Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Lilek v Apetitu

Apetit 07/2012 - lilek

Fialovou nádheru jsem si vzala na mušku v červencovém Apetitu. Přiznávám, že jsem s touto zeleninou zpočátku docela bojovala.

Při slově lilek se mi automaticky vybaví hranice. Nejenom ty česko-slovenské, protože právě na Slovensku jsem s lilkem přišla vůbec poprvé do kontaktu, ale taky ty moje lidské. Lilek pro mě dost dlouho znamenal nepřekonatelnou hranici, hádáte správně… odporu samozřejmě. Nemohla jsem tuhle fialovou zeleninu vystát.

Ochutnat přepáleným tukem nasáklé lilkové kousky může zapřičinit nejeden žlučníkový záchvat a dost dobře jste na tom po takové ochutnávce, jako jsem byla já. Jenže hranice jsou od toho, aby se překračovaly a za tu odvahu to zkusit si pak třeba můžete gratulovat.

Takže směle do toho, lilek nekouše a když jej řádně oprostíte od případné hořké šťávy, dá se z něj docela dobře LABUŽNICKY RADOVAT. Úplně jednoduše třeba s lilkovým kaviárem (recept v Apetitu) a nebo jej prostě jen nařízněte, jako na fotce a upečte naolejovaný v troubě. Budete mít chuť jej sníst hned jen tak okořeněný pepřem a s křupavým pečivem.

Lilek a lilková pomazánka

Možná pak dostanete chuť uvařit si svoji vlastní ratatouille. Mám jeden provensálský recept, v textu článku na něj nebylo místo, tak uvedu postup zde.

Ratatouille

Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte 1 kg cibule na kolečka a opékejte asi 15 minut doměkka. Cibuli přemístěte do cedníku, nechejte okapat a pánev vytřete kuchyňským ubrouskem.

3 červené kapie opalte nad plamenem do černa (až se utvoří puchýře), nechte vychládnout a opláchněte černou slupku pod studenou vodou. Zbavte semen, nakrájejte na kousky. Na pánvi opět rozehřejte olej, opečte na něm papriky 4 minuty doměkka. Dejte do cedníku a nechte okapat.

1 kg rajčat spařte horkou vodou (nechte 5 minut) a zchlaďte studenou. Pak je oloupejte a nakrájejte na na čtvrtky. Dejte na velikou hlubokou pánev, pokapejte olejem, přidejte bouquet garni z řapíku celeru a 2 bobkových listů a 9 prolisovaných stroužků česneku, sůl, pepř a špetku cukru. Zahřívejte 20 minut.

1,5 kg cuket a 500 g lilků pokrájíme na kostky. Na další pánvi je opečeme na oleji asi 8 minut a pak na papírových utěrkách osušíme.

Na pánvi na oleji opět zvlášť opečeme 8 minut lilky a dáme do cedníku, vymačkáme z nich přebytečný olej.
Zeleninu přidáme k rajčatům, přilijeme 150 ml vody, osolíme, opepříme. Pánev přiklopíme a směs dusíme za občasného míchání 20 minut. Odstraníme bouguet garni a vmícháme 6 natrhaných lístků bazalky.

Recept pochází ze Školy provensálské kuchyně.

V příštím čísle jsem se vyřádila na domácích zmrzlinách resp. nanucích a zmrzlých ovocných variacích, co k nim nepotřebujete zmrzlinovač. Tohle téma bylo děsně zábavné, hlavně pro mou dceru, coby milovnici zmrzlin ve všech podobách. Taky dojde na slibovaný článek pro těhule s recepty, co si klidně můžou vychutnat všichni. Stay tuned 😉

* Co už vyšlo v Apetitu aneb Surovina po surovině *
Mohlo by vás zajímat:
Tuřínový závinTuřínový závin Chřestový slaný koláčChřestový koláč Fialky, sedmikráskySaláty z jedlého trávníku

1 komentář k Lilek v Apetitu

  • Ahoj Věruško,

    lilek je trochu záludný, když s ním člověk nemá zkušenosti, může ho pěkně potrápit a výsledkem zklamat. Naopak, když někdo ví jak na něj, dokáže s ním divy!

    Osobně mi lilek nejvíc chutnal v lasagních, kde suploval těstoviny – byl předem pomoučený a osmažený a zapečený s rajčatovou omáčkou, posypaný parmazánem. Lahoda!

    Mnoho zdaru přeje
    Pipi

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>