Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Jak to bylo: Biopotravina roku 2012

kozí biomáslo společnosti AMALTHEA

Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo společnosti AMALTHEA. Byla jsem v porotě, všechno jsem ochutnala a teď vám tu povím, co o tom vím.

Komise pro výběr biopotraviny roku zasedala v pondělí 17. září v kavárně budovy divadla Minor. Sešlo se nás osm, teda jich sedm se sešlo na čas a moje maličkost přispěchala se zpožděním a v závěsu se dvěma malými dětmi (a s báječným mužem, co ty děti celou dobu hlídal). Hodnocení už bylo v plném proudu.

Michal Hromas a členové komise Biopotravina roku 2012

Michal Hromas a členové komise Biopotravina roku 2012, foto Sylva Horáková

Rachad tedy Michal Hugo Hromas (Rozinky a mandle) nosil na stůl jeden produkt za druhým a my, tedy Tomáš Tesař – náměstek ministra životního prostředí, Martin Leibl z oddělení ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství ČR, Kateřina Nesrstová z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, chillijulie tedy Julie Kalodová (Nazeleno.cz), Eva Klánová – Retail Info, Jan Valeška z PRO-BIO Ligy a já tedy Věra Strnadová jsme ochutnávali a hodnotili. Celkem 52 VZORKŮ biopotravin. Uff, dovedete si to vůbec představit?

Biopotravina roku 2012 - Kozí sýr k ochutnání

Když jsem chroupala šťavnatou papriku a zajedla ji pak melounem, bylo mi ještě celkem fajn. Jenže jsem pořád byla v časovém skluzu, takže na to přišla marmeláda, pak jogurt, do toho kousek sýra, kokosová kulička, jablečný mošt a hned honem palačinka. Vážení, hlava z toho jde kolem, co všechno jsme za to dopoledne pozřeli. Prý jsem to měla vyplivovat, jenže když já děsně ráda jím :)

Hodnocení biopotraviny roku 2012

Naprosto báječný byl Cecilčin i Adélčin biodžem ze statku Tilia z Radešova (základem byla rebarbora, dýně a cuketa). Ten (statek) byl nakonec oceněn jako nejúspěšnější výrobce letošního klání. Jejich žitný chléb se slunečnicí jsme společně s Julií hrnuli do sebe namazaný úžasným kozím máslem. Tím, co dostalo první cenu. To byl za to dopoledne můj nejlepší chuťový zážitek.

Manželé Hrbkovi

Manželé Hrbkovi, foto Sylva Horáková

Pan Hrbek říká: „Kozí biomáslo je luxusní výrobek. K výrobě kozího biomásla je nutné získat potřebné množství smetany, což je v případě kozího mléka náročnější. Kozí biomáslo je jemnější a lépe stravitelné, vhodné i pro děti.“ Máslo je skutečně jemné a decentní, na nějakou kozí „pachuť“ tady zapomeňte.

Hned v závěsu mě bavila jehněčí klobása s hovězím masem z řeznictví U Kusáků. Jakože uzeniny moc nejím, tahle byla fakt dobrá.

Tady máme vítěze všech dílčích kategorií:


Mlýnské a pekárenské výrobky:

Statek Tilia, s. r. o. – Radešovský žitný chléb se slunečnicí
Maso a výrobky z masa:
Řeznictví U Kusáků, s. r. o. – Jehněčí klobása s hovězím masem bio
Nápoje:
Moštárna Hostětín, s. r. o. – Hostětínský mošt jablko&rakytník bio
Výrobky z ovoce a zeleniny:
Statek Tilia, s. r. o. – Cecilčin Bio Džem
Pochutiny a ostatní výrobky:
Extrudo Bečice, s. r. o. – crispins kukuřičná bio tyčka
Výrobky pro gastronomii:
Statek Tilia, s. r. o. – císařské brambůrky
Biovíno:
Gotberk, a. s. – Pálava 2011 výběr z hroznů

Pro mě to bylo náročné, ale produktivní dopoledne a celkem mě potěšila hojnost přihlášených výrobků. Pro to máslo a klobásu bych klidně jela světa kraj. Co vy, chcete taky ochutnat? Mimochodem, věděli jste, že Amalthea je posvátná koza starých Řeků, která odkojila svým mlékem boha Dia?

Kontakty:
AMALTHEA, s. r. o.
Statek Tilia, s. r. o.
Řeznictví U Kusáků, s. r. o.
Moštárna Hostětín, s. r. o.
Extrudo Bečice, s. r. o.
Gotberg, a.s.

8 komentářů k Jak to bylo: Biopotravina roku 2012

  • Chápu a díky za odpověď.

  • Pipi, do jaké míry je co tajné netuším :) Já jen vím, že komisi vybírá pořadatel, tedy v tomto případě Probio liga. Příjemnou ochutnávací párty to může připomínat, ale raději bych si dala jen některé vzorky a v delším časovém úseku :)

  • Pro žaludek to muselo být opravdu náročné, ale také si neumím představit, že bych ty vzorky nepolkla.

    Nějak jsem si vždycky představovala, že testovací komise se skládá z nějakých „bezejmenných“ potravinových inženýrů a takhle to vypadá na příjemnou ochutnávací párty… :-)

    Chápu to správně, že komise je každý rok jiná? A také by mne zajímalo jak a kdo vybírá členy testovacího týmu? Můžeš prozradit něco bližšího, Věro? Pokud to není tajné, tedy… :-)

  • avatar Lucie

    moc děkuji 😉

  • Podařilo se mi zjistit, že máslo je k mání v prodejná v Litovli a v Olomouci. Nicméně kozí mléko není dostupné celý rok, teď kozy přestávají dojit a máslo bude zase až na jaře. Nejlépe je obrátit se přímo na manžele Hrbkovi přes stránky biomleko.cz.

  • Lucie, prodávají ze dvora, což je z ruky i pro mě. Snad prý využívají i kurýra k distribuci, to ale ještě nevím jistě. Napíšu, jakmile dostanu info mailem :)

  • avatar Lucie

    Ahoj Věru, prosím tě a kde seženu to úžasné kozí máslo? To jenom přímo u Hrbků na statku? Je to pro mne hodně z ruky :(

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>