Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Haló, tady České bio 2009

České bio 2009

V neděli 24. května proběhlo na veletrhu Biostyl slavnostní vyhlášení ankety České bio 2009. Zvítězilo bio máslo Polabských mlékáren, a.s.. Ano to bio máslo, co z nedávného testu MF Dnes vyšlo jako propadák.

Na 2. místě se umístil sýr Amálka bio gouda 48% z kravského mléka mlékárny Lacrum Velké Meziříčí, s.r.o., 3. místo získaly těstoviny Ježek od firmy Country Life, s. r. o.

Amálka byla i můj favorit. Svůj hlas bych dala i Hostětínskému moštu nebo celozrnným lupínkům. Ostatní produkty, vyjma bramborového knedlíku a jogurtů, jsem ještě nezkoušela a bez toho se hodnotit nedá. Kompletní seznam soutěžících je stále k nahlédnutí na stránkách soutěže. Kdo přemítá nad útlostí nabídky (jako já) vězte, že všechny nominované výrobky musely splnit podmínku 70 % surovin z tuzemských zdrojů a uvedení na trh v roce 2008.

Polabské mlékárny mají na svědomí vaničkové tvarohy (ajajaj) taky Tvaroháček pro děti, jediný český bio tvaroh (též ve vaničce) a ono vítězné bio máslo. Když 20. března 2009 vyšel v MF Dnes test másel, zvítězil v něm Dr.Halíř. Ukázalo se, že cena nerozhoduje o kvalitě. A bio máslo totálně propadlo.

„Barva nažloutlá, konzistence tuhá, drobivá,…..
…chuť je velmi špatná, na hraně poživatelnosti, žluklá až lojovitá….
…přítomnost mikroorganismů, zhoršenou kvalitu tuku potvrzují i další analýzy.“

Infografiku výsledků testu najdete zde. Článek k testu na stránkách idnes.cz. Úsudek si udělejte sami.

Ankety čtvrtého ročníku soutěže České bio se zúčastnilo celkem 1662 hlasujících spotřebitelů, minulý rok hlasovalo 2200 a předchozí ročníky na tom byly s hlasováním o poznání hůře. Letošní vítězné máslo získalo 166 hlasů, Amálka 126 (stodvacátýšestý byl můj) a těstoviny 117. Kompletní tabulka na stránkách biospotrebitel.cz. Vyhlášení vítěze letošní ankety proběhlo tak nějak v tichosti. Proč asi? Nebo je to jen můj pocit?

Polabské máslo jsem už dříve zkusila a víckrát nekoupila. Lojovitost jsme tam cítili taky. Místo toho jsem se naučila dělat máslo svoje. A doporučuji zkusit to i vám.


Máte své oblíbené bio výrobky?

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>