Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Kořeněné lívance za deset minut

Lívance do deseti minut

V sypkém stavu trpělivě vyčkávají v kuchyni na polici. Až přijde jejich okamžik, dělí vás už jen těch deset minut od momentu, kdy se zakousnete do prvního lívance.

Trik spočívá v mixu sypké části ingrediencí, která v klidu spočívá v dóze na lince s tekutou částí, co ji vytáhnete z lednice. Pakliže disponujete elementární zásobou surovin. Pár svižných POHYBŮ METLOU a těsto na lívance je připravené ke schůzce s pánví. Neexistuje nic, co tu už nebylo, takže ano, odkoukala jsem ten recept od Nigelly Lawson. Je to jediný recept z celé její obsáhlé kuchařky Nigella Express, který mě zaujal. Prostě to tam mám, že mi téměř vždy v kuchařce – ať je jak chce tlustá – sedí jeden, dva recepty a pak už nic. Když se ty jednotlivé kousky dají dohromady, je z toho zajímavý výcuc křížem krážem gastro světem :-)

Lívance za deset minut - sypká směs

Lívance skrz naskrz

Původnímu rozpisu jsem dodala SVĚŽEST KOŘENÍM, protože to je TÉMA. Onen kořeněný šmrnc posouvá recept (a nejen tenhle lívancový) do jiných dimenzí, směrem hlouběji tak, že vás to protká skrz naskrz. Vůní, chutí i následným pocitem. Ten lívancový lze zachytit jako nadýchaný obláček se zemitým lehce kořeněným obalem.
Takže je vlastně nezachytitelný 😉 Zkuste si to. Třeba i s moukou pohankovou, věřím, že to bude i tak fungovat.

Lívance do deseti minut

Kořeněné lívance za deset minut

Sypká část:

  • 2 šálky hladké špaldové mouky (nebo mix půl napůl špaldová a pšeničná)
  • 3 lžíce kypřícího prášku z vinného kamene
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru (tmavý třtinový)
  • mletá skořice
  • mletý hřebíček
  • volitelně mletý kardamom

Tekutá část na každý šálek sypké směsi:

  • 1 vejce
  • 1 šálek mléka
  • volitelně 1 lžíce rozpuštěného másla

Šálek sypké směsi smíchejte s tekutou částí a prošlehejte metlou dohladka – nebo použijte mixér.

Rozpalte pánev s tlustým dnem, či pánev na lívance.

Smažte lívanečky – jakmile se na povrchu začnou dělat bublinky, nechejte ještě chvíli smažit a pak lívanec otočte a dodělejte z druhé strany.

Množství vystačí na zhruba 15 lívanců.

Podávejte je s ovocným rozvarem – na fotce černý rybíz z mrazáku a s bohatou šlehačkovou čepicí. To se musí a je to taky zdravé. Jednou za čas 😉

Lívance za deset minut

Mohlo by vás zajímat:
Marinované žampiony s medvědím česnekemMarinované žampiony
s medvědím česnekem
Moderátoři přejí k svátku - Dobré ráno 8. října 2015Smoothies v Dobrém ránu
Velikonoční perníkVelikonoční perník

5 komentářů k Kořeněné lívance za deset minut

  • Pavlo, no jasně, že jsem to v receptu obrátila – 3 lžíce jsou kypřícího prášku a jedlé sody 2 lžičky. Po takové době od publikace a jste první, kdo se ozývá… upřímně děkuji za upozornění :-)

  • avatar Pavla Holubova

    Dobry den,opravdu jste pridavala 3 lzice sody? Prave jsem dosmazila a vse slo do koseChut jedle sody prebila vse

  • avatar Gabriela

    Děkuji za objasnění. Možná to zkusím pro srovnání. Ale to koření vyzkouším určitě.

  • Gábi, soda je tam pro více bublinek a tudíž více kypré lívance. Toť celá záhada :-) A jak sama víte, kypřící prášek stačí taky.

  • avatar Gabriela

    Zajímalo by mě, proč je v receptu soda. Kypřící prášek nestačí? Je to nějaká chemie o které nevím? Vždycky o tom přemýšlím, třeba mi tu záhadu objasníte. Lívance dělám podobně, ale vždycky jenom s práškem do pečiva (z vinného kamene).

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>