Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Bezinkový sirup a moje vychytávky

Sirup z květů černého bezu

Neobejdeme se bez něj žádný rok. Nakřápnutí v zimě, jako když jej najdeme. Tady je sirup z květů černého bezu jak jej dělám já a moje tipy na to, co funguje, aby celou zimu vydržel.

Především potřebujete květy černého bezu. Při sběru dejte pozor na záměnu s bezem chebdí. Bez chebdí na rozdíl od bezu černého není keř, nýbrž vytvrvalá bylina pouhé 1 až 2 m vysoká, nemá kůru a jeho květy jsou červenavě bílé.
co-je-vyzivou

CELÝ ČLÁNEK S RECEPTEM NAJDETE NA MÉM NOVÉM WEBU. PROSÍM TUDY…Sirup z květů černého bezu

Limonáda se sirupem z květů černého bezu

107 komentářů k Bezinkový sirup a moje vychytávky

  • avatar Pedro

    Právě jsem udělal jednu dávku sirupu, zvolil jsem následující postup:
    Převařil jsem 2l vody, do ní jsem hned nasypal 2kg cukru a 60g kyseliny citronové, vodu nechal zchladnout a teprve do vlažné dal vylouhovat cca 40 květů a malou hrstičku natrhaných lístků rakytníku, nechal jsem je louhovat cca 40 hodin…
    Na radu hospodské, kde jsem fasoval prázdné flašky od kořalky, jsem láhve nevyplachoval, jsou vymyté 40%ní lihovinou, takže jsem sirup nalil do flašek po hrdlo, zakápl troškou vodky a uložil do lednice. Jsem zvědav jestli vydrží bez úhony, ale podle hospodské se jí při za dlouhá léta ještě sirup nezkazil, i když ho nepřevařuje…
    Ochutnávka dopadla dobře, jsem spokojený…

  • Jitko, je lepší, když se květy máčí v převařené vodě, protože v ní zůstávají delší dobu.

  • avatar Jitka

    Povedl se, je snad lepší než loni. Přidala jsem tam šťávu z jedné limetky a fakt super. Dík za recept, už jsem si ho uložila na příště

  • avatar Jitka

    Sirup jsem dělala už loni,byla to mňamka,ale mám všetečnou otázku. Proč se převařuje voda, když se pak květy oplachují v tekoucí vodě? Děkuji předem za odpověď. Jitka

  • avatar Kristýna

    Zdravím, tak jsem také poprvé vyzkoušela sirup podle vašeho receptu, jsem velice zvědavá jestli bude chutnat a doufám, že se nezkazí :) to by mě velice mrzelo, protože sirup krásně voněl a i výborně chutnal (jako dcera kuchaře mám ve zvyku vše ochutnávat )
    V zimě bude určitě výborný :) přeji všem hezký den a děkuji za recept
    Kristýna

  • Moniko myslím, že v pohodě. Taky se mi to stává. Pokud se na povrchu neobjeví plíseň, pak je vše ok :-)

  • avatar Monika

    Dobrý den, před 5 dny jsem také zkusila udělat šťávu. Sklenice jsem vyparila, za Kápla i s víčkem trochou slivovice a po vychladnutí dala do lednice. Včera jsem si všimla ze ve všech plavou bile kousky.Vypadá to jako mále kousíčky natrhaneho papiru. Nemá s tim někdo podobne zkušenosti? Mám strach, že se to zkazilo :((

  • avatar Martin

    Já dělal sirup po několika letech. Nedělal jsem ho moc často, protože byl problém s láhvemi. Narazil jsem na tohle: http://eshop.bricol.cz/lahev-spirit–0-50-bezbarevna-lehke-a/ A dnes jsem udělal 15 litrů. Snad vydrží a nezkazí se.
    M.

  • Moc super recepty. Nemáte někdo recepty na bezinkové víno?

