Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Dvakrát jahodový dezert, krvavý a sexy

Jahodový dezert s ricottou

Taková jednoduchá hračička pro milovníky jahod. Jahody jsou prostě sexy a tady navíc vypadají jako pěkně krvavé maso, proč ne, když mají v zásobě i cenné železo. Takže posílám zamilovanou zásilku: po jednom od mléčné varianty a bezmléčné čokoládové.

Jahody jako lék?

Na netu se píše:

  • z našeho domácího ovoce mají jahody nejvyšší obsah manganu (dobrá funkce enzymů látkové výměny)
  • vysoký obsah kyseliny salicylové s protizánětlivými účinky pomáhá při artritidě
  • draslík a třísloviny přispívají k čištění organismu
  • železo blahodárně působí na ty, kteří trpí chudokrevností a poruchami krvetvorby
  • červená barviva antokyany, bohatá na karoten, pomáhají pleti vyrovnat se s volnými radikály a ultrafialovým zářením
  • až 90 % vody a řada přírodních kyselin pomáhají v boji s ledvinovými a močovými kaménky
  • mají také antibakteriální účinky
  • vysoký obsah zinku, který v těle reguluje sekreci hormonu testosteronu, může mít vliv na sexuální naladění

Jenom si to představte.. jahody v kombinaci s čokoládou, která údajně umí navodit pocit štěstí. Hmm… 😉

Když vám někdo posbírá, odstopkuje, omyje jahody a nakoupí suroviny, jsou tyhle dezerty rychlá pohoda. Ricottu volte opravdu kvalitní – koupíte v italských lahůdkách, fajn je i ricotta z prodejen Orrero a v případě nouze postačí i ta od firmy Italat, co ji mají v každém supermarketu.

Tu čokoládovou variantu ve výsledku klidně nechte bez kysané smetany, když neradi mléčné výrobky. Zato nešetřete na kvalitní čokoládě a nebojte se koření, bez něj by čokoládová rýže neměla šmrnc.

Jahody pro děti

Co se dětí týče, dezert s ricottou bych se nebála nabídnout prckovi, co dovršil 12 měsíců věku a vy už víte, že snáší dobře tvaroh i jahody. Nebo si to na dezertu prostě vyzkoušíte 😉 To platí i pro ten čokoládový.

Já přesně takové sladké chuťovky s oblibou servíruji i v zimě, pročež mám v mrazáku zásobu sáčků s různými druhy rozmačkaného a oslazeného ovoce. Ovoce pak jen pomalu rozmrazím v hrnci na plotně a v zimní variantě zahušťuji trochou škrobu kuzu. Výrobní postup dezertu je pak obdobný, jako u následující letní jahodové varianty.

Suroviny na jahodový dezert s ricottou

Jahodový dezert s ricottou a sušenkami

Podrtím oblíbené sušenky, celiak volí třeba bezlepkové kukuřičné piškoty. Drť přijde na dno misky. Druhou vrstvou budou jahody rozmačkané s moučkovým cukrem (ovoněným vanilkou). Třetí vrstvu tvoří ricotta smíchaná s moučkovým cukrem či medem a trochou mléka nebo syrovátky, aby nebyla tak hustá. Nahoru patří opět mačkané oslazené jahody. Zdobíme meduňkou a podáváme hned, nebo pak řádně vychlazené (sušenky naležením natáhnou vlhkost a budou krásně vláčné).

Jahodový dezert s ricottou

Čokoládová rýže s jahodami a kysanou smetanou

Čokoládová rýže s jahodami a kysanou smetanou

Na čtyři dezerty řádně propláchnu malý šálek (2 dcl) kulatozrnné rýže pod tekoucí vodou. Dám vařit do hrnce se 4 šálky vody a špetkou soli. Přivedu k varu, zmírním plamen a vařím mírně za občasného míchání do lepkavé, táhlé konzistence – jako na rizoto.
100 g 70% čokolády rozlámu do ohnivzdorné misky, postavím nad kastrol s vroucí vodou tak, aby se dno misky vody nedotýkalo a čokoládu pomalu rozpustím. Odstavím a vmíchám do čokolády hotovou rýži. Přidám sladidlo (med, cukr), špetku drcených kardamomových zrníček, špetku drcené sušené chilli papričky (nemusí být), špetku soli.
Dávkuji do skleniček, zdobím čerstvými jahodami, kopcem kysané smetany a lístkem máty, případně listem jahodníku (jedlé jsou listy měsíčních jahod).
Hned sním, ale vydrží (nedozdobené) v lednici několik dní.

Čokoládová rýže s jahodami a kysanou smetanou

No a pak tu máme jahody mačkané s mlékem, jahodové knedlíky, jahodovou omáčku, jahodový shake, jahody se šunkou, jahodovou zmrzku, jahodovou bublaninu a vůbec, užijte si celé to krátké jahodové období, jak vám nejlíp vyhovuje.

Mohlo by vás zajímat:
Jahodové semifreddoJahodové semifreddo Meruňkové knedlíkyCelozrnné meruňkové knedlíky Borůvkový koláč s vanilkovou omáčkou Borůvkový koláč s vanilkovou omáčkou

2 komentářů k Dvakrát jahodový dezert, krvavý a sexy

  • No jo, taky jsem o domácí ricottě už četla, ale ještě nezkoušela. Asi je na čase :) Už ji vidím, jak zdobí povrch jahodových knedlíků, těch bych se klidně ujedla k smrti. Díky za link!

  • Velmi pěkné, jen nějak mi pořád nezbývají jahody na jakýkoli jiný způsob, než ujídání rovnou z vaničky do pusy. Ale posnažím se, jestli se mi povede vyrazit na nějaký samosběr:)
    K té ricottě – nejjednodušší mi teď připadá udělat si ji doma sám, v běžných obchodech jsem lepší nepotkala a za 10 minut má člověk hotovo, nákup navíc zabere víc času. Považuju to za takový převrat, že to prostě musím poslat dál:) Ale možná nosím dříví do lesa a každý to už zná. http://foodandstyle.com/2011/08/31/homemade-ricotta/

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>