Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Kreativní psaní, vážená paní!

Kurzy kuchařského psaní

Bistro Florentyna nově pořádá Kurzy kuchařského kreativního psaní. Workshop je pro všechny a pravidla jsou jednoduchá. Já jdu do toho. Své výsledky budu publikovat zde (snad si neudělám moc velkou ostudu) a začnu hned. Workshop #1: jako lev v kuchyni.

Zadání workshopu najdete tady.

Někdy chodím po kuchyni jako lev zavřený v kleci. Mám chuť na espresso. Cože? A proč? Kávu přece už tři roky nepiju. No jasně! Za všechno může indiánek. Koupila jsem jich pět babičce a jednomu sama neodolala. Dělám to tak vždycky, když mě někde naštvou. Kupuju věnečky, větrníky, jahodové řezy, čokoládové pralinky a další potěšení z rodu sladkostí. Hřeším, pomáhá mi to na nervy. Je mi jedno co si myslí ostatní, mě je prostě fajn. Pak si ještě zajdu koupit něco na sebe. Jenže hned u prvního krutě pravdivého zrcadla ve zkušební kabince propadám panice, mizí poslední dobrý pocit a zase mám nervy. Dá se z „tohoto“ ještě někdy vytvarovat slušná postava? S hanbou pádím z obchodu. Snad nemají v kabinkách kamery.
Procházím ulicemi a v duchu zase bojuji. Dám si něco dobrýho, abych se uklidnila. Ne! Už žádné sladkosti. Dnes večer bude jehněčí! Takové, jaké jsme měli minulý víkend v La Bouchée. Moment, jiné, to s Madeirou, co jsem kdysi zkoušela na Velikonoce. Vláčné, šťavnaté a s bylinkama. Snad ho ještě zvládnu připravit. A věříte, že se na něj docela těším.

Velikonoční jehněčí na tymiánu s Madeirou

2 porce

Suroviny:

2 steaky z jehněčí kýty (celkem asi 500 g), 1 červená cibule, kůra strouhaná z 1 chemicky neošetřeného citronu, 4 celé neoloupané stroužky česneku, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžičky rybízové marmelády, 1 dcl vody, 25 ml vína Madeiry (použít můžete i Sherry nebo Portské), 4 snítky tymiánu, olivový olej
Marináda: 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, 4 kuličky pepře, 6 snítek tymiánu, 1 stroužek česneku nakrájený na plátky

Steaky vykostěte, pokud je třeba a odřízněte tučné kraje – kosti a odřezky použijte třeba na polévku.
Vykostěné steaky omyjte a položte do mísy s marinádou. Maso směsí pěkně obalte a nechejte přikryté přes noc marinovat.
Troubu předehřejte na 220 stupňů Celsia. Na pekáč dejte snítky tymiánu, na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, polovinu citronové kůry a celé stroužky česneku. Zalijte 4 lžičkami vody a na to vše položte jehněčí kýtu, tymián a česnek vyjmutý z marinády. Pokapte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte přiklopené péct na 20 minut.
Po 20 minutách podlijte vypečenou šťávou, stáhněte teplotu na 200 stupňů Celsia a pečte dalších 30 až 35 minut. Během pečení ještě několikrát přelijte vypečenou šťávou.
Upečenou kýtu přesuňte na předehřátý talíř nebo na alobal a pekáč postavte na hořák sporáku. Vmíchejte rybízovou marmeládu a nechte ji řádně rozpustit. Přilijte víno Madeira, vařte 30 sekund a přilijte vodu. Nechte mírně probublávat několik minut, dokud směs trochu nezhoustne. Osolte a opepřete. Propasírujte přes síto, abyste získali hustou, vláčnou omáčku a podávejte s teplou jehněčí kýtou a bramborami vařenými půl na půl ve vodě a v mléce.

Recept pochází z archivu FoodLife.cz, fotka a originál receptu zde.

3 komentářů k Kreativní psaní, vážená paní!

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>