  • avatar Ferry

    Dobrý den, i já jsem letos tento sirup zkusil. Akorát jsem se dočetl z literatury, že pro to, aby se sirup zastudena sám zakonzervoval, potřebuje minimálně 60% cukru.
    Takže jsem na 1 litr vody dal 1,5 kg cukru – bylo třeba trošku ohřát.
    Sirup jsem dělal předevčírem a je vynikající!

  • avatar Tina

    Bezový sirup dělám každý rok .Chutná i dětem. Část sirupu dělám taky se zázvorem a je supr

  • avatar Blanka

    Tak jdu na to zrovna jsem bezinky natrhala.
    Doufám,že se mi nic nezkazí !!!

  • avatar Věra

    Ahoj, na uchovávání sirupu má dobré zkušenosti se sklenicemi od mrkvové šťávy z Lídlu nebo Kauflandu, tam mají i malé,
    zdravím Věra

  • avatar Jana

    Já dávám teplý sirup do sklenic od zavináčů, dobře zatáhnu víčko a obrátím dnem vzhůru jako u marmelády. Takto nechám sirup vychladnout a druhý den odnesu do špajzu vedle kuchyně. Není v chladu a z těch zhruba 40 – 50 sklenic se zkazí tak 1 možná 2.
    Podobně dělám i mátový.

  • Kamile, krátké omytí vyžene broučky a všech nejcennějších látek nemá šanci květy zbavit. To by pak nebylo cenné nic z přírody. Každopádně neopláchnuté květy jsou jistě co do množství pylu hodnotnější.

  • avatar kamil

    Je přece nesmysl květy umývat. Z jedné strany píšeš, že se nemají sbírat po dešti, a z druhé strany je sama zbavíš nejcennějších látek. Pak je teda k ničemu ho dělat.

  • avatar JanaJanska

    Tak toto je BEZOVÝ SIRUP Z KVĚTŮ. BEZINKOVÝ SIRUP JE Z PLODŮ

  • Anno, pokud se objeví plíseň, bude to plovoucí ostrůvek na hladině. Drobounké tečičky jsou nejspíš z uvolněné části květů a nebála bych se jich. Tak na zdraví

  • avatar Anna

    Dobrý den, Věruško,
    Zkusila jsem letos poprve a překvapilo mě, jak šťáva dětem chutná.
    Chtěla jsem se zeptat, jak vypadá plíseň či jiná případná zkáza na šťávě.
    Dělala jsem ji tak před měsícem a ještě mám dvě láhve ve sklepě, jenže mají těsně pod hladinou jakoby nečistoty, drobečky, vlastně to vypadá jako ‚rybičky‘, tedy takové to, co děti naplivou do pití…. Je to jen malinko těsně pod hladinou. Tak je mi nepříjemné jim to dát. Radši se ptám zkušených, než to vyliju….
    Děkuji
    Ráda si u Vás čtu:-)

  • avatar Daniana

    Tak jsem letos také poprvé vyzkoušela! :-) Právě se mi v troubě pečou skleničky, takže ještě teprv uvidíme, jaký ten sirup bude.
    I já jsem zvažovala dát místo cukru med, ale bylo mi řečeno, že med by tam mohl začít kvasit, tak jsem to nakonec neriskla a dala raději třtinový cukr.
    S tou teplou vodou jsem si to taky vyzkoušela na vlastní kůži – naštěstí jsem to zjistila už při oplachování, že tudy cesta nepovede. 😀
    Akorát ta matika mi nějak nevyšla – dělala jsem z dvojnásobného množství podle tohoto receptu a sirup pořád neubývá a neubývá a musím shánět další skleničky! 😀 Jsem zvědavá, jestli se vypije… :-)

  • avatar Zuzana

    Jsem tak trochu chemik a napadlo mě, udělat místo sladké vody (roztok sacharózy) lépe stravitelný a snad i „sladivější“ roztok glukózy a fruktózy (invertní cukr, neboli umělý med). Teoreticky by k tomu mělo dojít kyselou hydrolýzou roztoku sacharózy. Prakticky povařit cukr s 20% vody (na 1kg cukru 2 dcl vody) s kys. citrónovou, lépe zahřát na 80°C na cca 2-3 hoďky a je to. Pak už jen spojit s výluhem z bylinek (z předešlého dne), nechat projít varem, kvůli desinfekci a nalít do sklenic. Nezkoušeli jste někdo? Já do toho jdu… tak držte palce.

