Rychlovka pro jarní a především pak letní salátové dny. V článku se taky dozvíte, jak uchovat v lednici dokonale čerstvý salát třeba i týden.
Obdobný vychytaný salát v kombinaci zeleň-rajské-losos-sladkokyselá zálivka s oblibou a dost často objednává můj muž v restauraci na Tisůvce. Chuťově ho lapila místní zálivka, talíř od talíře, rok co rok, pořád dokonale stejně sladěná. Upřímně, dělat stále stejnou zálivku se mé fantazií hýřící kuchyni nemůže stát, zatímco pro konzervativní protistranu by to byl ráj.
Hravost a zálivka nakonec
Když jsem doma servírovala následující salát, chválu jsem ani nečekala, přestože osobně jsem s výsledkem velmi spokojena 😉 A ejhle, ono to chutnalo všem a hodně. Ať už s hovězím nebo jen s vejcem. Klíčem je hravost při skládání surovin na talíř a zakápnutí zálivkou až těsně před servírováním.
Na talíř naskládejte pečlivě omyté a natrhané listy hlávkového salátu (klidně přidejte polníček nebo ledový salát). Mezi listy naaranžujte na měsíčky nakrájené rajče, kvalitní černé olivy (méně slané a perfektní jsou Epikouros Olivy černé Kalamata nebo olivy Hermes) a natvrdo vařené vejce rozkrojené na čtvrtky. Hovězí maso jsem použila to, které se vařilo ve vývaru. Ovšem salát se bez něj klidně obejde.
Na zálivku vezměte do ruky metličku a v misce prošlehejte lžíci javorového sirupu, dvě lžíce citronové šťávy a tři špetky soli. Do emulze tenkým pramínkem zašlehávejte 50 ml panenského olivového oleje. Získáte množství na dva saláty.Zálivku lžičkou nakapejte na suroviny na talíři. Osolte hrubozrnnou solí a opepřete čerstvě mletým pepřem. Podávejte s krutony s pečivem nebo jen tak.
Nesmírně variabilní
Na zelený základ si klidně poskládejte suroviny dle momentální chuti. Na jaře třeba ředkvičku-kozí sýr-olivy-květy sedmikrásek nebo je fajn kombinace avokádo-vejce-sušená rajčata. A v létě si tam přidejte lichořeřišnici.
Jak uchovávat salát
Aby mi v lednici vydržel salát co nejdéle čerstvý, balím jej do VLHKÉ LÁTKOVÉ UTĚRKY a položím do igelitového sáčku, aby utěrka nemokřila okolí. Sáčkem nesmí být salát uzavřený. Salát taká vlhkost z utěrky a vydrží v ledničce jako čerstvý i týden.
Mohlo by vás zajímat:
Salátová polévka | Pěna z červené čočky s kopřivami | Špenátový koláč |
---|
Právě probíráme