Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Bratislava Food Fest 2009

Bratislava Food Fest 2009

Kdo foodblogy dobře pročítá jistě ví, že od pátého do sedmého června proběhl v okolí bratislavského divadla Aréna vůbec první místní food fest. Jaká byla slovenská oslava dobrého jídla a pití a co vše bylo k mání? Nezapomněla jsem na video a nabídnu jeden tip na výlet.

Bratislava to má pro kolečkáře vychytaný. Ať už vyznáváte kola menší nebo větší, stačí najít správnou cestu, šlápnout do pedálů, popřípadě nazout správnou botu a vyrazit. Kolem Dunaje můžete uhánět až ke Gabčíkovu a možná ještě mnohem dál, směrem k části Nagymaros. Tohle vodní dílo stojí za povšimnutí. Věděli jste, že Gabčíkovo-Nagymaros nebylo nikdy v dohodnutém rozsahu dokončeno a Slovensko s Maďarskem o něj stále vedou spory? Po zastavení prací z maďarské strany tenkrát už samostatné Slovensko stavbu dokončilo podle nouzového řešení, které mělo být dočasné. A dočasně funguje doteď.

Stezka kolem Dunaje

Na stezku kolem Dunaje spor naštěstí vliv nemá. Je kvalitní a oblíbená. My se na ni napojili u benzinky v ulici Dolnozemská. Odtud proudíte kousek kolem silnice, minete čističku a pak si už jen vychutnáváte hlaďoučký asfalt a dlouhé pohledy do dáli. Komu po cestě dojdou síly může je doplnit v jednom z mnoha rychlých občerstvení. A co na to gurmán sportovec? Ten utře kapku potu, vyrovná hladinu tekutin a zajde na právě probíhající food fest.

Bratislava Food Fest 2009

První ročník Bratislava Food Fest organizátoři umístili na Tyršovo nábrežie, na parkoviště hned vedle divadla Aréna a poblíž umělé písčité pláže. Prostředí veskrze betonové, ale prostorné, s luxusním výhledem na sídlo prezidenta a taky nepříjemně prašné – o to víc díky silnému větru.

Své umění ve stáncích za tři dny ukázalo 26 restaurací (většina z nich tam byla po celou dobu festivalu), víno a další alkohol předveldo deset dodavatelů, k mání byla káva Lavazza, nějaké nealko a pár barů. Pro doprovodný program v podobě cooking shows, degustací a přednášek propůjčilo sál divadlo Aréna a nechyběl speciální degustační stan. Na pódiu uprostřed areálu se o zábavu staral moderátor a kapela. Vstup byl volný a platilo se Gurmány v kurzu 10 Gurmánů = 11 Euro. 1 Gurmán = 1,10 Euro tedy zhruba 30 Kč.

Jedlo se krásnou kovovou vidličkou (záloha 1 Euro) a víno pilo z ještě krásnějších skleniček (záloha 2 Euro). Případné polévky (a dezerty) už podléhaly trendu plastovému.

Bratislava Food Fest 2009

Bezkonkurenčně nejdelší fronta – v tu chvíli vlastně v areálu jediná – se stála na kachní stehno s knedlíkem a červeným zelím u Hotelu Limbach. Tato hotelová kuchyně se specializuje právě na kachní a husí pochoutky. Jejich pojetí food festu mi drobně připomnělo lepší závodní jídelnu. S rychlostí odpovídající velikosti fronty na talíře sázeli jedno stehno za druhým, knedlík, zelí, plác a další… za 5 G kachna možná stála, ale snad někdy jindy a někde jinde.

Bratislava Food Fest 2009 - Hotel Limbach

BFF 2009 kachna se zelím Hotel Limbach

Nejlepší gastro zážitek jsme si odnesli ze stánku restaurace Rhapsody pětihvězdičkového Tulip House Boutique Hotelu. Parádní pečená čokoláda za 1 G a salátek z rajčátek s buvolí mozzarellou, lehce šmrncnutý chilli za 2 G vyčnívali, cenou i kvalitou.

BFF 2009 pečená čokoláda

BFF 2009 salátek z rajčat

U stánku obligátního Au Café mi sedla minestrone (3 G). Byl v ní sezónní a pěkně křupavý zelený chřest, ale chyběla rajčata. V protějším Sharkam VIP Catering se předvedli s přípravou japonského teppanyaki z lososa. Suché rybí kostky s extra suchou rýží a hromádkou vcelku stravitelné zeleniny za 2 G, uff. Čest cateringu před stanem zachraňoval mistr ledu. Pohrál si s ledovou kostkou vážně bravurně. Více poví video.

BFF 2009 minestrone

BFF 2009 japonské teppanyaki z lososa

Z druhé strany divadla byl prostor pro stánky příjemnější a na stín štědřejší. Stála se tu fronta na Osakasushi. Sushimajster Jaroslav Angelovič připravoval sushi na místě, a tak jste si na svůj kousek museli pěkně počkat. Maki 1 G, nigiri 2 G.

BFF 2009

BFF 2009 Osakasushibar

O naši svěží tečku za sobotním odpolednem se postaral stánek s vínem. Müller Thurgau (2008, suché, neskorý sber) z vinařství Chowaniec & Krajčírovič voněl jarem a dokonale mě ovínil. Naprosto splnil očekávání čisté, svěží vůně s ovocnou a květinovou chutí, kterou se Vinne pivnice Svätý Jur profilují. K tomu „minerálna iskra pochádzajúca z kamenistej pôdy ich malokarpatskych svahov“ a láhev za 4 Eura putovala s námi zpět do Brna.

BFF 2009 víno

Chowaniec & Krajčírovič, Muller Thurgau 2008

Závěr?
Na první pohled viditelné (ochutnatelné) výkyvy kvality pokrmů i prezentace restaurací nezachránil volný vstup do areálu, vcelku levné porce ani pódiové show a média. Deset zbývajících králičích ledvinek pod poklicí nevypadá nijak lákavě, i když je nabízí uznávaná restaurace. Výletu nám líto nebylo, ale lehké zklamání se dostavilo. Bratislava Food Fest je ještě miminko a já věřím, že má sílu vyrůst. Držím palce (organizátorům a restauracím, aby naslouchali kritice a gurmánům, aby si příště víc pochutnali) a budu jej na cestě životem pečlivě sledovat :) Takže nashledanou příště!

Nakonec slibované video. A jeden link na další BFF postřehy.

2 komentářů k Bratislava Food Fest 2009

  • Flo, taky jsem to na Bistru zjistila :) Že jsme se nepotkaly… Losos byl opravdu špatná volba, u některých stánků mi připadalo, že snad ani na milovníky jídla nečekali. Až budeš mít recept na čokoládu, podělíš se? Já se taky hlasím, prosííím :)

  • Věruško, byly jsme tam ve stejný den a ještě ke všemu jsme měly úplně stejnou volbu jídel! 😉 U vysušeného lososa už jsem odmítla vyndávat foťák znovu z brašny, za to jídlo ani za opětovné čištění objektivu od prachu mi to nestálo. Stále čekám na recept na pečenou čokoládu, doufám, že se mi pan šéfkuchař ozve, jak slíbil.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>