Opálené linecké se šípkovou a jeho bílá varianta, dýňové brownies, jáhlovo-kokosové kuličky s růžovým nádechem, rumový marcipán a Ivetina vánoční štola. Moje milé cukroví, jak jsem v neděli slíbila. Právě teď, právě tady.
1. Linecké
Nevěřili byste, co jedno těsto dokáže. Doprovodí čaj o páté, vykouzlí úsměv na tvářích dětí a zaručí obdiv u mužů. Vyzkoušeno! Lineckým můžete máloco pokazit. Já k němu beru do hry kromě pšenice i špaldu s pohankou, sirup a palmový tuk. S tímto a samozřejmě i s běžným lineckým slavím úspěchy po celý rok, u žen i mužů (především u toho svého). Připravte se, 3, 2, 1, teď. Začínáme.
Špaldovo-pohankové linecké
(vhodné pro děti od 13. měsíců)
Suroviny:
150 g celozrnné hladké špaldové mouky, 50 g hladké pohankové mouky, 100 g hladké bílé pšeničné mouky, 200 g tuku (použijte buď jen máslo, nebo namíchejte 100 g másla a 100 g palmového tuku), 100 g sirupu (pšeničný, agávový, rýžový), strouhaná kůra z 1 biocitronu, špetka strouhané kůry z biopomeranče (nemusí být), špetka drceného hřebíčku
- Smíchejte všechny mouky s kůrami a kořením.
- Přidejte sirup a studené máslo. Pokud použijete palmový tuk, nechejte jej s předstihem chvíli povolit na lince, vytažený z lednice je velmi tuhý a špatně se s ním pracuje. Vypracujte rychle (nesmí se spařit) kompaktní těsto, které zabalte do fólie a dejte do lednice odpočinout. Ideálně přes noc, ale stačí i hodina.
- Těsto chvíli před zahájením vykrajovací práce nechejte povolit mimo lednici. Je tužší, než běžné linecké a trošku hůře se s ním pracuje. Nebojte, to zvládnete!
- Pracovní plochu tradičně poprašte moukou, těsto rozdělte na poloviny – bude se s ním lépe pracovat. Půlku po půlce rozválejte na plát tlustý asi 3-5 mm. Jestli se vám v těstě při válení tvoří hodně praskliny, zformujte jej znovu do koule a chvíli promněte rukama. Tím povolí a válení půjde lépe. Pozor, abyste jej nerozpustili příliš! Nesmí být měkké a úplně lehce formovatelné.
- Pak už jen vykrajujte tvary dle libosti. Však to znáte 😉
- Pečte v troubě předehřáté na 160 stupňů Celsia. Plným tvarům stačí kolem 10 minut pobytu v troubě, tvary s otvorem uvnitř jsou hotové rychleji. Všimli jste si, že prvním dávkám trvá vždy pečení pomaleji, než všem dalším? Vivat minutkám!
- Hotové linecké nechte chviličku na plechu chládnout, pak jej přesuňte do krabice. Později slepujte marmeládou, ideálně šípkovou či rybízovou.
Od špaldy s pohankou nečekejte tradičně sluncem prozářené linecké. Tyhle květinky jsou díky nim lehce opálené. Chutnají však báječně a dokážou se blýsknout i v základu na koláč. Třeba jako tady. Dík za inspiraci patří Biokuchařce Hanky Zemanové.
Běžnější světlé linecké s uvedeným poměrem surovin funguje taky. Chcete-li, vyměňte špaldu s pohankou za pšenici a sirup za moučkový cukr.
2. Perníčky
Perníčky, co jsou vážně hned měkké pochází z Vánoční kuchařky Jany Florentýny. S perníkovým kořením od Sindibáda chutnají náramně. Při vykrajování se zabaví i děti a jedlé jsou i jen tak potřené žloutkem. Zdobení nechám na příště 😉
3. Brownies
Tento recept je taktéž půjčený z Vánoční kuchařky Jany Florentýny. Zaznamenali jste moji podzimní vášeň? Pak není složité uhodnout, co nahradilo oříšky. Oranžovou krásku s klidem nastrouhejte i do bábovky a buchet litých na plech.
Brownies s dýní Hokkaidó
Suroviny:
200 g másla, 200 g kvalitní hořké čokolády (já namíchala 100 g 70% a 100 g 40%), 3 vejce, asi 120 g cukru, 110 g hladké mouky, 50 až 80 g jemně strouhané a oloupané dýně Hokkaidó
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte pekáček o rozměrech cca 25×30 cm.
- V malém kastrůlku rozpusťte máslo, odstavte z plotny a naházejte do něj nalámanou čokoládu, stále míchejte metličkou, až se čokoláda rozpustí.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé husté pěny a pak metličkou míchejte a postupně přidávejte čokoládovou směs. Nakonec do všeho prosijte půlku mouky, metličkou opět vypracujte a přidejte zbývající mouku plus strouhanou dýni.