  • avatar áca

    a já tam letos přidala pár větviček MÁTY

  • Andreo od roku asi v pohodě. Maximálně může mít alergickou reakci, ale to je skutečně jen velmi málo pravděpodobné.

  • avatar Andrea

    Dobrý den,
    sirup jsem dělala poprvé a myslím,že se povedl.Tak snad vydrží! Můžou sirup s kyselinou citronovu i hodně malé děti? Mám ročního syna.
    Díky za recept.

  • Franto no jo, že mě to nenapadlo, to je ono, příliš teplá voda rovná se hnědá tekutina :-) Ať se druhý pokus vydaří!

  • avatar Franta

    Tak jsem si (možná jako paní Sofie a některé dámy dříve) naběhl. V dobré víře, že jsem chytřejší a celý proces uspíším, jsem květy v hrnci přelil ještě horkou vodou. Výsledkem je hnědá, nevábně páchnoucí směs, která hrnec opustila směr kompost. Takže znovu na květ a teď již neexperimentuji. Prostě už vím, že oč jsou některé zkratky delší, o to jsou pracnější.

    Tak ať se vám daří!!

  • Jano, med jsem místo cukru do sirupu ještě nezkoušela. Určitě to lze, otázkou je, jakou trvanlivost bude sirup s medem mít. Vyzkoušejte!

  • avatar jana

    Dobrý den,
    může se dát místo cukru med?Na cukr nás moc neužije…:-(

  • avatar Petra

    Hezký den, děkuji za recept. Bezový sirup dělám už léta a můžu jen potvrdit, že je úžasný a myslím, že ne výrobu velmi jednoduchý, doporučuji všem, kteří ještě nezkusili. Jediné co dělám jinak, tak já květy nijak neoplachuji, přijde mi to škoda, vždyť tak přijdeme o pyl a další látky, které jsou v květech.
    Ale samozřejmě, je třeba sbírat na čistých místech, což není pro každého lehké :)
    Svůj recept ráda přidám také: http://milujemebylinky.cz/recept-na-bezovy-sirup/

    Krásné bylinkové dny přeje
    Petra

  • avatar Barbora

    výborný!!

  • Sofie, určitě by mělo vonět, takže někde je chyba. Těžko takto odhadem říct kde, každopádně si myslím, že jste zbystřila ve správný okamžik a jestli máte pochybnosti, pak raději znovu na sběr a dát bezu druhou šanci.

  • Veroniko, uvadá velmi rychle, proto je fajn dát jej luhovat co nejdříve, ideálně hned jak si jej přinesete natrhaný domů nebo do hodiny až dvou po natrhání.

  • Verčo, není :-) avšak alkohol zneškodní jakékoliv zárodky čehokoliv, co by mohlo případně způsobit zkázu.

  • avatar Sofia

    Věruško, prosím Vás dělala jsem a moc mi to nevodí, spíš až smrdí, jak při vaření, tak hotový. Pamatuji si, že babička dělala bezinkovou šťávu a to vonělo i chutnalo úplně jinak. Nemohla jsem zaměnit za chebdí?

  • avatar Veronika

    Dobrý večer,
    chtěla bych se zeptat, jak dlouho vydrží bez natrhaný? Trhala jsem večer, neuvadne do rána? Děkuji za odpověď. Už se těším, až vyzkouším. :-)

  • avatar Verča

    Prosím je nutný ten alkohol? Děkuji. Už jdu na to.

  • Pavlino, když budou v lednici, tak klidně vydrží luhování i čtyři dny. O moc déle bych to pak už neprotahovala.

  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co se stane, když necháme květy louhovat přes dva dny? Bude pak šťáva zkažená? Děkuji za odpověď, Pavlina

  • avatar iva

    Nemáte zkušenosti s tmavými láhvemi od piva s keramickym uzávěrem ?

