Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Polenta v Apetitu a její mandlový koláč

Polenta v Apetitu - Veruska

Chci se s vámi podělit o polentový koláč, co jsem jej nestihla před uzávěrkou článku vyzkoušet. Je famózní.

Polentu mám ráda především jako vláčnou kaši. Vyladila jsem si ji pro recept s křupavou slaninou a ovíněnou kořenovou zeleninou, co se mi nepovedl vyfotit. Použít ji nasladko jinak, než na kaši, mě samotnou nenapadlo.

Hledala jsem inspiraci ke článku a u Nigelly Lawson našla recept na citrónový koláč s polentou. Bez mouky a s mandlemi. To mě lákalo. Článek už byl u editorky, než jsem koláč stihla vyzkoušet. Upekla jsem jej jednou a pak ještě několikrát. Je to NĚCO, co si nemůžu nechat pro sebe.

Vláčně a bez lepku

Neznám moc pečených dobrot bez lepku, kde by nebyla potřeba bezlepková mouka. Vlastně jsem doteď neznala žádnou. Původní recept prošel mojí úpravou (jak jinak, že ano) a upřímně jsem vůbec nečekala, že bych z trouby po chvíli mohla vytáhnout takový trhák.

Mandlový koláč s polentou

Mandlový koláč s polentou je vláčný, uvnitř lehce křupavý a těžce citrónově návykový. Až jej budete servírovat, odolejte naléhavým prosbám o recept a pošlete zájemce ke mně na blog. Já vám za to slíbím, že až příště příjdu na další takovou senzaci, podělím se o ni zase tady. Platí?

Podávala jsem jej jednou zdobený kandovaným zázvorem a podruhé byl se srdíčky k Valentýnu. Tatínek byl potěšen a koláč pak skoro celý snědla odpolední Pilná návštěva. Tak tady je ten recept, milí přátelé :)

Mandlový koláč s polentou k Valentýnu

Originál k vidění na stránkách Nigelly, já jej aplikovala následovně:

Na dortovou otvírací formu o průměru 23 cm potřebujete 200 g rozpuštěného másla, 150 g cukru krupice, 160-180 g mletých mandlí, 100 g polenty (instantní a jemná) – můžete nahradit i kukuřičnou moukou, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 3 vejce, 1 citron, moučkový cukr.

Postupujte takto:

  • Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně 160), formu vytřete máslem a vysypte krupičkou.
  • Cukr vyšlehejte s máslem, pak přidávejte postupně vejce po vejci a vždy pečlivě prošlehejte, aby se vejce spojilo s hmotou.
  • V samostatné míse smíchejte mandle, polentu, prášek do pečiva a kůru nastrouhanou z citronu. Sypkou směs postupně zapracujte do tekuté.
  • Těsto nalijte do formy a dejte do trouby. Horkovzdušně mi pečení trvá asi 20 minut – upečený koláč poznáte tak, že zapíchnutá špejle vyjde z těsta suchá.
  • Mezitím vymačkejte šťávu z citronu a smíchejte ji s moučkovým cukrem v množství dle chuti – vznikne sirup.
  • Hotový koláč vytáhněte z trouby a nechte ve formě. Propíchejte špejlí hojně povrch koláče a nechte chvíli chládnout. Pak lžičkou nanášejte na povrch citronový sirup tak, aby se do koláče vsákl a koláč nechte až do úplného vychládnutí ve formě.
  • Pak formu otevřete, koláč nazdobte dle libosti a podávejte.
* Co už vyšlo v Apetitu aneb Surovina po surovině *
Mohlo by Vás zajímat:
Věruška a červená řepa v Dobrém ránu 9.2.2016Červená řepa s uzeným lososem na listovém těstě v Dobrém ránu Pomazánka ze sušených rajčat a semínekPomazánka ze sušených rajčat a kešu Mořský vlk podle Mánka

16 komentářů k Polenta v Apetitu a její mandlový koláč

  • Jasně, instantní polenta je ok.

  • avatar Bohousx

    Koupil jsem instantní polentu ze které se dělá kaše. Může se také použít na koláč, nebo to musí být mouka? Díky

  • Magdaleno, to mě těší. S odstupem času bych dneska do koláče dala místo třtinového cukru palmový nebo kokosový a moučkový cukr vypustila úplně. To ten můj sklon snížit glykemický index, co to jde :-) Ale jinak ten koláč mám taky moc ráda.

