Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Mám chuť psát o emocích v jídle

Chleba od Maryny

O tom, že na talíři se odráží láska, radost, napětí i strach. Emoce jsou energie a energie je všude.

Článek jsem psala pro březnový KAM. Čistě ze známosti a zadarmo. Z radosti a s láskou. Proto jej neotisknou a proto jej můžu publikovat tady v mnohem bohatější verzi. A to je dobře. Vše je k něčemu dobré.

Pusinky ze Sem Tam s láskou

Baví mě pozorovat, jak různorodé mohou být výsledky tvořené dle jednoho konkrétního receptu. Stejné jídlo může chutnat pokaždé trošku jinak, přestože jde pořád o jeden nezměněný postup na tom stejném místě. Jsem si jistá, že v každém jídle je navíc to, co tam nevědomky vkládáme.. emoce, energie, náš otisk. Proto je tak opojné ochutnávat to samé z různých zdrojů nebo péct doma stále dokola ten samý koláč. A skousnout výsledek pokaždé s lehce odlišnout chutí.

Mám-li být brněnsky konkrétní, pak zkuste chleba od Maryny (Laskominy od Maryny, Slovákova 8) s dávkou síly, radosti a odhodlání a občas taky únavy nebo ten od Honzy Šmikmátora (Pekařův chlebař, ke koupi ve Veselé Vačici) plný uvolnění, seberealizace a poznání.

V restauracích pak samozřejmě vstupuje do hry prostředí i personál a čím víc faktorů, tím zajímavější proudy. Zkuste si zajít na něco malého do Sem Tam s láskou (Tábor 36). Už jen podle názvu lze tušit co tu pocítíte nejvíc. A pak si kupte topinambury z ekofarmy Pospíšilových (na badeko.cz nebo ve zdravých výživách).

Tato slunečnice je kořenovka, jejíž sezóna je až do března. Je ceněná pro obsah draslíku, železa, fosforu, vitamínů skupiny B a zejména inulinu – snižuje hladinu krevního cukru. Je fajn na trávení, ochranu jater a ledvin, krevní tlak a prý působí i antistresově a detoxikačně. Ke konci zimy ideál. Ty od Pospíšilů si nesou zemitost, tíhu práce a zároveň křupavou lehkost bytí. Jsou dokonalé jen tak nastrouhané syrové, s restovaným slunečnicovým semínkem, jablečným octem a olejem z lískových oříšků.

Tak ať chutná!

Topinambury

Šlo o pouhých 1500 znaků a nešlo se do toho vejít. Sama zírám, jak jsem od emocí v chlebu přešla k topinamburům a nemohla si odpustit dotknout se sezóny a zůstat na poli zdraví. Prostě to tak vyšlo. Bůhví proč.

A Bůhví, že bych tam s radostí vecpala ještě Bistro Babinsky na Špilberku a jejich neutuchající zvídavost a touhu po pikantních kombinacích, taky trattorii Castelana, kde vás – když půjdete kolem – smete vlna italského elánu, nadšení a radosti až na kost, taky Čočkův biojarmark, co vtipem a škálou regionálních surovin obohacuje všední farmářské bedýnkování, taky čerstvost a klídek Moře v Brně, co k naší škodě v Brně končí. Těch míst je víc a tohle nemá být jejich výčet. Jen drobné zamyšlení. Doplňte si sami, kde rádi nakupujete a vnímejte, jaké emoce či energie tam proudí. Pomůže vám to zachytit kouzlo okamžiku a  zastavit na chvíli ten proud, co nás každým okamžikem kamsi stále táhne.
A takové zastavení je moc fajn.

Mohlo by vás zajímat:
Jablečný koláč s datlovou pastouJablečný koláč s datlovou pastou Moderátoři přejí k svátku - Dobré ráno 8. října 2015Hovězí guláš po burgundsku Hovězí guláš po burgundskuVelikonoční perník

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>