  • Petro to tedy nemám. Asi to není problém ovšem když se oprostíte od toho, že stran pet lahví není jasno, zda se do obsahu neuvolňují z plastu látky, které do těla nepatří…

  • avatar Petra

    Dobrý den, prosím, máte zkušenosti s uchováváním v petkách ? Děkuji

  • Lado, zcela určitě. Ze zákona musí být na všem, co nemá speciální schválení pro dětskou výživu ta věta od 3 let uvedena. Skutečnost je ovšem mnohem barvitější, než mohou zákony pojmout 😉 Takže nebojte, dětem sirup neublíží.

  • avatar Lada Chalupská

    Dobrý den,já bych se chtěla zeptat jestli tento sirup můžou užívat i malé děti.Mám dvouletého syna a na všech sirupech co se prodávají v lékárnách se píše od 3 let.Děkuji

  • Zdeno, ano, to se děje běžně. Sraženina není na závadu, toho se nebojte.

  • avatar Zdena

    Sirup se mi povedl, je moc dobrý, chutná celé rodině. Teď jsem ho chtěla nést do sklepa, stojí na kuchyňské lince dnes třetí den a najednou koukám, že některé skleničky jsou zakalené, jsou tam takové jakoby lehce sražené kousky, tak se bojím, aby se to nekazilo, to bych nerada :-(. Stalo se Vám to také někomu?

  • Michala 18.6.: nejraději ty „zatemněné“ od olejů – například oleje z dm drogerie olivový nebo řepkový. Řádně vymyté jsou ideální jak do lednice, tak do sklepa. Sirup mi ale vydržel i ve skleničkách od zákysu – tuším zákys od farmáře Němce, těch mám ale jen pár.

  • avatar Michala 18.6.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké skleničky na sirup používáte když je pak celou dobu skladujte v lednici? Sklep nemám :( Díky Michala

  • avatar Míša

    Ahoj, já dělávám šťávu takto: Svařím vodu s cukrem, až se rozpustí, poté do teplého (ne horkého) dám luhovat ve dřezu omyté květy, mezi květy vkládám kroužky citronu, kterýma nešetřím. a pak už jen nechám den louhovat. Nedávám tam žádné kyseliny citronové ani žádné jiné ,,konzervanty“. Šťávu mám naprosto přírodní a stejně vydrží v chladu velmi dloduho. Včera jsem dělala dva hrnce :) Tak ať se i vám daří a krásné léto!

  • Martino, je to celkem žádoucí. Luhováním dostanete všechny prospěšné látky z bezových květů do vody, a to včetně vůně. Já letos luhovala dokonce 48 hodin. Pozor je třeba dát na teplotu, aby voda při luhování nezačala kvasit, takže luhovat rozhodně v chladu.

  • avatar Jarmila

    Ted jsem dokončila sirup. povedlo se!!!!! díky super!!!

  • avatar Martina

    dobrý den, zajímalo by mě zda se musí luhovat 24 hodin?

  • avatar MartinPrerov

    Zdravim sirupáře :) každy rok se mi podaří udělat pro svou potřebu 50 litru sirupu bezinkoveho. že bych se potil vice-to určo ne. Potim se ale když čtu složeni sirupu v obchodech :) Ve sklepe-kde mame spiš jak ve skleniku-panelak-mam sirup již třetí rok schovany a je lepší jak archivovane vino :) Vše je jen o čistotě sklenic-použivam lahve od alkoholu-uzaviratelne vrškem kovovym..klasika. Bezinky 40-55 kvetu zaleji 3 litrama vody,necham 24-48 hodin odstat. Pak přecedit-štavu mužete uložit do lednice (sirup je pak tmavši-medovy) a nebo zpracovat ihned po přecedeni a vymačkani. Přivedu k varu v 6 litrovem hrnci,pak přidam 4 kg cukru,po přivedeni k vyšší teplote přidam 2 sačky (celkem 40g) kyseliny citronove. Trochu štavy z citronu-již koupenou s podilem 99,97% citronu (Billa-cca 45 kč). Pozor pokud mate hladinu sirupu tesne u okraje hrnce-přidejte prvni davku kyseliny citronove jen v malem množstvi-třeba 5-10g. Dojde k procesu reakce kyseliny :) a tradaaa-hotovo.pokud se tvoři pena-odebrat. Začne mizet sama v momentě kdy je hotovo.
    Pak nalit do flašek,rychle zatahnout než začne flaša palet. Da se přidat i mata do vyluhu k bezinkam.Je to pak vice osvežujici.