  • avatar Magdalena

    S odstupem času musím napsat, že žádný jin recept mě ještě takhle nenadchnul, jako tento polentový koláč.. nic jsem ještě tolikrát nepekla… :) Zatím u mě pořád vede:)

  • avatar Lenka

    Tak jsem koláč včera pekla a musím říc, že jsem z té chuti trošku na rozpacích. Nevím, jestli to dělají mandle (když jsem je chutnala zvlášť, tak jsem ale nic necítila), nebo jestli o dělá ta polenta, ale má takovou zvláštně štiplavou pachuť a na jazyku mi zůstává i přemíra toho másla. Donesla jsem ochutnat do práce a jsem zvědavá, co na to návštěva…

  • avatar Lenka

    Moc děkuji za odpověď. Budu dělat koláč pro kamarádky, takže bych je nechtěla nějak přecpávat. Jsem na něj strašně zvědavá. Normálně bych nad receptem ohrnula nos (podle ingrediencí), ale jak jste ho vychválila, tak mě to nakoplo vyzkoušet. Dám vědět, jak dopadnul.

  • Lebkou,nebojte klapne to a není nijak vyrazně těžký.

  • avatar Lenka

    Ve čtvrtek se chci na koláč vrhnout.V mrazáku odpočívá citronová a broskvová zmrzlina-ta k tomu bude bezvadně pasovat. Jen mám jeden dotaz k množství másla-není ho moc? Vím,že ho máte vyzkoušený,ale nějak mám z toho množství strach,aby nebyl hodně sytý a těžký. Děkuji za odpověď.

  • avatar Vendy

    Koláč je úžasný, pasovala jsem ho na narozeninový dort a moc si na něm pochutnávám. Citronová poleva mu dává skvělou korunu. Mňam.
    Normálně kupuju taky polentu v DM, ale na vaše rady jsem zakoupila jinde :)

  • avatar Magdalena

    Takže investice do tohoto koláče stála za to! Na 2x koupená polenta, na 2x mandle (jelikož první dávku jsme snědla) a ještě dortová forma, neb jsem se v prosinci stěhovala a doposud jsem žádnou neměla:) Ale opravdu super rychlé a úžasně chutné! :)

  • Na opékání klidně obě. K pečení jen instantní, aby polenta stihla změknout. Tak ať se koláč povede!

  • avatar Magdalena

    Děkuju za radu, už mám koupenou tedy tu instantní … a která je vhodná tedy na opékání, apod.?

  • Hedviko, taky jsme měli křupavou verzi, no nakonec se snědla :) Jasně, pokud není instantní polenta, poslouží dobře i kukuřičná mouka. Určitě to zkuste znovu, ten koláč za to stojí :)

  • avatar Hedvika

    Tak presne tohle se mi o vikendu stalo, upekla jsem kolac z polenty od alnatury. A ted jsem sem chtela napsat, jak jsem to pokazila a koukam, ze uz to tu je. Ja si rikala, ze to asi nebude to prave, kdyz neni instantni… Takze muj kolac dost krupe a taky se mi zda, ze se maslo nejak nezvladlo do te polenty vstrebat, takze vysledek je mastny a krupavy kolacek. Jinak muzu rict, ze tusim, ze kdybych pouzila spravnou polentu, ze je kolac neodolatelny… Mela jsem asi sahnout spis po kukuricne mouce.. Kdyz ja zrovna chtela zkusit tu polentu!!!

  • Magdaleno, já to v článku nemohla zmínit, ale právě polenta z dm je hodně hrubá a do koláče se vůbec nehodí. Zkoušela jsem to a ona nestihne v koláči za krátkou dobu pečení změknout a výsledek je dost křupavý, dá se, ale není to ono. Když už ji máte, zkuste z ní kaši, dlouho ji vařte a míchejte, změkne a bude to fajn. A jestli chcete vyzkoušet koláč, kupte jemnou instantní polentu od CountryLife nebo Biolinie – obojí ve zdravé výživě. Ať chutná!

  • avatar Magdalena

    Hned po přečtení článku v Apetitu jsem se tak pro polentu nadchla, že ještě s časopisem pod paží jsem si koupila Alnatura polentu v dorgerii DM, ale není instantní .. tak to asi na tento recept moc nepůjde, že? Díky.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>