Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Mrkvové cupcakes se šafránovým krémem


Cupcakes s mrkví, šafránem a konopím

Bezlepkové, vláčné a vůbec první, které jsem kdy pekla. Cupcakes jsem neměla ráda, až jednou…

… jsem jeden ochutnala. Asi tušíte, že nebyl jen tak obyčejný. Byl z rýžové mouky s jahodovým džemem, hutnou krémovou čepicí, zdobený malinami a byl čistý. Rozumějte CHUŤOVĚ ČISTÝ (předpokládám, že ta další čistota se bere samo sebou).
Žádné náhražky ani vynucené dodatky, prostě čistý. Nula zářivých potravinářských barev, žádná potahovací hmota, cukru tak akorát a korpus vyladěný do detailu.
Toho dne jsem se rozhodla, že takový kousek chci umět i ve své kuchyni.

A tak jsem se inspirovala u Future Sailors a vyladila vlastní recept. Nedbaje desítek zaručeně nejlepších cupcake receptů na netu a nedbaje štíhlé linie, protože upřímně, mascarpone s máslem je tučný mazec.
A pak tu taky máme cukrové zlo, že ano.
Jenže řídíte-li se heslem všeho s mírou, pak vám jeden takový kousek nemůže uškodit.
Pakliže nebudete tohle spásat  každičký den 😉
A to je zkouška!

Mrkvový cupcake se šafránovým krémem

Pevné vůle samozřejmě :-)
Mohla jsem si třeba místo živočišných produktů pohrát s kešu pastou, ale v tomto případě mi to nějak nesedí.
A klidně vám tu napíšu, že rozumně zdravě je celý tenhle cupcake naprosto v pořádku.

Rýže s mandlemi místo bílé pšenice je bezlepková varianta, ale klidně si zkuste i VERZI S LEPKEM. Ovšem s úctou ke svému zažívacímu traktu volte mouku špaldovou nebo například ječnou.
Mrkev v těstě zaručuje VLÁČNOST, která není pro cupcakes typická. Ostatně právě pro suchý základ originálního amerického cupcake došlo na bohaté krémové čepice.
Takže v tomto případě není toho krému potřeba zase tolik.

Tento kousek jsem sestavila speciálně pro Dobré ráno ČT2, kde šlo o šafránové recepty.
Proto ten šafrán v krému.
Ano, lze to i bez něj. Vanilkový krém sám o sobě je taky pecka. Ovšem chci vám říct, že …

… ŠAFRÁN

je luxusní záležitost s uhrančivou oranžovou barvou v suchém stavu
co po rozmočení v teplé tekutině přechází do sytě žluté.
Šafrán jsou blizny crocus sativus a v kuchyni nefunguje zdaleka jen jako barvivo.
Šafrán je údajně bohatý na vitamín B12.

Šafrán setý
Ájurvéda jeho chuť klasifikuje jako hořkou, sladkou a pálivou. Pro tělo je chladivý.
Oživuje metabolismus, vyživuje slezinu a játra a snižuje horkost Pitty.
Janča a Zentrich v herbáři uvádí,
že šafrán lze použít na zažívání a močové cesty a dokonce je prý součástí švédských kapek.
Tudíž je to záležitost veskrze zajímavá co do barvy, účinků i chuti.

Ptáte-li se, z čeho je ten ŠEDOZELENÝ krémový čepeček na cupcakes, pak vězte, že z konopného proteinu.
Rostlinné bílkoviny v buchtě. No teda!

Mrkvové cupcakes se šafránovým krémem

9 kusů

  • 100 g rýžové mouky (nebo 50 g mandlové a 50 g rýžové)
  • 100 g jemně strouhané mrkve
  • 100 ml olivového oleje
  • 90 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • sůl
  • špetka šafránových blizen
  • krém: mascarpone pokojové teploty, máslo pokojové teploty, vanilkový cukr
  • zdobení: ovoce a citrónová či pomerančová kůra
  1. Připravte si formu (na muffiny) a do ní košíčky. Troubu předehřejte na 180 stupňů (160 horkovzduch).
  2. Šafrán promněte mezi prsty a namočte do dvou lžic teplé vody.
  3. V míse metlou vyšlehejte cukr s olejem. Přidejte žloutky. Prošlehejte. Vezměte stěrku, vmíchejte mouku. Pak vmíchejte mrkev.
  4. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu. Sníh krouživě zapracujte do těsta.
  5. Plňte košíčky centimetr pod okraj. Pečte zhruba 15 minut a pak nechejte zcela vychladnout.
  6. Do mascarpone o pokojové teploty zašlehejte vanilkový cukr (množství dle zvážení) a máslo pokojové teploty (po plátcích, ať si můžete hustotu regulovat). Zdobícím sáčkem tvořte krémové čepičky na cupcakes.
  7. Dozdobte strouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůrou (chemicky neošetřené jsou žádoucí) a případně i čerstvým ovocem.
Mrkvové cupcakes se šafránovým krémem
Mohlo by vás zajímat:
Marinované žampiony s medvědím česnekemMarinované žampiony
s medvědím česnekem
Moderátoři přejí k svátku - Dobré ráno 8. října 2015Smoothies v Dobrém ránu
Velikonoční perníkVelikonoční perník

5 komentářů k Mrkvové cupcakes se šafránovým krémem

  • Hedviko ano, i s vodou, ve které se máčel :-)

  • avatar Hedvika

    Chci se zeptat na ten šafrán v krému, dává se tam i s tou vodou, ve které se máčel nebo ne? V receptu se o tom nepíše nic.. :-) děkuji moc

  • avatar Jan

    z mrkve varim super polevku jak je tahle.

  • Líbo skvělý postřeh! To jsem prostě já, mrkvové cupcakes bez mrkve :-))) Opraveno, mrkev přijde po mouce a rozhodně před sněhem z bílků. Paráda, takhle funguje fantazie v kuchyni.. lze generovat, nahrazovat, vymýšlet do nekonečna. A to je pecka!

  • avatar Líba

    A kdy tam dáváte tu mrkev? V popisu receptu jste na ni nějak zapomněla. Předpokládám, že po mouce, nebo před ní? Připomíná mi to mrkvovou bábovku, asi to bude podobné. S rýžovou moukou místo klasické. A místo cukru by mohly být rozinky :-) A bez té bomby nahoře. No asi to už bude jiný moučník, zdravější, ale každopádně jsem si na něj zase vzpomněla, takže díky.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>