  • avatar Martina

    Dělala jsem tento recept minulý rok a zítra budu zkoušet zase, šťáva byla bezkonkurenční a ještě nyní (rok) mám jednu lahvinku a chuť sirupu stále skvělá.

  • Hanko a jaký konzervant máte na mysli? Kromě citrónové šťávy a kyseliny citronové nic jiného nepoužívám. Takže nezkoušela.

  • avatar Hanka

    Dobrý den, letos poprvé budu dělat bezinkový sirup.Snad se podaří :-)
    CHtěla bych se zeptat jestli jste nezkoušela dávat korzervant?? Kapku alkoholu do skleniček nedávám a ani jsem to nezkoušela.
    Děkuji Pěkný den Hanka

  • avatar Regina

    Super recept. Delala jsem loni, letos se chystam. Prave jsem natrhala kvety. Dekuji.

  • Světluš, díky za tip! Hned vyzkouším.

  • Mám malou vychytávku -jelikož se sirup kazí díky vzduchu ( netěsnící víčko) stačí dobře uzavřít a hodně pevně omotat elektrikářskou pružnou páskou, nebo namočit víčko do vosku. Šťávu dělám už spoustu let, a ještě mi žádná nezplesnivěla. Alkohol nedávám.

  • Lenko, toť otázka. Nějaká kyselina by v sirupu být měla, byť třeba jen šťáva z citrónů. U svých sirupů jsem si všimla, že se obvykle plíseň objeví ve skleničce, která má méně těsný například plastový uzávěr. Každopádně kapka alkoholu nahoru těsně před uzavřením neublíží a proti plísním rozhodně pomůže.

  • avatar LENKA

    dělala jsem sirup zatím jednou a když byl jen v lednici chytal nahoře plíseň,nedávala jsem tam ale kyselinu citronovou,může to být tím?

  • avatar veruska

    Dobrý den,dá se smažit květy černého bezu ale musíte udělat těstíčko s vajíček a hl.mouhy kterou i osolíte.

  • O listí třeba tady http://www.dedekkorenar.cz/clanky/o-bylinkach—humorny-special/bez-cerny.html – celkem vyčerpávající popis, co s bezem ku zdraví.

  • avatar Daniel

    AHOJ, kde se vzala informace o tom, že listy bezu černého čistí Krev? jsou plné solí kiseliny dusičné, a to je vážení mírně jedovatý humus. leda na kompost. snad to není hnidopišství,každopádně je to pravda.

  • Já ji vždy měla taky a nikdy se sirup nezkazil, tak myslím v poho.

  • avatar JIRKA

    no já mám sedlinu nahoře, je taková doběla a když s tím jemně zatřepu tak se rozmíchá dolů
    mám obavy aby to nebyla nějaká plíseň, ale mám to na všech lahvích tak nevím

  • Jirko, máte na mysli, že je sirup na povrchu takový kalnější? To závada není. Stejně také během skladování – byť je v chladu – se v sirupu vyskytne sedlina u dna. To také není nic špatného.

  • avatar JIRKA

    DOBRÝ DEN MÁM V SIRUPU NA POVRHCU NĚJĚKOU SEDLINU, JDE TO ZÁVADA??

