To je zlaté posvícení, to je zlatá neděle, máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně. Bude jeden králík stačit k nápravě mé (ne)masné reputace? Uděláme si ho lehce pro francouzsku a těžce zeleninově. Zahrady (a zelné trhy) právě teď chrlí rajčata a cukety po kilech. Až jich budete mít dost, pořiďte jim králičí společnost!
Původně měl náš přebytek rajčat a cuket vyřešit jistý francouzský koláč. Jenže cesty osudu jsou nevyzpytatelné. Kdesi zrovna měli v akci králíka. Přesněji, jeho nohy. Tak se ke slovu místo koláčové formy dostal hrnec a místo těsta těstoviny. K nedělnímu obědu pro velké i malé ideální.
Králík na rajčatech a cuketách
porce pro 2 osoby, bezlepkové, vhodné pro děti od 19. měsíců
Suroviny:
2 králičí stehna (celkem asi 550 g), 4 rajčata, 1 středně velká cibule, 1 stroužek česneku, 20 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 100 g mrkve, 300 g cukety, 1 bobkový list, asi 10 snítek čerstvého tymiánu, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky (pro celiaky pohankové), případně cukr a rajský protlak na dochucení
Nejdříve si připravte všechnu zeleninu. Rajčata na straně protější stopce lehce nařízněte do kříže a ponořte na několik minut do horké vody, poté slijte a dopřejte jim studenou sprchu. Pak je oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Cuketu omyjte a nakrájejte na kostičky. Očištěnou cibuli i česnek nakrájejte na kostičky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Králičí stehna očistěte, omyjte a potřete solí. Ve větším hrnci rozpalte máslo s olejem a stehna na něm krátce z obou stran osmahněte.
Pak maso vyjměte a do hrnce dejte cibuli. Za stálého míchání ji minutu smažte, přidejte cuketu a mrkev, opět krátce orestujte, promíchejte a přidejte rajčata. Promíchejte, osolte, případně opepřete (u verze pro děti pepř vynechte) a vsypte lžíci mouky. Promíchejte a vložte k zelenině stehna, bobkový list a tymián. Ztlumte plamen na mírný a pod poklicí duste za občasného promíchání 65 až 70 minut.
Ke konci pečení bude maso krásně měkké a šťavnaté. Pro výraznější chuť můžete zeleninu s omáčkou dochutit cukrem a rajským protlakem. Není to však nutné. Podávejte s těstovinami nebo s pečivem.
Jestli vás napadlo, že si recept ještě trošku zjednodušíte a rajčata prostě neoloupete, zadržte! Věnujte onomu loupání pár minut navíc. Odmění se vám v jemnosti chuti bez bodavých objektů, ve které se rajská slupka umí obratně proměnit. Až to zkusíte, loupání si zamilujete. Ostatně, Francouz by rajčatovou slupku v jídle taky nerad viděl.
Mohlo by vás zajímat:
Králičí polévka a ragú | Tři zimní polévky | Švédský jablečný koláč |
---|
Hedviko, na tak to je výhra! K tomu se nedá nic, než gratulovat, ne všechny maminky mají tak papavá miminka Těch 19. měsíců je pojistka, kvůli rajčatům, která by mohla dělat alergickou neplechu. Mějte se fajn!
Verusko, pisete „vhodne pro deti od 19.mesicu“… Musim konstatovat, ze moje rocni mimino se cpalo tak, az se ji delaly za usima boule. Dekuji za recept!
Králíka na tento způsob jsme měli nedávno, a ze zbytku pak bylo ještě rizoto Ono se to nabídlo samo, vesměs všechno máme z vlastních zdrojů i toho hlodavce
To je recept přesně podle mého gusta Králičí masíčko má prostě svůj šmrnc! Pěkné…
P.
Jasně, klidně kuře, ale králíka doporučuju, má takový jiný šmrnc
Tak to vypadá velmi chutně. Králíka nemám, ale s kuřetem by to taky mohlo fungovat