Něco ve stylu brownies ovšem vytuněné mandlemi a červenou řepou. Bezlepkové, budete-li chtít.
Dala jsem si práci a prohledala net křížem krážem, abych pak ze všech těch zdrojů sestavila svůj ideál. Přecpaný čokoládou a přitom vláčný. Jednoduchý a rychle umíchaný. Se schovanou řepou a mandlemi, protože to je náš zimní poklad.
Psát v tomto kontextu o výživové blahodárnosti červené řepy se mi nechce. Jak je to s tepelnou úpravou a vitamíny asi víte. Teplo každopádně nevadí vláknině a ta se cení. Ale úplně ze všeho nejvíc se cení ten rozkošný pocit, co vámi projede, když zkousnete první sousto. Ideální dezert pro všechny aktivce, spalovače a milovníky kakaa. Byl zlatým hřebem mého kulinárního výstupu s červenou řepou v Dobrém ránu 9. února 2016. Zmizel téměř okamžitě po vysílání.
Čokoládový koláč s červenou řepou
- 200 g čokolády 70% a více
- 100 g másla plus něco na vymazání
- 200 g vařené (pečené) červené řepy
- 3 vejce
- 100 – 150 g cukru (záleží na chuti)
- 100 g mouky (hladká pšeničná, špaldová, pohanková)
- 50 g jemně mletých mandlí
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku
- velká špetka soli
- případně chilli (široký výběr všech možných druhů chilli mají na kupchilli.cz)
Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a na dno přilepte ještě pečící papír.
Nad parou rozpusťte čokoládu s máslem. Do této směsi postupně metličkou vmíchejte jedno vejce po druhém.
Řepu rozmixujte na jemné pyré a vmíchejte jej do směsi čoko-máslo-vejce.
Mouku smíchejte s kakaem, mandlem, solí, kypřícím práškem a případně mletým chilli.
Moučnou směs přidejte k tekuté a promíchejte.
Vlijte do formy a pečte asi 30 minut. Hotové poznáte tak, že se okraje odlepí od krajů formy.
Cílem je jakoby nedopečený vnitřek, který zůstane krásně vláčný.
Celý koláč je vláčný i druhý den. To díky oné řepě.
Mohlo by vás zajímat:
Jablečný koláč s datlovou pastou | Smoothies v Dobrém ránu | Maková bábovka |
---|
Terezo, tak 150 g by ještě ušlo Je to fakt čokoládová bomba.
Mohla bych se zeptat, zda je možné ubrat množství čokolády? Připadá mi to na jeden dort opravdu hodně… nevadí mi, když by to bylo méně čokoládové, jen jestli by to šlo;). Díky.
Ivano, ten můj s pohankovou moukou taky moc nenaskočí (na fotce je se špaldovkou), ale určitě příště zkuste zkrátit pečení, bude opravdu vláčnější
Dobrý den,koláč chuťově moc dobrý,jen jsem kvůli celiakii použila pohankovou mouku a taky funguje. Ale myslela jsem,že nebude žádný rozdíl,mouky je tam poměrně málo,bohužel oproti očekávání i vaší fotce byl dost suchý a skoro nenakynul. Příště zkusím péct kratší dobu,třeba bude vláčnější.
Jinak už jsem zkusila dost vašich bezlepkových receptů a zatím vše chutnalo,děkuji za inspiraci.
Zdraví Ivana
Skvely kolac, delam dnes uz podruhe, tentokrat z jeden a pul davky do velke formy, minule se jen zaprasilo Sice jsem dnes nepouzila prilis kvalitni cokoladu (potrebovala jsem spotrebovat zajice a jine figurky od Velikonoc), tak snad jsem tomu moc neublizila Jinak vas blog je super, casto si zde chodim pro inspiraci
Iveto, napadá mě jedině kypřící prášek – to jak moc kypří se liší výrobce od výrobce. Já nejčastěji používám kypřící prášek Alnatura.
Zdravím, tak koláč jsem také zkusila upéct, jen mi vyběhl trochu vic nahoru a práskl pekla jsem dle návodu, myslíte, ze to bylo moc dlouho a nebo nenapadá Vas něco jiného, čím by to mohlo byt?:) diiiiky za radu…
zajímavá kombinace, pecka! díky vyzkouším:) a zvu tě na návštěvu fitness recepty
ahoj!:)
Já děkuji, Marie, za ta milá slova
Dobrý den,
pekla jsem v sobotu pro mě tento netradiční koláč a je to naprostá mňamka. Je to velice jednoduché a měkké se spoustou vitamínu a taky hodně dlouho zasytí. Použila jsem špaldovou mouku.
Děkuji za inspiraci a recept. Peču často a ráda a určitě vyzkouším další pro mě neobjevené dobroty.
Mějte se krásně a ještě jednou děkuji.
Marie Neumannová