Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Zázvor v Apetitu

Apetit 01/2013 - zázvor

Rok se s rokem sešel a zase tu máme leden. Tedy lednové číslo Apetitu a v něm můj zázvor. Zahřeje, posílí a pošimrá na jazyku. Nejlépe právě teď.

Před rokem to byla špaldová mouka, co jsem ji v lednovém čísle vychválila. Letos padla volba na zázvor. Nejenom proto, že při nachlazení není lepší zimní hitovka, ale taky proto, že se s ním dá v kuchyni ledacos zažít.

Z čínské tradice české svačiny

Chtěla jsem k textu nejdřív mléčnou rýži se zázvorem, jenže se recept nehodil do konceptu, tak padla volba na čínskou stálici našeho rodinného jídelníčku. Z macerovaného kuřete totiž tvořím kromě čínské tradice i české svačiny. Třeba tak, že maso NATRHÁM NA KOUSKY a šupnu místo šunky mezi chleba. K tomu pasuje strouhaný salát z čerstvé mrkve, červené řepy a celeru spojený kysanou smetanou s trochou majonézy, ume octa a doplněný olejem dle momentální chuti. Maso se hodí i do plněné tortilly a nebo mi chutná na plátky nakrájené k rajské. Co vy na to?

Zázvor jako droga

Abych od zázvoru úplně neodbočila, ještě vám povím, že jeho štiplavost pochází z látky zvané gingerol chemicky příbuzné s kapsaicinem (najdeme v chilli) a piperinem z černého pepře. Typickou vůni mají na svědomí zázvorové silice a éterické oleje. Janča a Zentrich ve svém herbáři uvádí, že vnitřní použití zázvoru vychází z prastarých praktik indické ajurvédy.

Mějte jej stále po ruce a dávkujte průběžně, třeba nastrouhaný v oblíbené pomazánce. Jen dejte pozor na kontraindikace a dávkování, některé údaje se v herbářích a na netu liší (třeba to, jestli zázvor ovlivňuje prcka v těhotenství a při kojení). Prostudujte si to a věřte, čemu chcete.

Koření na Masala chai

* Co už vyšlo v Apetitu aneb Surovina po surovině *
Mohlo by vás zajímat:
Masala chaiMasala chai Celerová polévkaCelerová polévka a sýrové muffiny JablkomatNejlepší jablečné recepty

4 komentářů k Zázvor v Apetitu

  • Zázvor je skvělý i syrový jako přísada do salátů, např s koriandrem, limetou, cherry rajčátky, rukoloua olivovým olejem

  • avatar Antónia

    Dobrý deň, Vierka objavila som Váš blog a veľmi sa mi páči. Mám prosbu, mohli by ste mi prosím Vás i poslať recept na to Vaše marinované kura, ktoré spomínate v článku o zázvore? Vopred ďakujem. S pozdravom Golányová Antónia. Recept mi môžete poslať cez FB, alebo aj na mail: antonia.golanyova@gmail.com

  • Zdravím Iveto :) tak doufám, že ďumbier splní v článku očekávání. U těch keksů pozor, používá se do nich sušený zázvor a stačí jej tam opravdu jen špetka. Pěkný den!

  • avatar Iveta

    Dobre ranko.

    Na clanok o zazvore (po nasom dumbier::-) sa velmi tesim!!
    Bez tejto zazracno-liecivej ingrediencii si uz neviem svoju kuchynu uz predstavit!!Pouzivam ho naozaj casto a hlavne v chladnejsiom obdobi.PIjem ho ako caj,pridavam do polievok,zeleninovych ci strukovinovych a v indickych jedlach,ktore milujem je nenahraditelny!!!
    Este som neskusala s nim piect kekse,ale coskoro aj to pride :-)
    Pekny den.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>