  • avatar Andrea

    Tak i já bych se chtěla s Vámi podělit o mou zkušenost,protože ze všech sirupů co jsem z bezu pila,mě i mé rodině ten náš chutná nejvíc.
    Do převařené vody 3l dám 40g kys.citronové.Po vychladnutí 3-4 citrony nakr.na kolečka a také 1 pomeranč.Přidám i několik lístků máty.A neoprané,jen oklepané květy a to 40ks.Protože pyl z květů dodá sirupu lepší chuť.Dám na den až dva do chladna.Poté přecedím přes plátno a poctivě vymačkám veškerou šťávu.Přidám 2kg cukru a zahřeji.Horké plním do sklenic.Letos už dělám 3.dávku :-)A nejvíc nám chutná v létě,s ledem a lístky máty nemá prostě chybu :-)

  • Káčo, to je prostě paráda!

  • avatar Káča

    Dobrý den,
    předevčírem jsem „stočila“ váš sirup a uskladnila v lednici, snad tedy vydrží – ikdyž, možná nevydrží proto, že by se kazil…
    Chci se podělit o můj včerejší hit: v horkých dnech, jako jsou tyto, rádi pijeme vodu „ovoněnou“ bylinkami – mátou, meduňkou. Včera ráno jsem do džbánu s vodou dala 2 celé stonky máty a dala do lednice. Odpoledne jsem mátu vyndala, přidala bezinkový sirup a trochu čerstvé citronové šťávy (sladké sirupy vůbec nepijeme, tak mi to bez citronu přišlo dost sladké, ikdyž jsem toho bezinkového nedala zase tak moc)- chutná to báječně!!!
    Podělila jsem nejen děti a manžela, starou tetu, sousedy, prostě všechny, kteří se v tom vedru ukázali venku. Škoda, že u nás bez už odkvetl, hned bych udělala druhou várku sirupu – budeme muset přibrzdit :-).

  • Romano, to nevím. Nezkoušela jsem mrazit… a když o tom uvažuju, snad to ani není možné.

  • Petře, použijte kávový filtr bez problémů.

  • avatar ROMANA

    DAJI SE ZAMRAZIT KVETY Z CERNEHO BEZU _

  • avatar Véna ze Skrej

    Zdravím. Sirup podle takového receptu děláme léta, je to výborná věc. Ale teď něco pro naprosté maniaky – loni se manželka „zbláznila“ a s božskou trpělivostí zbavila květy VEŠKERÉ ZELENĚ. Udělali jsme zkušební várku jen z toho bílého (nažloutlého) a je to naprosto ÚŽASNÉ! Ta práce za to stojí. Zkuste. Částečně se to setřepe samo, a pak už je třeba to dootrhat. Další postup už normální.

  • avatar Petr V.

    Dobrý den,tak sirup udělán a je super,děkuji.Chtěl bych se ale zeptat,jestli můžu přecedit přes papírový filtr-co je do kávovarů?Petr

  • Milu, díky za tip! To letos zkusím.

  • avatar Milu Kubáčková

    Já, jelikož máme v rodině cukrovku, jen zaleju vodou, nechám 24 hodin, pak sliju přes sítko, přidám vymačkané citrony a naplním sáčky na led. V létě použiju ledové kuličky na limonádu, sladím sirupem z Agáve, v zimě zaliju teplou vodou nebo přidám do čaje. Stačí mít jen místečko v mražáku. Milu

  • Zdenko, největší pozor si dejte na sterilitu skleniček. To je slabé místo jakéhokoliv zavařování. Doplnila jsem v textu info o tom, že teplota v myčce nestačí a jak tedy postupovat. Zjednodušeně: vroucí voda do sklenic i víček, chvíli stát, vylít, nechat důkladně oschnout – víčka především (klidně na 50st. v troubě). Sklenice by měly být při plnění nahřáté. Do víček můžete ještě kápnout alkohol a zase nechat oschout. Pak teprve plnit. Ať se zadaří!

  • Dano, ať se podaří i várka druhá a zdravím do chřestových Ivančic!

  • Báro, sirup není hustý, takže je to správně. Sladký by ale měl být dost.

