Lovím v archivu a přemýšlím. Psát raději sladce ovocně, slaně po italsku nebo pálivě orientálně? A co třeba zářijově na oranžovo? O dýni v příkrmech už řeč byla. Teď se koukneme, kterak obyčejné pohoštění oranžová síla povýší na luxusní párty. A nepůjde jen o barvu!
Je září, Měsíc biopotravin a taky čas dýní. Na kompostu bují už od srpna (ty dýně) a na trzích je najdete právě nyní (biopotraviny i dýně). Jsou malé i velké, oranžové i zelené a při přípravě je nemusíte loupat. Jmenují se dýně Hokkaido a v kuchyni s nimi dokážete zázraky. Hodí se do buchet, koláčů, na rizoto či k masu. Jsou skvělé pečené a batolata je rádi jako pyré. Jejich pěstování zvládne dítě školou povinné a s jednoduchou přípravou na stole nadělá hodně parády.
Podle orientální medicíny má dýně příznivé účinky pro okruh sleziny, slinivky břišní a žaludku. Obsahuje provitamin A, vitamin C, B, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, hořčík a železo. V semínkách nalezneme velmi prospěšný zinek.
Dobře uskladněná dýně vydrží celou zimu. Ideální pro jejich skladování je suchý prostor s teplotou kolem 15 stupňů Celsia. Takže prosím žádné sklepy! Volte raději chodby a předsíně. Dýni můžete taky nakrájet na kostky a šupnout do mrazáku.
Následující receptura obohatí jídelníček váš i vašeho prcka, s klidem a uvážlivým užitím soli a šalotky ji doporučím od roku a půl věku.
Dip z dýně Hokkaido
bezlepkové, vhodné pro děti od 19. měsíců
Suroviny:
300 g dýně Hokkaido, 100 ml vody, 50 g kozího sýra, 1 šalotka, sůl, čerstvý tymián
- Dýni omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte na mírnějším plameni asi 10 minut, až dýně změkne a voda se téměř vypaří.
- Měkkou dýni přemístěte do hlubší misky, přidejte na kostky nakrájený kozí sýr a ručním mixérem nebo v robotu dokonale rozmixujte. Osolte, přidejte na drobné kostičky nakrájenou šalotku a čerstvý tymián dle chuti.
Mohlo by vás zajímat:
Cuketové a kořenové pyré | Topinamburový salát a dýňová polévka | Buchta pro Krtečka |
---|
Právě probíráme