak je osušte a povozte v odstředivce na salát. Nemáte-li, zabalte je do utěrky a zamávejte s nimi nad hlavou. Účelem je, dostat z listů přebytečnou vodu pryč.

Naříznuté čekankové puky

Na dno mísy dejte ocet, med a sůl. Vezměte metličku (více se hodí spirálová) a šlehejte, až se vše pěkně spojí. Tenkým pramínkem zašlehávejte olej, až vznikne hladká emulze.

Na rozpálené pánvi (nejlépe litinové) orestujte slunečnicová semena. Trvá to chvíli a dejte pozor, ať je nespálíte. Orestovaná semínka se krásně rozvoní.

Na emulzi naskládejte listy čekanky. Rukama salát pečlivě promíchejte tak, aby se každý lístek dobře v zálivce obalil. Pak přidejte kousky hrušky (část nakrájejte zdobně na měsíčky) a nasypte semínka.

Na parapetu mi ještě teď (konec října) kvetou jahody o sto šest, kvítek je pěkná dekorace, k jídlu si jej ale raději nedávejte. Nejsem si jistá, jestli i jahodový květ může být dobrý.

Mohlo by vás zajímat:
Pomazánka z avokáda a cuketyRaw pomazánka z avokáda a cukety Topinamburový salátTopinamburový salát a dýňová polévka Salát z pečené dýně s polníčkem, semínky a fetouSalát z pečené dýně s polníčkem a fetou

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>