  • avatar Zdenka

    Dobrý den, na sirup se chystám poprvé, měla jsem pravidelného dodavatele – tetu – bohužel vloni zemřela, ale recept jsem si od ní nevzala. Tak snad se mi to podaří podle toho Vašeho. Je něco, na co si při výrobě sirupu dát obzvlášť pozor?
    Děkuji

  • avatar Dana Doleželová

    Dobrý den Věrko,
    předem podotýkám, že bezový (ani jiný) sirup jsem nikdy nedělala. Kdysi dávno med z bezových květů, ale to už si ani nevzpomínám, jak chutnal. Nicméně narazila jsem na Váš super blog a hlavně na „vychytaný“ recept na sirup. Pak už jen stačilo brnknout manželovi, aby na procházce s naším pejskem Matýskem natrhal potřebných 30 květů. Já nakoupila citrony a třtinový cukr. No zkrátím to. Sirup se povedl, je úžasně lahodný. Takže se chystám na druhou várku.
    Hezký den a spoustu dalších „vychytaných“ receptů.
    Dana z Ivančic.

  • avatar Bára

    Dobré ráno, takže jsem vyrobila 6 sklenek a tři mi nechytly. Nezbývá, než je zavařit. A ještě dotaz – sirup se mi zdá řídký, je to správný výsledek? Díky.

  • avatar Bára

    Zdravím, tak jsem také neodolala vůni bezu. Jen mám strach, zda víčka chytnou, když šťáva byla vlažná. A také jsem víčka i sklenice jen vypláchla rumem. Takže budu doufat, že vše dobře dopadne, protože vzorek je vážně moc dobrý :) Děkuji za recept.

  • avatar Lenka Jaborníková

    Sirupek je hotový 3 týdny,ale chtěla bych zeptat, jak se používá když jsme v tomto „létě“ nachlazení? polžičkách?? :-)

  • No vidíte Gábino, já mám zase problém s přemírou pylu. A to sbírám v přírodě nejčistší :) Je to otázka vkusu, někdo omývá, někdo ne, hlavně že chutná.

  • avatar Gabina

    Dobry den, Verko..
    diky za super recept, zkusila jsem pridat vice kvetu a misto cukru med a byl vyborny..
    Jen me zarazlo to umyvani kvetu, delam sirup uz nekolik let v ruznych obmenach a uz babicka rikala, ze bez se sbira pred destem, aby se nesmylo to nejcennejsi, co tomu dava prave chut a to je pyl..myslim, ze nejdulezitejsi je sbirat bez „mimo civilizaci“, aby se predeslo nejvetsi koncentraci alergenu..dalsi vec je pouzivat chemicky neosetrene citrony, nejlepe v kvalite bio, protoze ja mam zase zkusenost s prudkou alergii na citrony, resp. citronovou kuru..
    Mejte se hezky a diky!

  • Všem díky za milá slova a vězte, že já letos sirup ještě nedělala… mám nejvyšší čas, v Brně už odkvetl, ale na Vysočině právě rozkvétá.

  • Zdravím.
    Letos jsem udělala sirup zase podle Vás.Je vynikající.Loni jsem měla 5 litrů a letos v únoru nám došel.
    Podělili se o něj hlavně moje děti. Co pijeme bezinky ať tento sirup,či bezinkové víno,či msladíme bezinkovým medem tak nevíme co jsou to horečky,rýma a angína.
    Když jsem s bezinkama začínala,taky se mi sirup zkazil.Můj původní recept na sirup se mi ztratil a tak jsem dlouho nemohla žádný najít až tento. Je fakt skvělý.
    Bezinky jsou tak typické,že je nelze s ničím zaměnit.Ale asi jsou tací kteří si to pletou.Jeno staré přísloví.PŘED LÍPOU KLEKNI PŘED BEZEM SMEKNI.
    Všem krásné léto přeje Věra

  • Na bezový sirup se letos chystám prvně a trochu se stydím, že ještě není v mém repertoáru :-) Váš návod mi v té změti všech možných návodů přijde jako nejsmysluplnější!