- Pekáček vymaťe máslem, nalijte do něj těsto a péčte 20-25 minut. Jakmile jsou hotové, objeví se mezera mezi pekáčkem a těstem.
- Hotové brownies vytáhněte z trouby a nechte vychládnout. Krájejte na libovolně velké (malé dílky).
4. Rumový marcipán
Přišel na řadu nečekané a stejně nečekaně rychle zmizel. Mandle s cukrem spojte rumem. Existuje něco dokonalejšího?
Čím méně cukru, tím lépe. Zkuste to nejdříve s osmdesáti gramy a dvěma lžícemi rumu. Pak přidávejte: cukr, rum, jak bude potřeba. Hmota musí být kompaktní. Mandle pomelte důkladně, přizvěte robota či ruční mixér.
Rumový marcipán s brusinkou
Suroviny:
50 g loupaných a pomletých mandlí, 80 až 100 g moučkového cukru, asi 3 a půl polévkové lžíce rumu, sušené brusinky a papírové košíčky
- Smíchejte nejdříve mandle s 80 g cukru a 2 lžícemi rumu. Postupně pak suroviny přidávejte tak, abyste získali kompaktní těsto, ze kterého formujte malé, tlusté placičky. Doprostřed každé placky dejte dvě až tři brusinky, zabalte do kuličky a umístěte do košíčku. Hotovo.
5. Jáhlovo-kokosové kuličky
Kokosem nabité koule se vám rozplynou na jazyku tak, že sáhnete hned po další a další a další… Tento recept má Hanka Zemanová do detailu vychytaný. Funguje i v jiném poměru surovin a já vám jej s radostí představuji.
Jáhlovo-kokosové kuličky
Suroviny:
70 g syrových jáhel, 250 ml jablečného moštu s červenou řepou, špetka soli, hrst rozinek, 40 g loupaných a pomletých mandlí, 100 g jemně strouhaného kokosu + další na obalení, 2 lžíce sušeného ovesného nápoje, asi 3 lžíce javorového sirupu nebo medu, papírové košíčky
- Jáhly nejprve dvakrát spařte horkou vodou a pak se špetkou soli uvařte v jablečném moštu s červenou řepou (z Bílých Karpat) tj. přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Nechejte vychládnout.
- K vychládlým jáhlám vmíchejte rozinky, mleté mandle, kokos a sušený nápoj. Nakonec postupně přidávejte sirup. Oslaďte podle chuti, možná budete potřebovat sirupu o trošku víc – ať už kvůli doslazení nebo pro konzistenci těsta. To by mělo držet pospolu nemělo být úplně řídké.
- Z těsta vytvarujte kuličky, obalujte je v kokosu a posazujte do papírových košíčků.
Místo mandlí můžete použít i jiné oříšky a místo rozinek klidně brusinky.
6. Ivetina vánoční štola
Tu mám ve zvyku opěvovat každý rok, nemůžu letos vynechat. Tuhle mám raději, než její podobu kynutou. Tvaroh těstu dodá vlhkost a štola je k jídlu už druhý den po upečení. Hitovku kolegyně Ivety sdílí stále širší a širší okolí. Zdá se, že ji už nic nezastaví. Díky za ni!
Ivetina vánoční štola
Suroviny:
370 g bílé hladké pšeničné mouky (funguje i poměr 150 špaldové a zbytek pšeničné), 150 g rozpuštěného másla, 125 g cukru krupice, 1,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva (tedy 6 lžiček), 250 g měkkého tvarohu (polotučného), 2 vejce, 1 vanilkový cukr, rozinky, oříšky a kandované ovoce dle libosti, další máslo a moučkový cukr na potření a posypání
- Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosijeme do mísy. Přidáme cukr, vnilkový cukr, rozpuštěné máslo, vejce a tvaroh. Přísady dobře propracujeme mixérem.
- Těsto následně přendáme na pomoučený vál, přidáme rozinky, oříšky, kandované ovoce a ručně propracujeme v hladné těsto.
- Nyní vytvarujeme štolu: na pomoučeném vále vyválíme obdelníkovou placku o síle asi 3 cm. Delší okraje složíme proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly. Poté přehneme podélnou stranou ještě na polovinu.
- Štolu položíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních Celsia (160 stupních v horkovzdušné troubě) 35 až 45 minut. Po upečení štolu ihned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
Štolu uložte do spíže a příští den ochutnejte. A dejte vědět, jako sladce ty Vaše letošní Vánoce chutnaly!
Mohlo by Vás zajímat:
Cukroví s levandulí | Chutné dárky na poslední chvíli | Ořechovská vánočka |
---|
[…] Jáhly, dýně, čokoláda a vůbec cukroví […]