  • Zavařuje se,aby déle vydržel,nicméně nám vydrží v lednici až do dalšiho jara,pokud se nevypije dřív.Zavaření sirupu je podle mě zbytečné.

  • avatar Marlen

    Dobrý den, chystám se na sirup podle vašeho receptu. Vy sirup už nezavařujete? Moje tchýně mi dala svůj recept, který je téměř stejný s vaším s tím rozdílem, že ona sklenice na závěr zavařuje. Nikdy jsem nezavařovala,takže s tím nemám zkušenosti a moc se mi do toho nechce,ale když nebude zbytí….. Můžete mi prosím poradit? Děkuji

  • avatar Anitep

    Výborné,dělám letos již druhou várku. Zavařit asi nemá cenu.Vypijeme :-)

  • no tak jsem možná taky špatně počítala, každopádně je fajn, že sirup chutná :)

  • avatar Magda

    Tak jsem to udělala přesně podle Vás, ale výsledný objem je o dost větší, skoro 4l. Podle mě to po přidání toho udaného množství cukru ani nemůže být 2,5l. Ale to je jedno, sirup chutná výborně, pokud se nezkazí, tak to bude super :-)

  • no jo, i kdyby, tak horkem se zničí všechno dobro, co v květech sídlí a i kdyby to nevadilo, tak co ta chuť?

  • avatar milcca

    To snad nevadí,když to zhnědne,asi voda byla moc teplá.

  • magdaleno, nejspíš vyhodit a začít znovu. Něco nebylo v pořádku…jinak si to nedokážu vysvětlit.

  • avatar karelkavka

    Tak to hned řeknu ženě, dal bych si ten bezinkový sirup. V nové kuchyni od http://www.ci-kuchyne.cz/ ho bude mít hned. Prostorná, prosvětlená kuchyň s ostrůvkem je pro ni jako ráj na zemi.

  • avatar magdalena

    prosim o radu ,kvety jsem dala do vychladle vody,ale vsechny kvety mi zhnedly,co mam ted delat?

  • md: aha, no tak chebdí, aspoň víme jak to je :)

  • Terezo, určitě, akorát je třeba s ním zacházet jako s každou léčivou bylinou, tedy opatrně. Určitě nedoporučuji k dlouhodobému pití každý den.

  • avatar md

    Nikoli bez chedbí, ale chebdí. :-)

  • avatar Tereza J.

    Dobrý den,
    chtěla bych se jen zeptat zda se tento sirup dá používat jako klasická šťáva? Minerálky ani limonády nekupujeme a pijeme „pouze“ vodu s kupovanou šťávou(Jupí apod..)
    Děkuji moc za odpověď.

  • avatar kutílek

    Mohu posloužit návodem na výrobu ze zralých bezinek .Otrháte kuličky a tyto přeženete přes pasterační hrnec (dříve výrobek NDR ) . Vyluhovanou šťávu doplníte cukrem (0.5 kg na 1 litr ) a z jedné třetiny dále doplníte alkoholem (dávám slivovici ) . Je té=ž možno trochu dolít SILNÝM VÝVAREM Z KLÁÍVY . Tím získáte vysoce lahodný a léčivý likér .
    Hodně štěstí

  • Určitě si počkejte, až květy trošku oschnou, snad už se slunce konečně dočkáme. Jestliže je většina na trsu květů rozkvetlá, pár nerozkvetlých nevadí, klidně je tam nechte.

    Z plodů jsem dělala zatím jen zavařeninu, taky bych letos chtěla zkusit sirup. Tak s tímto zatím nemůžu sloužit :)

  • avatar Ivana Rárová

    Hodně mě zaujala výroba sirupu.Chystám se vařit,ale je problém,pořád prší,tak nevím…A také prosím,celé květy nejsou rozkvetlé.Nevadí tytokvěty??Nobo se musí odstranit?Děkuji.
    budu vařit i pak z plodů(jako černý rybíz)nevíte,nebo nemáte prosím taky nějaký osvědčený recept???Ivana

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>